Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczny problem ...... :(

Featured Replies

Napisano

Witam

wiec od razu zaczne...

Silinik 899 SPI

rocznik 2001

a teraz objawy frown.gif

W weekend przez przypade doprowadzilem prawie do wyladowania akumulatorka. znaczy muzyczka grala jak robilem conieco w garazu.

a odpalenie wygladalo tak ze pokrecilem troszke i nagle zalapal zeby.GIF wiec nie wiele wiecej robiac pojechalem w trase... 200 KM zrobilem i autko do garazu na noc i spac zeby.GIF

Rano wsiadam... i odpalam... mial lekkie przymulenie na poczatku ale poszedl i sie do pracy spieszylem wiec nie kukalem co tam moze mu byc 270751858-jezyk.gif zwlaszcza ze jechal ok

ale po robocie wchodze do autka i ten sam motyw co w weekend...

pierwsze krecenie, wszystko gasnie prawie i kreci moze ze dwa ciezkie obroty,

przestaje krecic... voltomierz wskazuje 10V w ukladzie confused.gif

no ale nie mialem kabli i zadnej pomocnej duszy na choryzoncie to mowie co mi tam i jeszcze raz krece.....

Drugie krecenie o dziwo szybciej idzie ale nie lapie zaplonu... az tu nagle jest i silnik chodzi...

patrze Voltomierz... powoli sie podnosi od 8V do gory... i staje przy ledwie powyzej 14V

a w aucie wszystko normalnie chodzi, radio, wentylacja, swiatla, szybki, a silnik chodzi, jedzie i sie kreci jak gdyby nigdy nic...

a potem

15 minut jazdy, 10 minut w banku, i znowu krecimy

1 krecenie ledwie ledwie. 2 krecenie i znowu obraca i obraca ... i w koncu zalapal zeby.GIF

jade do domu.... ale nic nie rozbieram w garazu, przed wyjsciem ... zrobimy testa ...

ale krece az zapali... i tak jakby sie rozpedzal silnik az w koncu lapie i odpalony....

wskazówka Voltomierza idzie powoli do gory, chyba ze mu gaz wcisne to od razu kolo 14V jest.

Czyzby akumulatorek powiedzial papa??

czy to moze rozrusznik jakies zwarcia robi ??

a moze altek albo jakies uklady ??

Moze ktos sie spotkal z czyms takim?

Pomozcie prosze!!! bow.gifbow.gifbow.gif

Napisano

nie rozumiem problemu. skoro wyładowałes go prawie do końca to miał prawo nie zakręcić. a jazda po mieście nie naładuje go samoistnie w stopniu wysoko zadowalającym. skoro ładowanie jest to wszystko sprowadza sie do naładowania akuma ale prostownikiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem problemu. skoro wyładowałes go prawie do końca to miał

> prawo nie zakręcić. a jazda po mieście nie naładuje go

> samoistnie w stopniu wysoko zadowalającym. skoro ładowanie jest

> to wszystko sprowadza sie do naładowania akuma ale prostownikiem

juz sie poprawiam zeby.GIF trasa te 200km ktore zrobilem po wyladowaniu powinno naladowac akkusia zeby.GIF bo to byla trasa czestochowa i spowrotem zeby.GIF

wiec powinno naladowac akumulator odpowiednio.

Pozatym... w czechach jak bylismy i sie mi akku wyladowal... to po powrocie do domu nie mialem z Tym problemu...

chyba ze akus juz sie zdenerwowal ze go tak wyladowuje a potem alduje i powiedzial papa smile.gif

Napisano

miałem podobny problem kiedyś w 700. Wszystko przygasało przy próbie uruchomienia i bardzo wolno kręcił. Poprostu wymieniłem akumulator:) Ile twój już ma latek?

Napisano

Pożycz od kogoś sprawny aku na dwa dni- jak problem zniknie to wiesz co masz kupić.Jak będzie to samo to cuś z ładowaniem(altek,pasek luźny,regulator napięcia? niewiem.gif )....i naładuj prostownikiem pożyczony aku przed oddaniem zeby.GIF . Pozdro.

Napisano

U mojego szwagra w punto byl identyczny problem. Winny był akumulator. Tak jak pisza koledzy, zamień go i sprawdz jak sie zachowuje autko. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> sprawdz przewód masowy z lewej strony (jak patrzysz na silnik) czesto

> sie tam urywa

przewód patrzałkowalem i wyglada na jedno lity 270751858-jezyk.gif

Autko z 2001 i akumulatorek tez 270751858-jezyk.gif

tyle ze w te lato mial kilkanascie rozladowan do totalnego zera...

i sie zastanawiam czy to mu nie dalo w dupe...

do tego pasek jest sprawny... altek tez laduje bo po odpaleniu wyskakuje ladne ok 14V wiec jest ok.

teraz to ciezko mysle... ile taki akumulatorek moze kosztowac??

dzisiaj jeszcze zrobie pare testów z innym akumulatorkiem i zobaczymy ale musze wiedziec zeby sie juz pomartwic ile to kasy strace 270751858-jezyk.gif

no i na koniec jak widze jak ludzie pisza ze co 10 czy 15 kKM wymianiaja swiece i przewody to ja sie boje... bo ostatnio to bylo u mnie robione ponad 30 tys temu..... jak nie wiecej 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> U mojego szwagra w punto byl identyczny problem. Winny był

> akumulator. Tak jak pisza koledzy, zamień go i sprawdz jak sie

> zachowuje autko. Pozdrawiam

wybaczcie ze pisze jeden pod drugim...

ale sprawa wyglada conajmniej dziwnie frown.gif

dzisiaj to samo z tym zapalaniem zeby.GIF

dojechalem do pracy i potem w trakcie, dokladnie przed chwila mialem trase do zrobienia...

15 minut po miescie i jestem na miejscu, papiery zanioslem gdzie trzeba wsiadam do auta... i juz nie ma szans na odpalenie .... kreci ale nie rozpedza sie juz... tragedia jakich malo frown.gif

no a ze droga jest w przebudowie to nic tam prawie nie jezdzi... wiec auto na srodek i na popych... o dziwo poszedl... i nawet specjalnie nie musialem go popchnac... zeby.GIF

no ale bylem w strone robot drogowych wiec brak przejazdu wiec lekkie przyspieszenie, reczny i juz odwrocony (bo deszcz zaczal padac)

jade do fauverta na test akumulatora (bo tam jest za free)

nio i koles mi bierze sprawdza... i mowi ze akumulator to jest w 100% naladowany i w ogole w dobrej kondycji.... a ja na to ryba...

no i mowie ze kolesiowi pokaze ze nie mozliwe bo przed chwila na popych palilem go....

nio i co...?? zeby.GIF auto odpalilo jak niby nigdy nic... normalnie start do strzału... nic nie przygasa...

Voltomierz teraz jak sie stacyjke przekreci pokazuje nawet troszke ponad 12V...

normalnie wymiekam... i niewiem co to moze byc... juz chyba z 10 odpaleń robilem i za kazdym razem zadnego problemu nie ma ...

ktos moze teraz powie co to sie autku stało ze tak mu sie nagle poleprzyło ?? confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.