Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysiada elektryka????

Featured Replies

Napisano

Dziś rano jade sobie na działke po śliwki i nagle wyłancza mi się radi(Sony- jak ma za niskie napięcie to sie wyłączy)i mysle sobie alternator siadł -poraz któryś zreszta.Ale odpalam i wszystko ok.wiec dłubie przy przewodach gdyż myslałem że może cosik się poluzowało ale nic nie znalazłem.jade do pracy i znów te same objawy sciana.gif a wracając z pracy przed chwila włączam swiatełka jade i nagle dyskoteka mad.gif pulsuja radio wyłancz sie wpadam w dzure na drodze i wszystko gra i pochwili znów to samo.Za co mam sie jutro rano zabrać jakieś pomysły?Alternator(szczotki i regulator nowy no moze 2 mies)przewody ? akumulator??ratujcieblagam.gif bo ostatnio asterka ma chyba okres ciagle cosik nawala

Napisano

> Dziś rano jade sobie na działke po śliwki i nagle wyłancza mi się

> radi(Sony- jak ma za niskie napięcie to sie wyłączy)i mysle

> sobie alternator siadł -poraz któryś zreszta.Ale odpalam i

> wszystko ok.wiec dłubie przy przewodach gdyż myslałem że może

> cosik się poluzowało ale nic nie znalazłem.jade do pracy i znów

> te same objawy a wracając z pracy przed chwila włączam

> swiatełka jade i nagle dyskoteka pulsuja radio wyłancz sie

> wpadam w dzure na drodze i wszystko gra i pochwili znów to

> samo.Za co mam sie jutro rano zabrać jakieś

> pomysły?Alternator(szczotki i regulator nowy no moze 2

> mies)przewody ? akumulator??ratujcie bo ostatnio asterka ma

> chyba okres ciagle cosik nawala

Witam!

Mimo ze piszesz ze regulator ma 2 miesiace, ja bym stawial na niego.

Napisano
  • Autor

no niby tak ale na postoju wszystko jest waytogo.gif(włanczam wentylator na max,światełka,halogeny,radio)tylko jak jade cosik chyba musi być lużne hmm.gif Rozbierał ktoś altek?bo zawsze robił mi go elektryk i moze coś spartolił sciana.gif choć mam do niego pełne zaufanie

Napisano

> no niby tak ale na postoju wszystko jest (włanczam wentylator na

> max,światełka,halogeny,radio)tylko jak jade cosik chyba musi

> być lużne Rozbierał ktoś altek?bo zawsze robił mi go elektryk

> i moze coś spartolił choć mam do niego pełne zaufanie

No to trzeba oblukać czy coś nie lata, może coś zobaczysz. hmm.gif

Napisano

> Dziś rano jade sobie na działke po śliwki i nagle wyłancza mi się

> radi

Hmmm... Ciekawe czy wyłączyloby się gdybyś jechał po coś innego... grinser006.gif

A tak na poważnie sprawdź czy masa jest porzadnie podłączona do silnika i karoserii

Pozdroofka

Napisano

> Hmmm... Ciekawe czy wyłączyloby się gdybyś jechał po coś innego...

> A tak na poważnie sprawdź czy masa jest porzadnie podłączona do

> silnika i karoserii

> Pozdroofka

Te śliwki to pewnie na samogon (zwany śliwowicą pub2.gifslinka.gif)

Napisano

> Te śliwki to pewnie na samogon (zwany śliwowicą )

Żeś smaku narobił tylko... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

nie na kompocik smile.gif masa hmm.gif juz kiedyś miałem z nią problem no i dołożyłem nowy przewód i wruciło wszystko do normy.A czy w altku może się cosik odkręcić?no i czy problem go złożyć po rozkręceniu(bo to potrafie zresztą jak wszystko innegrinser006.gif)) i na co zwrócić uwage?

Napisano

> A tak na poważnie sprawdź czy masa jest porzadnie podłączona do

> silnika i karoserii

Sprawdz tak jak kolega pisze, bo od tego wlasnie moze padac regulator. Jeden kabel idzie z altka do akumulatora na plus, a drugi to minus na karoserie i silnik. Dla pewnosci mozna dac dodatkowa mase z karoserii do silnika.

Napisano

> nie na kompocik

nazywany inaczej księżycówka cfaniaczek.gif

masa juz kiedyś miałem z nią problem no i dołożyłem

> nowy przewód i wruciło wszystko do normy.A czy w altku może się

> cosik odkręcić?

może

trzeba wykręcić i pooglądać a potem poskładać. Ale jak nie masz podstawowych narzędzi (i odrobiny smykałki technicznej) to nawet się nie zabieraj bo potem tylko rowerek (i jazda po elektryka)

Napisano
  • Autor

cosik tam umiem jestem blacharzem sam,technikiem mechanikiem no i studentem geografii biglaugh.gif a no tylko się boje by nic mi z altka nie wyleciało i nie wiedziałbym jak jak wsadzić bo i roweru nie mam tylko do brata mym musiał iść blagam.gif

Napisano

> cosik tam umiem jestem blacharzem sam,technikiem mechanikiem no i

> studentem geografii a no tylko się boje by nic mi z altka nie

> wyleciało i nie wiedziałbym jak jak wsadzić bo i roweru nie mam

> tylko do brata mym musiał iść

Ja myślę, że to nie w środku alternatora. Co tam miałoby się niby poluzować? Raczej poodkręcaj przewody z alternatora, poczyść "oczka" na przewodach papierem ściernym, miejsca do których są przykręcone i porządnie zakręć. Takie samo czyszczonko zrób z przewodami masowymi. Żadne tam WD40 czy elektro-coś. Papierek ścierny i niech się błyszczy. Sprawdź dokręcenie regulatora i płytki z diodami.

Napisano

No i wcześniej trzeba koniecznie odłączyć akumulator!!!

Napisano

> No i wcześniej trzeba koniecznie odłączyć akumulator!!!

No i maskę otworzyć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

ok czekam na dalsze sugestie i jutro przed pracą biore się do roboty przy mojej "kochance"

Napisano

> No i maskę otworzyć

Ale koniecznie przed odłączeniem tegoż akumulatora rotfl.gif

Napisano
  • Autor

no i jeszcze jedno mnie hmm.gif czy nie powinna się zapalać kontrolka ładowania?

Napisano

> Ale koniecznie przed odłączeniem tegoż akumulatora

Eeeetam.... Ginekolog odłącza klemy przez rurę wydechową grinser006.gif

> niedziela: ok czekam na dalsze sugestie

Słaby styk gdzieś. Taka jest moja wersja i będę się jej trzymał grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no i stało się sciana.gif rozkręciłem altka lukam i wszystko niby ok podokręcałem wszystkie śrubeczki i chce skręcać a tu za ch... nie moge złożyć szczotek by złożyć reszte ciągle mi wyskakuja angryfire.gif ma ktoś jakiś sposób???

Napisano
  • Autor

skęciłem to wszystko mała jazda próbna i niby wszystko waytogo.gif ale zobacze jak będzie dalej był problem ze szczotkami bo ten kto wymyślił ich konstrukcje miał screwy.gif już w 126p było lepiej 270751858-jezyk.gif ale poradziłem sobie przy pomocy żyłki wędkarskiej devil.gif277402238-060825_094551.jpg

post-69057-14352473440788_thumb.jpg

Napisano

> skęciłem to wszystko mała jazda próbna i niby wszystko waytogo.gif

No to super. Aczkolwiek w dalszym ciągu uważam, że niepotrzebnie rozkrecałeś alternator. moim zdaniem problem jest/był w kiepskim styku przewodów.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

przy jednym brudzeniu rozebrałem wszystko niby teraz waytogo.gif ale jak wieczorem wróce to napisze czy wszystko jest ok bo "niechwali się dnia przed zachodem słońca" cool.gif

Napisano

> bo "niechwali

> się dnia przed zachodem słońca"

...ani teściowej przed śmiercią grinser006.gif

Napisano
  • Autor
sciana.gifuzbroj_zlo.giffaint.gif wyszło szydło z worka jade sobie do pracy i znów to samo wrrr.gif biore miernik i sprawdzam ładowanie :13V chwilka mija 14,3V i nagle 15,40V wiec co może być znów regulator napięcia?jakie koszty bo zamieżam sam jutro wymienić jesli jest to właśnie przyczyną i dlaczego padł bo jakieś 2 albo 3 miesiace wymieniałem bo ładowanie było ok12V już mnie szczela Alternator D-R
Napisano

miłej zabawy z alternatorem delco-remy crazy.gif ja już sobie odpusciłem czas na boscha 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

ile dałeś za niego?i gdzie ?giełda w Poznaniu?no i co może sie stać jak tak screwy.gif ładowanie?zagotuje aku?

Napisano

> wyszło szydło z worka jade sobie do pracy i znów to samo biore

> miernik i sprawdzam ładowanie :13V chwilka mija 14,3V i nagle

> 15,40V wiec co może być znów regulator napięcia?jakie koszty bo

> zamieżam sam jutro wymienić jesli jest to właśnie przyczyną i

> dlaczego padł bo jakieś 2 albo 3 miesiace wymieniałem bo

> ładowanie było ok12V już mnie szczela Alternator D-R

Byłem pewien, że pomiar napięcia to pierwsza rzecz jaką zrobiłeś kiedy tylko wystapiły objawy smile.gif Dlatego wciskałem Ci te kiepskie połaczenia. Te 15.4 V zmienia postać rzeczy i wskazuje na regulator napięcia.

Do D-R kosztuje 80 zł:

277406102-reg.gif

post-36940-14352473458378_thumb.gif

Napisano
  • Autor

pomiar ładowania hmm tylko nie mam czym wdomu bo miernik mi sie spalił bo czegoś nie przewidziałem ale mniejsz o to regulator orginalny tyle kosztuje?Bo w moim teraz był włóżony jakiś hug czy jakos tam i od czegomoze siadac?

Napisano

> ile dałeś za niego?i gdzie ?giełda w Poznaniu?no i co może sie stać

> jak tak ładowanie?zagotuje aku?

na giełdzie mogłem kupić boscha za 150 zł pewnie by dało się stargowa ale głupi skusiłem sie na tanszego delco-remy który okazał się uszkodzony frown.gif a części do trgo francuskiego złomu do tanich nie nalezą. Jutro pojade na szroty szukać a jak nie to w niedzielę na giełdę w poznaniu.

Napisano

> regulator orginalny tyle kosztuje?Bo w moim teraz był włóżony jakiś hug

> czy jakos tam i od czegomoze siadac?

Nie wiem czy oryginalny. W sklepie internetowym proponują taki do D-R. Nic nie piszą o oryginalności. wink.gif

Napisano

ale przed wyjściem do sklepu najlepiej jeszcze sprawdzić mostek crazy.gif awarię regulatora często poprzedza awaria mostka frown.gif

Napisano
  • Autor

tylko się zastanawiam czy nie kupić używki boscha bo są podobno sprawne i w tej samej cenie a w tego już włożyłem 100 zl i znow cos musze w niego wsadzić sciana.gif a czy moge dzien lub 2 pojeżdzić na takim ładowaniu????

Napisano
  • Autor

a jak to zrobić?????

Napisano

> awarię regulatora często poprzedza awaria mostka

Szczególnie w D-R

EDIT:

Ale mostek sprawny, przy awarii mostka świeci się żarówka ładowania. Czasem nawet przy wyłaczonym zapłonie.

Napisano

> a czy moge dzien lub 2 pojeżdzić na

> takim ładowaniu????

Lepiej nie. Przy 15,4 V zagotujesz akumulator, możesz popalić żarówki albo coś poważniejszego

Napisano
  • Autor

to teraz mnie faint.gif jak sprawdzić mostek?

Napisano

> Lepiej nie. Przy 15,4 V zagotujesz akumulator, możesz popalić żarówki

> albo coś poważniejszego

powyżej 17.7V zapala się kontrolka silnika i poduszek powyżej 22V silnik gaśnie niestety przetestowane.

Napisano

> to teraz mnie jak sprawdzić mostek?

Edytowałem posta (o mostku smile.gif )

Mam jednak watpliwości czy to regulator. Regulator jak pada to napięcie nie skacze sobie tak jak u ciebie tylko zawsze jest za wysokie i rośnie jeszcze wraz ze wzrostem obrotów. U ciebie natomiast zachowuje się tak jakby raz działał raz nie. Może coś nie kontaktuje? I tak wracamy do teorii kiepskich połaczeń smile.gif

Napisano
  • Autor

a sprawdzałeś sam u siebie ten mostek???

Napisano

> a sprawdzałeś sam u siebie ten mostek???

Mimo wszytkich rad ja stawialem na regulator. Ale co sie z nim dzieje, ze skacze tak napiecie ladowania, nie wiem.

Regulator napięcia - układ elektroniczny, bądź elektryczno-mechaniczny stosowany w układzie ładowania akumulatora w pojazdach mechanicznych.

Regulator napięcia służy do regulacji napięcia wytwarzanego przez prądnicę lub alternator pomimo zmian obrotów silnika.

Regulacja odbywa się poprzez zmianę prądu wzbudzenia prądnicy. W układach elektro-mechaniczych stosowano regulację impulsową z trzema poziomami wzbudzenia (pełna, częściowa, wyłączona), w układach elektronicznych stosuje się zazwyczaj impulsowe włącznie i wyłączanie prądu wzbudzania w zależnośći od napięcia na akumulatorze.

To jest z Wikipedii, bo nie znalazlem na szybko zasady dzialania.

Wynikalo by ze jak padnie to tak jak Lelek pisze ale nie zawsze.

Napisano

Czy aby te szczotki nie są za małe? ~6mm to minimalna długość dla prawidłowego styku- teoretycznie.

Napisano
  • Autor

chodzi koledze o te na moich fotkach?zostały związane żyłka bo za cholere nie mogłem złożyć ich

Napisano

w Delco-Remy prędzej skończy się sam alternator niż skończa się szczotki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a czy w samym mostku i diodach i czym tam jeszcze o ile cos jeszcze jest można cos przeczyscić czy tylko 30.GIF tym częscią powiedzieć?wpadłem na jeszcze jeden pomysł by jutro podłączyć miernik i pojeżdzić i zobacze cosik sie dzieje A czy zapobiegne zagotowaniu właczajac na maxa wszystkie odbiorniki pradu?bo taki czy inaczej po części bedemusiał gdzieś podjechać

Napisano

> a czy w samym mostku i diodach i czym tam jeszcze o ile cos jeszcze

> jest można cos przeczyscić czy tylko tym częscią

> powiedzieć?wpadłem na jeszcze jeden pomysł by jutro podłączyć

> miernik i pojeżdzić i zobacze cosik sie dzieje A czy zapobiegne

> zagotowaniu właczajac na maxa wszystkie odbiorniki pradu?bo taki

> czy inaczej po części bedemusiał gdzieś podjechać

właczysz wszystkie odbiorniki a jak strzeli do konca regulator i poda wysokie napięcie to wszystko popalisz crazy.gif

Napisano
  • Autor

Moge jakoś sprawdzić mostek czy wszystko z nim ok bo za moment jade po części.Dziś jak odpaliłem to ładował 14,5V z pełnym obciążeniem a gdy zwiekszłąem obroty to dochodziło do 18V Niem mam już siły na ten alternator .Czy szukać BOSCHA a temu powiedzieć 30.GIF bo ja już sam niewiem.gif co dalej z tym badziewiem robić sciana.gif

Napisano

> Moge jakoś sprawdzić mostek czy wszystko z nim ok bo za moment jade

> po części.Dziś jak odpaliłem to ładował 14,5V z pełnym

> obciążeniem a gdy zwiekszłąem obroty to dochodziło do 18V Niem

> mam już siły na ten alternator .Czy szukać BOSCHA a temu

> powiedzieć bo ja już sam co dalej z tym badziewiem robić

Nie radze jezdzic w takim stanie, bo tak jak kolega wyzej pisze spalisz wszystko i wtedy narobisz sobie kosztow.

Moja rada: daj zarobic elektykowi jak sam nie potrafisz dojsc doladu. po takiej naprawie u niego, bedziesz mial jaka taka gwarancje

Napisano
  • Autor

właśnie składam to badziewie regulator 40zł,i zobacze co bedzie jak znow nawali to szukam innego a dokładniej boscha skonczyłem waytogo.gif ładuje 14,5V-14,7V (wacha się-i tu moje pytanie czy u kolegów jest też tak że się wacha)niezałeżnie od obrotów smile.gifpod obciążeniem 14,2V

Napisano

> właśnie składam to badziewie regulator 40zł,i zobacze co bedzie jak

> znow nawali to szukam innego a dokładniej boscha skonczyłem

> ładuje 14,5V-14,7V (wacha się-i tu moje pytanie czy u kolegów

> jest też tak że się wacha)niezałeżnie od obrotów pod

> obciążeniem 14,2V

To jest prawidlowo te 14,5-14,7 bo to zalezy jak rozladowany jest aku, tak mi sie wydaje.

Jak sprawdzalem u siebie ze dwa dni temu bylo podobnie.

Tylko nie pomyslalem o wlaczeniu wszystkiego frown.gif.

Ale woze miernik ze soba, wiec nic straconego. jak bede mial chwile czasu to zmierze.

Napisano

no dziś wycieczka na giełdę i zakup alternatora Bosch smile.gif teraz mam ładowanie.

ps. aby znaleźć boscha to trzeba się ładnie nachodzić złomów delco jest trochę a bosch to takie rodzynki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.