Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanie na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam, szukalem tego na forum, ale jakos nie udalo mi sie znalezc. W mojej bravie 1,6 mam cos takiego ze jak po nocy odpalam silnik to samochod szarpie na 1 biegu, w momencie nagrzania silnika problem juz sie nie pojawia, podobnie dzieje sie przez reszte dnia, ale jak dobrze ostygnie to znowu jest to samo. Moze kots z was mial podobny problem, co moze byc przyczyna?

Napisano

> Witam, szukalem tego na forum, ale jakos nie udalo mi sie znalezc. W

> mojej bravie 1,6 mam cos takiego ze jak po nocy odpalam silnik

> to samochod szarpie na 1 biegu, w momencie nagrzania silnika

> problem juz sie nie pojawia, podobnie dzieje sie przez reszte

> dnia, ale jak dobrze ostygnie to znowu jest to samo. Moze kots z

> was mial podobny problem, co moze byc przyczyna?

Trudno stwierdzic jednoznacznie, kiedys jak u mnie dzialo sie cos takiego to mialem zapowietrzony uklad chlodzenia. Takze sprobuj zaczac od tego - moze pomoze.

Napisano

slabo szukales

Uzupelnij profil.

U mnie bylo podobnie, z tym ze ja mam LPG dodatkowo. Na gazie spoko, na benzynie lipa. Zaczelo sie tak jak u Ciebie, trzeslo silnikiem, szarpalo na niskich obrotach. Po zrobieniu 1200km(nad morze i powrot) zaczely sie cuda, na benzynie gasl, czy byl zimny czy cieply.

Po podlaczeniu do kompa okazalo sie ze padla centralka sterujaca wtryskiem passed_out.gif

Jesli moge Ci doradzic to:

1. sprawdz na kompie czy nie ma bledow

2. patrz pkt. 1

Mozesz naciąc sie na naprawach, a przyczyną moze byc elektronika...

Napisano
  • Autor

uklad chlodzenia jest ok, na kompie nic nadzwyczajnego nie pokazuje, nie mam instalacji gazowej, a objaw taki mam juz od zimy. Nic po za tym sie nie dzieje. Jak rano juz swoje poszarpie to potem caly dzien jest ok, tylko na zimnym wystanym silniku tak mam. Moze to cos ze sprzeglem?

Napisano

Mi tez kiedys szarpało okazało sie przewod wysokiego napiecia byl uszkodzony i bylo przebicie. Wymiana wszystko zalatwila>Pozdro.

cool.gif

Napisano
  • Autor

> Mi tez kiedys szarpało okazało sie przewod wysokiego napiecia byl

> uszkodzony i bylo przebicie. Wymiana wszystko zalatwila

hmm w sumie, cos w tym jest smile.gif przy okazji wymienie przewody zaplonowe bo juz pare lat maja. Tylko ciekawy objaw, ze nie ma przebicia na cieplym silniku, hmm. Ale dobra, przewody dopisane do listy, jak wymienie wszystko to moze przestanie szarpac 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mi tez kiedys szarpało okazało sie przewod wysokiego napiecia byl

> uszkodzony i bylo przebicie. Wymiana wszystko zalatwila

Noooo dobra, a jesli szarpie bez względu czy jest zimny czy ciepły. żeby było smieszniej podczas płynnej jazdy jest OK, szarpie tylko jesli dodajesz gazu, np. przy dodawaniu gazu po redukcji biegu. Najczęściej przy nawet powolnym dodawaniu gazu na biegu drugim i trzecim. Komputer był juz robiony dwa razy i zadnych błędów. Podobno chodzi o jakiś czujnik ciśnienia oleju???, który jesli się zabrudzi to wariuje.

Napisano

Ja tak mam od czasu kiedy wymieniłem świece i przewody, zmieniłem spowrotem świece i przewody na stare i przestało szarpać na zimnym a zaczeło na Ciepłym, ale póki co to jak się nagrzeje jest dobrze więc nie będe wywalał kasy na następne nowe tylko jeszcze troche pojeżdże (narazie mają 15kkm więc jeszcze szkoda wymieniać skoro na ciepłym dobrze auto jedzie).

Napisano

u mnie również szarpie bez względu czy zimny czy gorący choć przyznam że jak przekroczy 90 stopni to auto zachowuje się jakby ok. Zostawiłem go w serwisie niech myślą co dalej... ja nie wiem. Przewody ok., rozrząd ustawiony dobrze, przepustnica ok., silnik krokowy ponoćpracuje książkowo, lambda ok, żadnych błędów oczywiście a przy dawaniu gazu dusi się i dopiero wchodzi w obroty... co to może być? Jeżdżę tylko na benzynie - dziwna sprawa. Jak macię jakieś pomysły moja skrzynka pocztowa jest dla Was otwarta

Napisano

>Jak macię jakieś pomysły moja skrzynka pocztowa jest dla

Was otwarta

mój pomysł jest taki:uzupełnij profil i użyj opcji szukaj wpisując słowa kluczowe typu:silnik krokowy,wtryski itd.

pozdrawiam

Napisano

> Was otwarta

> mój pomysł jest taki:uzupełnij profil i użyj opcji szukaj wpisując

> słowa kluczowe typu:silnik krokowy,wtryski itd.

> pozdrawiam

=========================================

Nie ma jak to się poradzić geniusza. Jak nie potrafisz doradzić to się nie odzywaj, a jak się nie oriętujesz w temacie to jak wyżej. Bo równie dobrze mogłem wpisać w wyszukiwarce hasło "filtr benzyny, silnik krokowy, lambda, czujnik ciśnienia, temperatury, mapsensor, świeca zapłonowa, czy pompka paliwa" albo jeszcze kilka innych części silnika. Ale nie w tym rzecz aby wymienić cały silnik i dowiedzieć się że nie o to chodzi więc szukam kogoś konkretnego kto miał do czynienia z tego typu usterką (jak w moim opisie powyżej) i co zrobił by rozwiązać problem. Za informacje będę wdzięczny. Z palantami nie dyskutuję...

Napisano

> Z palantami nie dyskutuję...

To dobrze - bo tu takich nie ma.

Radzę ostrożnie z tego typu określeniami...

Napisano

> witam ten sam problem w 1.8 marea sedan i brak pomysłów

rano tragedia potem chodzi jak trzeba..

> dodatkowo i to moze to czesto jak krecę zapłon( po zgaśnięciu kontrolki immobilizera) to słyszę głosny świst zamiast kręcenia - moze to bendix czy jak mu tam nie wypycha zębatki i przez noc się to lekko przysycha a w dzień jak odpali to pójdzie?

> ale jak pójdzie to rano z oporem - czy to może być sprzęgło na rozruszniku i starte zebatki?

> sprawdziłem akumulator, świece wymieniłem i dalej pali rano coraz gorzej

> ale skoro to by był rozrusznik to czemu potem w dzień pali od ręki (chociaz czasem zamiast krecic słychać świst)

> a moze to coś z immobilizerem bo raz gasnie kontrolka a czasem nie chce i moze ona odcina zapłon - ale to by chyba wcale nie odpalił rano a nie z trudem

> rozrząd niedawno był zrobiony i gaz regulowany ale i tak odpala na benzynie ( w dzień i na benzynie i na gazie chodzi jak trzeba)

> a może coś jeszcze innego ( może ta pompa paliwa) ale do rana by wymyślać

Napisano

z tym świstem sprawdź pasek napinadjący klimatyzację... u mnie przynajmniej tak było. Jak mi rozkręcali obudowę na pasek rozrządu musieli odpiąć i ten z alternatora i klimy. Po złożeniu przy odpalaniu piszczał jak cholera przez parę sekund potem było ok. Napinali mi go z 2x zanim przestał piszczeć. /MAM NADZIEJĘ ŻE DOBRZE ZROZUMIAŁEM TWÓJ PROBLEM/.

Odnośnie szarpania u mnie jest podobnie wymieniłem i sprawdziłem już wszystko co elektryczne łącznie z cewką zapłonową i dalej to samo... co to może być? Dławi mi się przy dawaniu gazu. Mam efekt doła przy przyspieszaniu... jakby za dużo powietrza łapał. Mam wstawiony filtr stożkowy (tak już go kupiłem) czy myślicie że to może być przyczyną? Może zatkać rurę jakąćszmatąna próbę i zobaczyć jak pójdzie....? poza tym z silnika dochodzi jakiś metaliczny dźwięk przy niskich obrotach ale nie wydaje mi się że to są zawory... ciśnienie w cylindrach po 12 atmosfer

Napisano

moja bravera tez szarpie z rana ale ja podejrzewam tarcze lub docisk, podejrzewam ze temperatura wpolywa pozytywnie w ciagu dnia na dzialanie, a moze ktos znalazl o tak naprawde jest powodem takiego porannego szarpania ?

Napisano

> z tym świstem sprawdź pasek napinadjący klimatyzację... u mnie

> przynajmniej tak było. Jak mi rozkręcali obudowę na pasek

> rozrządu musieli odpiąć i ten z alternatora i klimy. Po złożeniu

> przy odpalaniu piszczał jak cholera przez parę sekund potem było

> ok. Napinali mi go z 2x zanim przestał piszczeć. /MAM NADZIEJĘ

> ŻE DOBRZE ZROZUMIAŁEM TWÓJ PROBLEM/.

> Odnośnie szarpania u mnie jest podobnie wymieniłem i sprawdziłem już

> wszystko co elektryczne łącznie z cewką zapłonową i dalej to

> samo... co to może być? Dławi mi się przy dawaniu gazu. Mam

> efekt doła przy przyspieszaniu... jakby za dużo powietrza łapał.

> Mam wstawiony filtr stożkowy (tak już go kupiłem) czy myślicie

> że to może być przyczyną? Może zatkać rurę jakąćszmatąna próbę i

> zobaczyć jak pójdzie....? poza tym z silnika dochodzi jakiś

> metaliczny dźwięk przy niskich obrotach ale nie wydaje mi się że

> to są zawory... ciśnienie w cylindrach po 12 atmosfer

> dzięki za podpowiedź - ale niestety ( lub na szczęśie) jak kto woli - nie mam klimy - coraz bardziej idę w strone bendixa że cos na lini rozrusznik - koło zamachowe nie trybi do końca i rano jak jest smar zimny ( może zabrudzony) nie puszcza tak jak powinien - jak będę posiadał pewna gotówke to pojadę do znajomego elektromechanika i się przekonam - a ten świst to raczej taki odgłos jakby sie rozrusznik bez obciazenia kręcił jak wirówka i to by potwierdzało rozrusznik.

> co do tego twojego problemu to moze coś z przepływomierzem( nie wiem czy ty masz ja mam) i czujnik przepływu powietrza źle daje sygnał przez co komputer wariuje i żle dawkuje mieszankę a to podobno pada - ale faktycznie zacząłbym od tego filtra moze za duzo powietrza daje... pozdrawiam confused.gif

Napisano
  • Autor

tez tak mialem z rozrusznikiem, ze krecil "w powietrzu" i dopiero za ktoryms razem zalapywal i odpalil. W koncu musialem go wymienic, bo go calkowicie przemielilo, mechanik mowil ze 1 raz w zyciu widzi tak przemielony rozrusznik.

Napisano

Identyczny przypadek spotkał również mnie. Znajomy mechanik poradził mi wymiane przewódów wn. oraz świec a następnie zalałem go połóweczką dykty na 10l Pb98. Teraz maleńka śmiga jak marzenie. I zero szarpania. Jedyny problem to taki że po nocy szczególnie jak jest mokro kiedy wrzucam 1 i popuszczam pedał sprzęgła następują skoki tarczy sprzęgłowej ale to już zupełnie inny temat - docisk.

Napisano
  • Autor

> Identyczny przypadek spotkał również mnie. Znajomy mechanik poradził

> mi wymiane przewódów wn. oraz świec a następnie zalałem go

> połóweczką dykty na 10l Pb98. Teraz maleńka śmiga jak marzenie.

> I zero szarpania. Jedyny problem to taki że po nocy szczególnie

> jak jest mokro kiedy wrzucam 1 i popuszczam pedał sprzęgła

> następują skoki tarczy sprzęgłowej ale to już zupełnie inny

> temat - docisk.

hmm wyjezdze cale to swinstwo z jeta ktore mam w baku i zaleje shelem v power racing, moze to cos da, zobaczymy. Jak to mowia nadzieja umiera zawsze ostatnia, a u mnie po prostu juz za chwile nie bedzie czego wymienic/naprawic, z dlugiej listy jeszcze zostalo mi sprzeglo, krokowiec i czyszczenie dolotu (przewody, kolektor, czujki itp)

Napisano

Chłopie nie tankuj na tej stacji. Kumpel ma starą 160 konną honde i ni nigdy nie miał problemów z serduchem dopóki nie zalał na jet...

Napisano
  • Autor

> Chłopie nie tankuj na tej stacji. Kumpel ma starą 160 konną honde i

> ni nigdy nie miał problemów z serduchem dopóki nie zalał na

> jet...

no wlasnie przestalem, w ostatecznosci moge poswiecic ciezko zdobyte punkty (tankujac paliwo do sluzbowki 270751858-jezyk.gif) na tansze paliwo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.