Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shell V-Power Racing

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś lał już to paliwo do miśka? Czy to jest dozwolone ? Może są jakieś przeciwskazania ?

Ja powiem jedno od czasu jak jezdze na 98 to mam mniejsze spalanie, silnik lepiej pracuje, no i mam lepsze przyspieszenie. Ostatnio z ciekawosci wlalem 95 i .... tragedia !!! Nie wiem czy ja czy misiek juz sie tak przestawil ze na innym paliwie nie da sie jezdzic. Dlatego zastanawiam sie jak by to bylo na tym V-Power Racing. Moze jeszcze mniejsze spalanie i jeszcze wiekszy kop ale kosztem czegos. Nie wiem i dlatego sie pytam.

Pozdrawiam

Napisano

jezdzilem na tym na spi, mysle ze warto wlac - kwestia ceny tylko. autko rowniej chodzilo i wyraznie mniej palilo, przyspieszenie jak przyspieszenie - wydaje mi sie ze deczko lepiej bylo.

Napisano

Bajki opowiadacie! Wielokrotnie było napisane w AŚ na temat benzyn 95, 98 i innych wynalzkow jak shell v-power, verva. Panda 1.1 i 1.2 jest skonstruowana na 95 oktan i wieksza liczba nic nie zmienia w niczym. Kto chce sobie wmowic ze jest inaczej, mniej spala albo lepiej przyspiesza to jest w bledzie i moze sobie tak twierdzic dla lepszego samopoczucia. Natomiast shell v-power 95 w porownaniu do zwyklej 95 jest "czystszy". Ma mniej siarki, przechodzi wyzsze normy jakosciowe i faktycznie nieco wzrasta max. moment obrotowy, paliwo takie lepiej sie spala, zapewnia wieksza czystosc silnika dzieki temu ze odklada sie mniej nagaru na tlokach i zaworach. Takze v-power 95 jest lepsze, ale czy stosowanie go ma sens przy znacznie wyzszej cenie.Wszelkie testy potwierdzily ze mniejsze spalanie 0,2 - 0,3L/100km w zaden sposob nie rekompensuje wyzszej ceny, caly czas jestesmy do tylu. Lepsze przeyspieszenie, no coz jesli 0,5sek to dla kogos szybciej to ok. Nagary, owszem na zwyklej dopiero po 100tys co sie zaczyna odkladac na zwyklej, a wielu po kilku latach sprzedaje swe auta, wiec po jaki grzyb. Mimo zalet to paliwo to raczej chwyt marketingowy do promocji firmy ogolem. Pamietajcie ze auto to nie inwestycja, ktora dzieki laniu lepszego paliwa przyniesie zyski!!!

Napisano
  • Autor

Mialem na mysli V-Power Racing 99+ a nie V-Power 95. Mowisz ze bzdury... hmmm.... Nie zgadzam sie z tym. Jedno jest pewne nie kazdy silnik tak samo reaguje (sprawdzalem na kilku). Jestem na 100% przekonany o tym ze jest jak pisze. Silnik ciszej pracuje i mniej pali. Na pelnym baku moge przejechac niecale 100 km wiecej. Moze to wynika z tego ze nie cisne tak pedalu gazu jak przy 95 moze jeszcze z czegos innego ale nie wciskam tak gazu bo nie ma potrzeby smile.gif Na 98 mam jakby wiekszy moment obrotowy. TO JEST MOJE ZDANIE. Ciekawi mnie jakby bylo na tej 99+

Napisano

Napisalem co zauwazylem. Benzyny takiej i tak nie leje bo nie jest to az taki zysk zeby sie oplacalo przy jej cenie oczywiscie.

Najwyrazniej kazdy ma inne doswiadczenia z jazdy na tym paliwku.

Na marginesie, badz mily i nie pisze ze piszemy bajki bo ja nie jestem ani slepy ani gluchy a i czucie w ciele tez nie stracilem i jak sadze kolega rowniez.

PS. Poszukaj na CM bylo deko o V-Powerach.

Napisano

To co pisalem deczko wyzej tyczy sie 99-ki, na 95 raz jechalem i nie pamietam juz jak bylo smile.gif 99 tankowalem sporo razy (jak mialem jeszcze kase 270751858-jezyk.gif ).

Napisano

kumpel z pracy jezdzi Celica na VPower 99 i mowi ze mu sie to oplaca bo samochod pali ~2L mniej (z 13 na 11 czy siakos tak).... ja sie nie wypowiadam bo na benzynie nie jezdze ale jezeli to zmowa to Shell ma niezle mozliwosci skoro z roznych zrodel slyszy sie podobne opinie grinser006.gif

Napisano

Moj mis jeszcze nie dostal nic innego jak Shell V power 95 nie zgadzam sie z kolega ktory pisze ze po kilku latach sprzedajemy auto i tak nas nic to nie obchodzi moim zdaniem przynajmniej ten ktos bedzie zadowolony a oto chyba chodzi zeby nie podkladac komus kukulczego jaja Wyjezdzajac w dalsza droge zawsze tankuje V power racing i za kazdym razem odnioslem wrazenie ze auto zachowuje sie znacznie lepiej nie tylko Panda bo wczesniej jezdzilem Seicento A tak na koniec firma SHELL jako jedyny dostawca etyliny w Polsce ma wynajete zbiorniki na paliwo z ktorych zaopatrywane tylko i wylacznie stacje w/w koncernu reszta dystrybutorow leje z wspolnego "garnka" i uzywa swoich nazw dla swojej benzyny

Napisano

> jezdzilem Seicento A tak na koniec firma SHELL jako jedyny

> dostawca etyliny w Polsce ma wynajete zbiorniki na paliwo z

> ktorych zaopatrywane tylko i wylacznie stacje w/w koncernu

> reszta dystrybutorow leje z wspolnego "garnka" i uzywa swoich

> nazw dla swojej benzyny

czyli BP Ultimate == Orlen Verva ?? biglaugh.gif

Napisano

Jednak chcecie sobie wmowic cos czego nie ma. 99oktan w Pandzie! Troche poczytajcie. Benzynowe pandy sa ustawione pod 95 i mozecie sobie nawet wlac 110 oktan i nic to nie pomoze a wrecz przeciwnie. Jakis tam sens ma jedynie stosowanie shell v-power 95 o czym pisalem wyzej. Naprawde to nic nie boli, prosze zapoznajcie sie z fachowa wiedza na temat stosowania benzyny o wyzszej liczbie oktanowej. Zwykla fabryczna panda najlepiej jezdzi na 95 i nic tego nie zmieni. I teksty typu rowniej pracuje - a jak to oceniles, na sluch? Tak samo jak zrobilo sie ciszej albo inne subiektywne wrazenia. rotfl.gif

Napisano

no pewnie cosik w tym jezd:) w ccs w sumie nie bylo to na tyle mniej paliwka zeby tyle wiecej placic smile.gif

natomiast wiem na pewno ze juz mnie nic nie zaciagnie na neste smile.gif toz myslalem ze mi sie auto popsulo smile.gif prawie 12 l na ichniejszej 99 i to pare razy smile.gif

Napisano

> czyli BP Ultimate == Orlen Verva ??

Wyczytalem to w artykule ktory ukazal sie w Wprost

Napisano

> no pewnie cosik w tym jezd:) w ccs w sumie nie bylo to na tyle mniej

> paliwka zeby tyle wiecej placic

> natomiast wiem na pewno ze juz mnie nic nie zaciagnie na neste toz

> myslalem ze mi sie auto popsulo prawie 12 l na ichniejszej 99 i

> to pare razy

Ja mojego dieselka tankuje tylko na Neste która zreszta mam przed praca i powiem jedno nie widze roznicy miedzy bp ultimate diesle. Na tej stacji mam pewnosc ze paliwo jest czyste tzn ze nikt nic do niego nie dodaje. Cysterna tankuje do beki a pózniej my do baków i tyle. Brak obsługi gwarantuje ze wszystko z paliwem jest ok. Z tego co wiem neste tankuje paliwo z tych samych bek co orlen i cała reszta.

Moze ktos mówic ze na neste jest bio paliwo i zgadza sie, ale wole takie paliwo niz jakies chrzczone. jakis Zdzich zarobił 200zł i doleje jakiegos paskudztwa do ropki a ja wydam kilka tyś na nowa pompe.

Napisano

> Wyczytalem to w artykule ktory ukazal sie w Wprost

ale tak bylo dokladnie napisane ze Ultimate == Verva??

nie mowie nie, ale z tego co wiem Statoil i chyba wlasnie BP maja kontrakty z Rafineria Gdanska na dostawy paliwa a nie z Orlenem... chyba ze Rafineria Gdanska nalezy juz do Orlenu biglaugh.gif

Napisano

> ale tak bylo dokladnie napisane ze Ultimate == Verva??

> nie mowie nie, ale z tego co wiem Statoil i chyba wlasnie BP maja

> kontrakty z Rafineria Gdanska na dostawy paliwa a nie z

> Orlenem... chyba ze Rafineria Gdanska nalezy juz do Orlenu

Wydaje mi sie ze bardziej chodzi o parametry tych paliw niz o producenta.

Napisano

> Wydaje mi sie ze bardziej chodzi o parametry tych paliw niz o

> producenta.

mnie chodzilo o wypowiedz kolegi ktory napisal ze tylko Shell ma oddzielne zbiorniki a cala reszta leje ze wspolnego... i co ma do tego fakt ze niektore firmy maja kontrakty z Orlenem (Shell) a niektore z Rafineria Gdanska (Statoil napewno, BP nie jestem pewien)... a co do ON to narazie pozostane przy BP Ultimate, przynajmniej porownujac z paliwem na Statoilu misiek na BP zaczyna przyspieszac na troche nizszych obrotach niz na Statoilu... spalanie podobne a 3pln na baku nie robi roznicy biglaugh.gif

Za siakies 2 miesiace sie przeprowadzam i wtedy pewnie bedzie Shell karmil pandziocha bo BP tam ni ma... Orlenowi dziekuje, Neste nie probowalem i siakos nie mam w planach.

Napisano

> Nie wiem i dlatego sie pytam.

Proponuję przeczytać TEN artykuł - wyjaśnia wszystkie wątpliwości ok.gif

Napisano

> Proponuję przeczytać TEN artykuł - wyjaśnia wszystkie wątpliwości

dobry artikl waytogo.gif

a co do BP Ultimate ON:

bp_audi_20.jpg

alfa_ultimate.GIF

Napisano

> ale tak bylo dokladnie napisane ze Ultimate == Verva??

> nie mowie nie, ale z tego co wiem Statoil i chyba wlasnie BP maja

> kontrakty z Rafineria Gdanska na dostawy paliwa a nie z

> Orlenem... chyba ze Rafineria Gdanska nalezy juz do Orlenu

Wprost nie bylo napisane pisalo ze shell jako jedyny ma swoj zbiornik a reszta z jednego i tego samego sie zaopatruje

Napisano

> Proponuję przeczytać TEN artykuł - wyjaśnia wszystkie wątpliwości

Artykul dobry wiec okazuje sie ze przyrost na paliwach typu racing nie jest tylko subiektywnym odczuciem

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam

> Czy ktoś lał już to paliwo do miśka? Czy to jest dozwolone ? Może są

> jakieś przeciwskazania ?

> Ja powiem jedno od czasu jak jezdze na 98 to mam mniejsze spalanie,

> silnik lepiej pracuje, no i mam lepsze przyspieszenie. Ostatnio

> z ciekawosci wlalem 95 i .... tragedia !!! Nie wiem czy ja czy

> misiek juz sie tak przestawil ze na innym paliwie nie da sie

> jezdzic. Dlatego zastanawiam sie jak by to bylo na tym V-Power

> Racing. Moze jeszcze mniejsze spalanie i jeszcze wiekszy kop ale

> kosztem czegos. Nie wiem i dlatego sie pytam.

> Pozdrawiam

zobacz co zaleca producent. Ja latam na tym paliwku, ale dlatego, że mój motorek jest trochę zdłubany i program sterujący pracą silnika został napisany pod takie paliwko.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

Witam

W książce serwisowej napisane jest, że min. wartość oktanów to 95 więc rozumiem mozna lać więcej. Osobiście często tankuje 98 i faktycznie czasami czuć, że autko idzie chetniej do przodu, szczególnie pod górkę.

Pozdrawiam

Napisano

Moze i idzie ale po ostatnich jazdach stwierdzilem ze skoro na 95 pali mi w granicach 4,5-5 litrów nie opłaca sie tankowac drozszej benzynki skoro 95 jest przewidziania. Fakt ze aby osiagnac taki wynik jak Bozia nakazała do 90km/h max sie jezdzi biglaugh.gif sytaucja mnie zmusila do takiej jazdy ale wynik bardzo mi sie podoba biglaugh.gif

Napisano

> Witam

> W książce serwisowej napisane jest, że min. wartość oktanów to 95

> więc rozumiem mozna lać więcej. Osobiście często tankuje 98 i

> faktycznie czasami czuć, że autko idzie chetniej do przodu,

> szczególnie pod górkę.

> Pozdrawiam

lać można, ale to uczucie, że auto "idzie lepiej" to raczej efekt psychologiczny, bo takie paliwko zwiększa głównie kulturę pracy silnika.

Napisano

> lać można, ale to uczucie, że auto "idzie lepiej" to raczej efekt

> psychologiczny, bo takie paliwko zwiększa głównie kulturę pracy

> silnika.

Napewno coś jest w tym efektem psychologicznym, ale właśnie przez "zwiekszenie kultuty pracy autem jeździ się lepiej.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

moj misiek jezdzil na roznych paliwkach od noPb 92 do wi paler 100 plus czy jak mu tam

jedyna roznica to moze ciut ale to minimalnie wieksza kultura pracy silnika na paliwie wysokooktanowym

co do spalania to samo

przyspieszenia to samo

ale wiem skad sie bierze oszczednosci na ilosci spalanej wachy - placisz za nia chorendalna kase i masz lzejsza noge

nic wiecej nie odczujesz to ze wydaje ci sie ze masz wiecej pod nga i wogole inaczej i ze masz silnik conajmnije szostke i 2.4 to tylko autosugestia i nic wiecej

na silnikach o pojemnosciach ok 2 litrow i mocy ponad 100 KM zyski mocy na wysokooktanowych sprzedawanych a normalna benzyna sa rzedu 1-2 % i momentu takiez same wiec na takim demonie mocy jaki siedzi pod maskami naszych miskow nic nie odczujesz

no poza dobrym samopoczuciem i lzejszym portfelem

Napisano

> Napewno coś jest w tym efektem psychologicznym, ale właśnie przez

> "zwiekszenie kultuty pracy autem jeździ się lepiej.

co znaczy lepiej? silnik owszem zwieksza kulture ale ani ciszej nie chodzi ani nie slychac go inaczej ani nie zmniejsza drgan wiec...?

ja jedyne co zauwazylem to gdy nalalem pałera 99 i wiecej to na bardzo niskich obrotach pod obciazeniem mniej slychac zawory ale dzialo si eto np w warunkach bieg II predkosc ponizej 20 gaz w podloge.... czyli takie warunki ktore nei wystepuja w czasie normalnej eksploatacji a i paliwko mimo swej genialnosci nic nie pomoga w czasie takiej eksploatacji siln9ikowi - i tak silnik w ten sposob dlugo by nie pociagnal i tak

Napisano

> Moze i idzie ale po ostatnich jazdach stwierdzilem ze skoro na 95

> pali mi w granicach 4,5-5 litrów nie opłaca sie tankowac

> drozszej benzynki skoro 95 jest przewidziania. Fakt ze aby

> osiagnac taki wynik jak Bozia nakazała do 90km/h max sie jezdzi

> sytaucja mnie zmusila do takiej jazdy ale wynik bardzo mi sie

> podoba

no tak sporzadniales Wolfi straszebnie, naprawiaj szybciej;)

moj styl jazdy widziales - nie jest zle w miescie wlecie do 8 n omoze czasami ciut wiecej a w zimie tez w tych granicach;)

jedyne co to kurcze opony nawet 3 sezonow nie dozyly;)

Napisano

> jedyne co to kurcze opony nawet 3 sezonow nie dozyly;)

to i tak jestes niezly 270751858-jezyk.gif Dunlopy SP 2000 (175/55/13) na CCS seria jeden sezon wytrzymaly 270751858-jezyk.gif

Napisano

> co znaczy lepiej? silnik owszem zwieksza kulture ale ani ciszej nie

> chodzi ani nie slychac go inaczej ani nie zmniejsza drgan

> wiec...?

> ja jedyne co zauwazylem to gdy nalalem pałera 99 i wiecej to na

> bardzo niskich obrotach pod obciazeniem mniej slychac zawory ale

> dzialo si eto np w warunkach bieg II predkosc ponizej 20 gaz w

> podloge.... czyli takie warunki ktore nei wystepuja w czasie

> normalnej eksploatacji a i paliwko mimo swej genialnosci nic nie

> pomoga w czasie takiej eksploatacji siln9ikowi - i tak silnik w

> ten sposob dlugo by nie pociagnal i tak

Już tłumaczę co znaczy dla mnie lepiej. Bardzo często pokonuje trasę Jelenia Góra - Wałbrzych i natrasie, oprócz wielu, jest jeden długi podjazd, który jest dosyć uciążliwy dla auta z tak wielkim silnikiem jak w miśku. Gdy mam zalaną 98 (oczywiscie to zależy też od stacji, wiatru, itp.), pokonuję podjazd na 3 biegu, bez żadnego zażynania silnika. I to tylko tyle odnośnie "lepiej". Przyspieszenia większego nie ma, spalanie nie przekracza 6l/100km, zreszta przy tak małych pojemnościach ewentualne róznice w spalaniu przy spokojnej jeździe są prawie niezauważalne.

Pozdrawiam

Napisano

> to i tak jestes niezly Dunlopy SP 2000 (175/55/13) na CCS seria

> jeden sezon wytrzymaly

respect wink.gif

wychodzi na to ze ja emeryt mode;)

a ile km to bylo w sumie?

Napisano

> no tak sporzadniales Wolfi straszebnie, naprawiaj szybciej;)

> moj styl jazdy widziales - nie jest zle w miescie wlecie do 8 n omoze

> czasami ciut wiecej a w zimie tez w tych granicach;)

> jedyne co to kurcze opony nawet 3 sezonow nie dozyly;)

hehe Rejmi mam podobny, ale jesli dobrze pojdzie jutro autko idzie na kanal i rozwiercamy bo jednak piasta z cc/sc nie pasuje do pandy. a za 240zł nie bede sie gimnastykowal i wole miec jedna srube wieksza. jak jutro naprawia to wieczorem jade na miasto "pojezdzic"

devil.gifbiglaugh.gif

Napisano

> respect

> wychodzi na to ze ja emeryt mode;)

> a ile km to bylo w sumie?

a nie pamietam smile.gif ale nieduzo bo przez 10 lat zrobilem 100 kkm Cienkim smile.gif

Napisano

> hehe Rejmi mam podobny, ale jesli dobrze pojdzie jutro autko idzie na

> kanal i rozwiercamy bo jednak piasta z cc/sc nie pasuje do

> pandy. a za 240zł nie bede sie gimnastykowal i wole miec jedna

> srube wieksza. jak jutro naprawia to wieczorem jade na miasto

> "pojezdzic"

koniecznie - trzeba przeciez wyprobowac;)

Napisano

> a nie pamietam ale nieduzo bo przez 10 lat zrobilem 100 kkm Cienkim

a to faktycznie - moje gumy w takim razie byly super szanowane

zaliczyly gdzies tak ok 30 kkm

Napisano

> a to faktycznie - moje gumy w takim razie byly super szanowane

> zaliczyly gdzies tak ok 30 kkm

nom te Dunlopy byly fajne tyle ze siakies miekkie smile.gif ale i tak mialem kupic takie same tyle za jakas chora cena byla smile.gif

Napisano

> Napewno coś jest w tym efektem psychologicznym, ale właśnie przez

> "zwiekszenie kultuty pracy autem jeździ się lepiej.

czytałem kiedyś testy takich paliw w porównaniu do "zwykłego" paliwa i był właśnie ten "efekt psychologiczny" lepiej pracującego silnika, a hamownia wykazywała spadek mocy silnika przy "mocniejszym" paliwie w niektórych autach

Napisano

> czytałem kiedyś testy takich paliw w porównaniu do "zwykłego" paliwa

> i był właśnie ten "efekt psychologiczny" lepiej pracującego

> silnika, a hamownia wykazywała spadek mocy silnika przy

> "mocniejszym" paliwie w niektórych autach

Chemików proszę o wyrozumiałość - piszę skrótowo.

Kwestia dotyczyła 95 vs 98. Paliwo o wyzszej liczbie oktanowej powodowało minimalny spadek mocy (i jest to naturalne). V-power Racing (w odróżnieniu od zwykłego V-powera) spowoduje minimalny wzrost mocy z uwagi na fakt, iż to paliwo, mimo wysokiej liczby oktanowej, zawiera zwiększone ilości tlenu, przez które nieznacznie wzrasta skuteczność spalania mieszanki.

Napisano

Rozpisaliscie sie strasznie na ten temat. Juz madrzy robili wszelakiej masci testy zarowno paliwa 95 v-power jak i 98 zwyklej i v-power racing. Piszemy o Pandzie i jej silnikiem 1.1, 1.2 osmiozaworowym, niskoobrotowym ( 54KM przy 5k obr) i w odniesieniu do tego auta rozpatrujemy te paliwa. W skrocie: v-power 95 jest czystsza, mnie siarki ma wyzsze normy jakosciowe niz zwykla 95 - efekt, po wiekszym przebiegu czysty silnik, rowna praca jednostki, latwiejsze uruchamianie w ujemnych temperaturach, moc max. ta sama, jedynie moment minimalnie (1-3%) rosnie ale tylko w pewnym zakresie obrotow.

v-power racing 99 nie nadaje sie do Pandy w ogole, moze jej tylko zaszkodzic, jest to paliwo wysokooktanowe przeznaczone do silnikow wysokoobrotowych, do ktorych fabryka nakazuje lanie 98. Sa to np. silniki z bezposrednim wtryskiem VW FSI. Jest to paliwo bardzo suche, przez co moze wypalic nam gniazda zaworowe, mieszanka paliwowo- powietrzna ma wyzsza temperature niz dla 95 i jest bardziej kaloryczna. Efekt - moc i moment w Pandzi rosnie, jest to nawet odczuwalne dla zwyklego kierowcy 0,5 sek mniej do setki, ale szkody w silniku po jakims czasie moga byc duze - wypalona uszczelka pod glowica, zawory, katalizator.

Polecam uzywanie v-power 95 - czysty silnik , lepsza kultura pracy, osiagi te same, wieksza pewnosc ze ma sie niechszczone paliwo.

Podane w instrukcji min. LO95 jest tylko po to aby nie lac o mniejszej LO, a sa takie w innych krajach 91. Zwykla 98 tez moze byc, ale gdzie jakis pozytek z niej, poza tym niemal zawsze ma niej niz 98. Racing ma czesto 100 i 101 oktan i to juz naprawde szkodzi naszym silnikom.

Takze piszcie sobie co chcecie i lejcie do bakow takze, wasza sprawa i wasze pieniadze. Wystarczylo przeczytac AŚ o paliwach i nikt nie pisal by glupot o V-POWER racing 99+ 30.GIF

Napisano

> Takze piszcie sobie co chcecie i lejcie do bakow takze, wasza sprawa

> i wasze pieniadze.

Strasznie się emocjonuszesz naszymi pieniędzmi hmm.gifgrinser006.gif

> Wystarczylo przeczytac AŚ o paliwach i nikt

> nie pisal by glupot o V-POWER racing 99+

Poproszę o źródło. Skoro to paliwo może powodować uszkodzenia silników chciałbym skonfrontować te informacje bezpośrednio z firmą Shell.

Napisano

Nie shell jest odpowiedzialny za paliwo, bo informuje jakie ma ono parametry, ale uzytkownik ktory nie stosuje sie do instrukcji. Nigdzie nie jest napisane ze masz uzywac 100 oktanowe paliwo.Ale, swietny pomysl!

Napisz do FAP-u odnosnie stosowania tego paliwa w konkretnym siliniku 1.1, 1.2 fire benzyna. Sam jestem ciekaw co odpowiedza.

Z firma shell to to samo co z uszkodzonymi dieslami z powodu zlej jakosci paliwa. Jedziesz do aso a oni mowia ze koszty pokryjesz TY bo paliwo jest przyczyna zapsucia pompy wtryskiwaczy itp... To samo w przypadku benzyniaka, aso powie to samo jak zobaczy w glowicy wypalone gniazda, przyjarane swiece itp... Powiedza ze zle paliwo i juz.

Poza tym ilosc ludzi, ktorzy leja 99+ do pandy rotfl.gif jest znikoma.

Kilku mlodych pragnacych miec "150KM" w swej Pandzie chocby za kazde pieniadze.

Kazdy uzytkownik pandy liczy kazdy grosz i zeby czasem nie przeplacic w aso za olej, 3zl na litrze. Takze o czym my mowimy.

Pozdrawiam i zycze "niesamowitych wrazen" z jazdy panda na 99+. wink.gif

Napisano

> Nie shell jest odpowiedzialny za paliwo, bo informuje jakie ma ono

> parametry, ale uzytkownik ktory nie stosuje sie do instrukcji.

Mnie osobiście to ani ziębi ani grzeje - do obu aut leję zwykłego V-powera 95 bo już za niego dają podwójne punkty smart zlosnik.gifhehe.gif

Podaj nr AŚ w którym był ten artykuł - zapytam się FAP jakie jest ich stanowisko w tej sprawie.

Napisano

To gdzies bylo rok temu, takze nie wiem w ktorym numerze. Mozna zapytac redakcje. Tam bylo wszystko pieknie napisane, test chemiczny i na hamowni.

Zapytaj czy można lać do Pandy paliwo shell v-power racing z zaznaczeniem ze jest to paliwko 100 oktanowe, bo testy wykazaly ze tyle ma, a nawet wiecej.

Czekam na wiesci.

Napisano

> Mnie osobiście to ani ziębi ani grzeje - do obu aut leję zwykłego

> V-powera 95 bo już za niego dają podwójne punkty smart

> Podaj nr AŚ w którym był ten artykuł - zapytam się FAP jakie jest ich

> stanowisko w tej sprawie.

hehe.gifZgadza sie

Napisano

Z tego co pamiętam z jakiś wykładów jeszcze z czasów studiów to alko dodane do paliwa to jest właśnie dodatkowy tlen i wyższa liczba oktanowa (chyba, ze się mylę)- próbował ktoś? Litr denaturatu to chyba coś koło 5-6PLN, no ale wystarczy zmieszanie ze zwykła Pb95... ale z drugiej strony zawsze w denaturacie jest 4% wody...

Napisano

> Z tego co pamiętam z jakiś wykładów jeszcze z czasów studiów to alko

> dodane do paliwa to jest właśnie dodatkowy tlen i wyższa liczba

> oktanowa (chyba, ze się mylę)- próbował ktoś? Litr denaturatu to

> chyba coś koło 5-6PLN, no ale wystarczy zmieszanie ze zwykła

> Pb95... ale z drugiej strony zawsze w denaturacie jest 4%

> wody...

W dynksie moze byc i 30% wody biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.