Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna usterka - Toledo v5

Featured Replies

Napisano

Było tak.

Trzeba było naprawić siedzenie - pękła pianka w moim toledo i pod skórą przy leweym boku było czuc już tylko drut. No więc pojechałem do tapicera. Fotel mam regulowany elektrycznie więc trzeba go było wyciągnąć. Odłączyliśmy ujemną klemę wyciągneli fotel, naprawiliśmy, założyli, podłączyli i wszystko gra. regulacja elektryczna chodzi, wszystko gra. Odpalam ruszam i czuję, jakby autu ujęło ze 30-40 % mocy (mam silnik 2,3 vr5 AGZ - 150 KM) - na niskich obrotach nie ma pary, wolno się wkręca. Kolejnego dnia odstawiałem auto na przegląd - wymiana, oleju, filtry etc...więc nadałem temat mechanikowi. Podłączył VAGa - wyskoczyły dwa błędy - sonda lambda i błąd instalacji elektrycznej (cytuję). Skasowali i nic...Pojeździłem, pojechałem do elektryka - podpięliśmy auto jeszcze raz - 0 błędów. Auto dalej nie takie. Sprawia wrażenie jakby nie wszystkie cylindry pracowały. Sprawdzamy świece - okazało się, że od kupna auta w salonie nie były wymieniane (auto ma 80 kkm) - zmieniamy świece na inne (lecz nie dokładnie do tego samego modelu - inna ciepłota niż oryginalne) - bez zmian. Decyduję jednak wymienić świece na oryginalne - stare wyglądały już słabo. Dzwoniłem do ASO - to radzili jeszcze sprawdzić kable i cewki. Mój mechanik mówił jeszcze coś o zaworze recyrkulacji spalin.

Jak sądzicie - co to może być. Auto jest wyraźnie słabsze w całym zakresie obrotów. Normalnie jest bardzo elastyczne - równo ciągnie od 1500 obrotów i równiutko pracuje na postoju. Teraz dół i góra wyraźnie są słabsze, a na postoju czuć, że pracuje nierówno (jak na silnik 5 cyl oczywiście). Czy to może mieć jakiś związek z odłączeniem tego akumulatora przy okazji naprawy siedzenia? Jeśli tak to jaki?

Auto ma 80 kkm przebiegu(rzeczywisty), nie miało nigdy gazu i ogólnie jest bardzo zadbane.

Napisano

trzeba by było podłączyć VAG-a i przejechać się,

może przepływomierz "kłamie" i na starych ustawieniach komp "przyzwyczaił się" do tych wartości...

po odpięciu aku. pamięć "uleciała" i autko jeździ jak jeździ....

ale to tylko teoria, która może nie pokrywać się z praktyką icon_rolleyes.gif

Napisano

Czy samochód ma przepustnicę sterowaną elektronicznie?

Jeżeli tak to proponuję jeszcze raz odpiąć aku, odczekać godzinkę, odpalić samochód i bez dodawania gazu poczekać aż załączy się wentylator. Wtedy ponownie sprawdzić jak wkręca się na obroty.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> i co? naprawiles?

Tak, okazało się że przepływomierz padł. Dziwi mnie tylko to dlaczego zbiegło sie to z odłączeniem aku...

Napisano

> Tak, okazało się że przepływomierz padł.

ile $$$ ? cfaniaczek.gif

jak ze spalaniem VR5

pamietam jak VW wprowadzał na rynek wlasnie ten motor i dumnie reklamowal go ze osiagami jest zblizony do VR6 (jakby nie bylo jest to dokladnie VR6 tyle ze z obcietym jednym garem) a spalanie jest wyraźnie niższe smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ile $$$ ?

Poszło 500 PLN za przepływkę (stara musiała zostać)

Diagnoza 100 PLN

robocizna 50 PLN

> jak ze spalaniem VR5

Powiem Ci, że póki co jestem mile zaskoczony.

W mieście co prawda te 12-13 wessie, ale trasie to ostatnio jak jechałem z Łodzi do Leszna to mi spalanie na poziomie 7,8 ltra wyszło (prędkości do 120-130 km/h, wyprzedzanie, gdy zachodziła potrzeba - normalna redukcja i jazda..)

Jechałem ostatnio A2 z POZ+> Stryków - to jak wrzuciłem na tempomat 160 km/h to spalanie chwilowe pokazywało 9,2-9,4 ltra. Wszystko przy włączonej klimie. IMO nieźle. Nie jeździłem VR6, ale naprawdę godna podziwu jest elastyczność tego silnika. Wg danych katalogowych elastyczność jest lepsza nawet niż w 110 konnym TDI montowanym w Toledo.

Swoją drogą chętnie bym pojeździł tym 2,3 20 v...Ciekawy jestem jak to chodzi. Zawsze to 20 KM i trochę NM więcej smile.gif

Z tego co pamiętam chciałeś kupić z VAGa coś z tym silnikiem, udało się coś godnego namierzyć?

Napisano

> Poszło 500 PLN za przepływkę (stara musiała zostać)

nie jest zle

> Diagnoza 100 PLN

> robocizna 50 PLN

tu troche przegieli...

> Powiem Ci, że póki co jestem mile zaskoczony.

> W mieście co prawda te 12-13 wessie, ale trasie to ostatnio jak

> jechałem z Łodzi do Leszna to mi spalanie na poziomie 7,8 ltra

> wyszło (prędkości do 120-130 km/h, wyprzedzanie, gdy zachodziła

> potrzeba - normalna redukcja i jazda..)

> Jechałem ostatnio A2 z POZ+ Stryków - to jak wrzuciłem na tempomat

> 160 km/h to spalanie chwilowe pokazywało 9,2-9,4 ltra. Wszystko przy > włączonej klimie.

czyli jakies ~1.5 litra mniej niz VR6 ok.gif

ja mam automata i ciezsza bude wiec jeszcze litra trzeba doliczyc rotfl.gif

> IMO nieźle. Nie jeździłem VR6, ale naprawdę godna

> podziwu jest elastyczność tego silnika.

w koncu to 2 zawory na cylinder wiec i Nm od samego dolu ok.gif

> Swoją drogą chętnie bym pojeździł tym 2,3 20 v...Ciekawy jestem jak

> to chodzi. Zawsze to 20 KM i trochę NM więcej

ja na takiego poluje

> Z tego co pamiętam chciałeś kupić z VAGa coś z tym silnikiem, udało

> się coś godnego namierzyć?

niestety nic ciekawego nie znalazlem (golf IV kombi)

teraz po glowie zaczał chodzic mi T4 VR6 24V cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.