Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klocków hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Na przeglądzie 6kkm temu dowiedziałem się, że klocki hamulcowe z przodu skończą się za jakieś 8kkm. Gwaranacja się skończyła więc jak dowiedziałem się, że ASO życzy sobie 386zł za wymianę klocków, sam je kupiłem i sprawdziłem jak wyglądaja stare. Tak jak widac na zdjęciach mają jeszcze 3-4 mm okładziny ciernej.

I tu moje pytanie: jaka jest minimalna grubość, przy której należałoby wymienić klocki ?

Wydaje mi się, że jak będzie poniżej 2mm to trzeba zmieniać i czy wie ktoś kiedy kontrolka zużycia klocków da o tym znać ?

Przy okazji oglądania klocków zauważyłem że jedna z tarcz ma wyłupany kawałek po wewnętrznej stronie na głębokość ok 2mm (widać na zdj. po prawej stronie). Opukałem tarcze trzonkiem od młotka, aby odpadła rdza. Czy dyskwalifikuje to tarcze, bo poza tym wyglądają gładko i są w miarę niezużyte (przebieg 43kkm).

Kiedyś był wątek o samodzielnej wymianie klocków, ale nie wiem czy potrzebuję jakieś specjalne narzędzia, czy zwykłem kompletem kluczy damsobie radę ?

pozdr

post-34658-14352473277146_thumb.jpg

Napisano

> Na przeglądzie 6kkm temu dowiedziałem się, że klocki hamulcowe z przodu skończą się za jakieś 8kkm.

Ale precyzja. hehe.gif

> Gwaranacja się skończyła więc jak dowiedziałem się, że ASO życzy sobie 386zł za wymianę klocków,

Na gwarancji, też byś za to prawdopodobnie zapłacił. zlosnik.gif

> sam je kupiłem i sprawdziłem jak wyglądaja stare. Tak jak widac na zdjęciach mają jeszcze 3-4 mm okładziny ciernej.

Stan tych klocków jest bardzo dobry. Możesz śmiało zrobić na nich jeszcze 2/3 dotychczasowego dystansu. ok.gif

> I tu moje pytanie: jaka jest minimalna grubość, przy której należałoby wymienić klocki ?

Byleby metal klocków nie tarł o tarczę. cfaniaczek.gif Jeśli oczywiście nie przeszkadza Ci świecąca lampka. hehe.gif

> Wydaje mi się, że jak będzie poniżej 2mm to trzeba zmieniać i czy wie ktoś kiedy kontrolka zużycia klocków da o tym znać ?

Zaświecenie lampki chyba zależy od klocków. Przecież drucik może być w każdych klockach inaczej umiejscowiony.

> Przy okazji oglądania klocków zauważyłem że jedna z tarcz ma wyłupany

> kawałek po wewnętrznej stronie na głębokość ok 2mm (widać na

> zdj. po prawej stronie). Opukałem tarcze trzonkiem od młotka,

> aby odpadła rdza. Czy dyskwalifikuje to tarcze, bo poza tym

> wyglądają gładko i są w miarę niezużyte (przebieg 43kkm).

Nic jej nie będzie. ok.gif

> Kiedyś był wątek o samodzielnej wymianie klocków, ale nie wiem czy

> potrzebuję jakieś specjalne narzędzia, czy zwykłem kompletem

> kluczy damsobie radę ?

Wystarczą zwykłe klucze. food.gif Ze względu na to, że śruby mogą być lekko zapieczone użyłbym kluczy oczkowych, aby nie ściąć sześciokąta łba. wink.gif

> pozdr

Napisano

Ja proponuję koledze te ASO omijać szerokim łukiem (50 km) jeżeli się oczywiście da. Najlepiej stać przy mechaniku w czasie przeglądu.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.