Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ślady oleju na przepływomierzu

Featured Replies

Napisano

ostatnio z racji tego ze mam duzo wolnego (urlop) wziąłem sie za poszperanie w aucie. Miałem problem typu tego ze auto przy rozpedzaniu przymulało mi momentami. Na forum podpowiedziano mi ze mam sprawdzić przepływomierz ewentualnie go przeczyscic tak też zrobiłem zdjąłem filtr powietrza i odkręciłem przepływomierz, ku mojemu zdziwieniu na filtrze oraz gumowej rusze dochodzącej do filtra jak i przepływomierzu znajdowały się ślady oleju. Wziąłem WD-40 i poczyściłem wszystko po skręceniu auto zaczęło chodzić dobrze. Po przejechaniu około 100km problem wrócił frown.gif Sprawdzając stan oleju okazało się, że odrobinkę oleju wciągnął ale dosłownie niewiele zwazając na to ze od wymiany oleju zrobiłem okolo 6-7 tyś km. Stąd moje pytanko skąd tam wziął się olej? czy to normalne? Czy to coś poważnego? Nie mam pojęcia co z tym zrobić niewiem.gif Zastanawiam się czy to przymulanie to jest na pewno powod tego brudnego przepływomierza czy tylko mi sie tak wydaje hmm.gif . confused.gif Pomóżcie blagam.gif

Napisano
  • Autor

Przypomniało mi się jeszcze jedno jakiś czas temu padła uszczelka pod korkiem wlewu oleju a ze była to niedziela a trzeba było wyjechać autem to dorobiłem i do dziś nie kupiłem oryginalnej uszczelki. Zastanawiam Sie czy czasami to nie jest powodem tego przymulania i i sladow oleju w tych miejscach. Od tego czasu mi chyba własnie przymula. Moze ta dorobiona uszczelka jest za szczelna? (wchodzi mocno na wcisk ledwo zakręcałem korek)

Napisano

> ostatnio z racji tego ze mam duzo wolnego (urlop) wziąłem sie za

> poszperanie w aucie. Miałem problem typu tego ze auto przy

> rozpedzaniu przymulało mi momentami. Na forum podpowiedziano mi

> ze mam sprawdzić przepływomierz ewentualnie go przeczyscic tak

> też zrobiłem zdjąłem filtr powietrza i odkręciłem

> przepływomierz, ku mojemu zdziwieniu na filtrze oraz gumowej

> rusze dochodzącej do filtra jak i przepływomierzu znajdowały się

> ślady oleju. Wziąłem WD-40 i poczyściłem wszystko po skręceniu

> auto zaczęło chodzić dobrze. Po przejechaniu około 100km problem

> wrócił Sprawdzając stan oleju okazało się, że odrobinkę oleju

> wciągnął ale dosłownie niewiele zwazając na to ze od wymiany

> oleju zrobiłem okolo 6-7 tyś km. Stąd moje pytanko skąd tam

> wziął się olej? czy to normalne? Czy to coś poważnego? Nie mam

> pojęcia co z tym zrobić Zastanawiam się czy to przymulanie to

> jest na pewno powod tego brudnego przepływomierza czy tylko mi

> sie tak wydaje . Pomóżcie

absolutnie przepływomierza nie czyści WD 40 , tylko benzynką lud jakimś deorolem do czyszczenia gaźników...

no.gif

zobacz sobie też na odmę jak jej stan w środku... bo jeśli dość fest zolejona to niedobrze panie...

Napisano
  • Autor

Sprawdzę dziś odmę ale z tego co pamiętam to na niej nie było widać syfu

a jeśli będzie to co to oznacza

Napisano

> Sprawdzę dziś odmę ale z tego co pamiętam to na niej nie było widać

> syfu

> a jeśli będzie to co to oznacza

że są juz spore przedmuchy ...

choć w silnikach 2,0 to chyba normalne i zdaje się tam na odme zakłada sie specjalny filtr, aby olej nie syfił dolotu

np. http://www.vectraklub.pl/porady/15-montaz_filtra_na_odme.htm

Napisano
  • Autor

No tak ale tam jest mowa o silnikach 16V a moj to 8V ale widziałem juz coś takiego:

277392040-072006ats_0025.jpg

i zastanawiam sie po co to jest tak przerobione a co z drugim koncem gdzie odma jest łączona

post-72384-14352473359711_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Idę sprawdzić bo nie daje mi to spokoju frown.gif

Napisano
  • Autor

No własnie na korku sobie delikatnie pyrka powietrze ale to jest normalne zadnych dziwnych objawów nie ma. Niestety nie pojde sprawdzic bo zaczęło padać frown.gif ale tak jak pisałem wyzej na korku oleju dorobiłem jakis czas temu uszczelke i ona jest dosc mocno szczelna zastanawia mnie czy to tez nie jest powod jakis

Napisano

> No własnie na korku sobie delikatnie pyrka powietrze ale to jest

> normalne zadnych dziwnych objawów nie ma.

raczej OK

> Niestety nie pojde

> sprawdzic bo zaczęło padać ale tak jak pisałem wyzej na korku

> oleju dorobiłem jakis czas temu uszczelke i ona jest dosc mocno

> szczelna zastanawia mnie czy to tez nie jest powod jakis

tak powinno być

imho syf zalezy też od rodzaju oleju - kiedyś miałem zalany taki olej, ze syfiło strasznie

po zmianie oleju było OK

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wracając do tematu po wyzdrowieniu nogi smile.gif Odma czysta, Uszczelka pod korkiem oleju wymieniona, przedmuchów na korku tak jak juz pisałem wczesniej nie widać, dodatkowo wymieniałem jeszcze filtr paliwa, i trochę to przymulanie ustąpiło ale nadal jest odczuwalne między 2500-3000 obr. frown.gif Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł

Napisano

trochę lamer jestem i czy ODMA TO to połączenie między pokrywa zaworów a dolotem.

Mi trochrę ciagnie tamtędy olej i ma zaolejony dolot.(myślałem że to z turbinki poleciało, UFFF)

Mechanior mówił zeby się nie przejmować, ale ja się jakoś przejmuje.

Napisano

> ku mojemu zdziwieniu na filtrze oraz gumowej

> rusze dochodzącej do filtra jak i przepływomierzu znajdowały się

> ślady oleju.

Też ostatnio znalzłem tam ślady oleju ale poszła mi uszczelka pod pokrywą zaworów więc może to od tego hmm.gif W jednej komorze świecy też miałem olej ale to już na pewno przez tą nieszczelność. Teraz wymieniłem uszczelkę i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Uszczelka pod pokrywą zaworów była tez wymieniona

Napisano

Nie wiem czy pan ma w swoim aucie katalizator. Moge sie mylić ale możliwe że układ wydechowy jest przytkany co sprawia że sa zbyt duże różniece cisnien na wydechu a układzie dolotowym powietrza. W efekcie rura odmy wydaje sie kompensować różnice ciśnień i dużo mocniejsze ciśnienie (opar oleju ) przchodzi przez tę odmę. - stąd tyle oleju wszędzie.POdobnie nastepuje rozszczelnienie korka wlewu oleju porzez własnie wieksze cisnienie oparów oleju w tej czesci silnika. Katalizator można wydłubać i wytrząsnąć - jesli to jego przyczyna. Sugeruje tę przyczyne , ale moge sie mylić. Mozna zmierzyć kompresje w cylindrach i bedzie jasne czy przyczyna jest inna. Dodam że duże róznice cisnień w dolocie i wydechu wpływaja bardzo niekożystnie dla silnika.

Powodzenia .

Napisano
  • Autor

Problem w tym ze katalizator juz był wydłubany jak go kupiłem, troche mnei to dziwiło ze w Niemczech ktoś wydłubał katalizator

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.