Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Założyłem gaz i co dalej?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Dzisiaj odebrałem moją asterkę 1992 1,8 GT od gazownika. Mam trochę mieszane uczucia. Szkoda mi auta, ale ekonomia wzięła górę nad ambicjami. Instalacja jaką założyłem to Czakram BRC Sequent AT90E ze zbiornikiem toroidalnym STAKO (robione w Olsztynie, koszt 1700zł). Pierwsze wrażenia są raczej pozytywne. Auto nie szarpie, nie gaśnie, mogę jeździć na luzie i co najważniejsze nie straciło dużo mocy (choć jednak da się odczuć spadek). Centralkę mam taką małą z dwoma diodami - Gaz i rezerwa.

Miałbym wobec tego kilka pytań. Wiem, że pewnie część odpowiedzi znajduje się na forum, ale można stracić na to całą noc... Oto kilka pytanek:

1. Czy założyli mi dobrą instalację? Może koleżanki i koledzy jeżdżą na tym? Jak się sprawuje?

2. Czytałem, że w niektórych instalacjach po odłączeniu akumulatora trzeba jechać do gazownika w celu ponownej regulacji. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć jak sprawa się ma w mojej instalacji? Mogę bez przeszkód odłączać akumulator?

3. Co jaki czas trzeba jeździć na beznyznie?

4. Czy mogę swobodnie podczas jazdy zmieniać gaz / beznyza, benzyna / gaz?

5. Czy mogę do mojej instalacji podłączyć laptopa lub palmtopa? Jeśli tak, to jak to zrobić i jakie możliwości mi to daje? Czy będę mogł np. sam ustawić wartość rezerwy oraz czy jest możliwość sprawdzenia np. spalania chwilowego itp?

6. Czy mogę jeździć jedynie na benzynie z pustym zbiornikiem gazu? (chodzi o zmniejszenie masy auta przy okazji jakiegoś racingu czy co grinser006.gif)

7. Jakie skutki w zakresie dynamiki pojazdu niesie za sobą instalacja? Czy jadząc na beznzynie auto ma te same osiągi co przedtem czy są one już starcone?

8. Inne rady i sugestie dla ciemnej masy w dziedzinie motoryzacji mlot.gif

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i porady. Pozdrawiam

Napisano

> 1. Czy założyli mi dobrą instalację? Może koleżanki i koledzy jeżdżą

> na tym? Jak się sprawuje?

ja nie

> 2. Czytałem, że w niektórych instalacjach po odłączeniu akumulatora

> trzeba jechać do gazownika w celu ponownej regulacji. Czy jest

> mi w stanie ktoś powiedzieć jak sprawa się ma w mojej

> instalacji? Mogę bez przeszkód odłączać akumulator?

chyba bajek ci ktoś naopowiadał

> 3. Co jaki czas trzeba jeździć na beznyznie?

zawsze rozruch do rozgrzania silnika do pewnej temp.

> 4. Czy mogę swobodnie podczas jazdy zmieniać gaz / beznyza, benzyna /

> gaz?

tak bez problemu

> 5. Czy mogę do mojej instalacji podłączyć laptopa lub palmtopa? Jeśli

> tak, to jak to zrobić i jakie możliwości mi to daje? Czy będę

> mogł np. sam ustawić wartość rezerwy oraz czy jest możliwość

> sprawdzenia np. spalania chwilowego itp?

masz sekwencję więc napewno

> 6. Czy mogę jeździć jedynie na benzynie z pustym zbiornikiem gazu?

> (chodzi o zmniejszenie masy auta przy okazji jakiegoś racingu

> czy co )

oczywiście, odwrotnie nie bo zatrzesz pompę paliwa (zawsze podczas jazdy na LPG musi być w baku conajmniej 10 - 15 litrów Pb bo pompa cały czas pracuje)

> 7. Jakie skutki w zakresie dynamiki pojazdu niesie za sobą

> instalacja? Czy jadząc na beznzynie auto ma te same osiągi co

> przedtem czy są one już starcone?

straty są napewno ale przy nowszych instalacjach nieodczuwalne

> 8. Inne rady i sugestie dla ciemnej masy w dziedzinie motoryzacji

> Z góry dziękuję za wyrozumiałość i porady. Pozdrawiam

rady - dbaj o instalację, filtry, przeglądy i bedzie ok

Napisano

> masz sekwencję więc napewno

Tak napewno za 1700 PLN !!!

Napisano

Silnik 1.8 w Astrze jest raczej na wtrysku 1punktowym wiec nie wiem jakim cudem Ci tam sekwencje zalozyli i to jeszcze za 1700zeta hmm.gif

Napisano

> Witam serdecznie. Dzisiaj odebrałem moją asterkę 1992 1,8 GT od

> gazownika. Mam trochę mieszane uczucia. Szkoda mi auta, ale

> ekonomia wzięła górę nad ambicjami. Instalacja jaką założyłem to

> Czakram BRC Sequent AT90E ze zbiornikiem toroidalnym STAKO

> (robione w Olsztynie, koszt 1700zł).

Hmm - jakoś mi się nie widzi sequent to nowy wtrysk BRC

sequent

A AT90E to symbol reduktora

reduktor

Do sekwencji są chyba inne reduktory ??

Poza tym 1700 to dobra cena za II gen, więc za sekwencję byłoby to niemal darmo.

No i ciężko by ją było zainstalować w astrze z silnikiem C18NZ, bo takie 1,8 było w 92 r.

Wrzuć może fotkę spod maski to się przekonamy co Ci założyli

Napisano
  • Autor

> Silnik 1.8 w Astrze jest raczej na wtrysku 1punktowym wiec nie wiem

> jakim cudem Ci tam sekwencje zalozyli i to jeszcze za 1700zeta

Zgadza się. Silnik jest na jednopunkcie i taką też założyli mi instalcję? Czyli co? Mogę zapomnieć o zabawie laptopem? frown.gif

Napisano

> Hmm - jakoś mi się nie widzi sequent to nowy wtrysk BRC

> sequent

Tia... Pewnie ma II gen (najpewniej Blitz, choć może i Just...) a gaziarz mu kit wcisnął...

> A AT90E to symbol reduktora

> reduktor

> Do sekwencji są chyba inne reduktory ??

No właśnie - reduktor podciśnieniowy do 100 kW, identyczny mam w swoim aucie. Na pewno stosowany do II generacji (podciśnieniowy!)

> Poza tym 1700 to dobra cena za II gen, więc za sekwencję byłoby to

> niemal darmo.

Dlatego obstaję przy blitz'u, ewentualnie just (o ile są to elementy BRC) - równie dobrze może być sterownik innego producenta a reduktor BRC?

> No i ciężko by ją było zainstalować w astrze z silnikiem C18NZ, bo

> takie 1,8 było w 92 r.

> Wrzuć może fotkę spod maski to się przekonamy co Ci założyli

No właśnie - jestem ciekaw co tam faktycznie masz pod machą...

Napisano

> Tak napewno za 1700 PLN !!!

grinser006.gif sorki niedoczytałem dokładnie

Napisano
  • Autor

Widzę, że spora dyskusja się rozwinęła smile.gif Czemu uważacie, że gazownik mnie oszukał? On mi nic nie wmawiał. Założył i tyle. Dostałem instrukcję, gwarancję i książkę serwisową . Wszystko od CZAKRAM BRC.

Chociaż najlepiej będzie jak zrobię fotki. Wstawię jakoś w niedzielę wieczorkiem.

Mam do Was inne pytanie. Gaz założyłem w czwartek i przejechałem już ok. 300km. Po jakiś 100 zaczęła mi się od czasu do czasu zapalać na pomarańczowo, w trakcie jazdy, taka kontrolka:

kontrolkabe6.jpg

Gazownik powiada, że to komputer wariuje bo nie ubywa paliwa i że wszystko jest ok. Ma to naprawić przy regulacji po pierwszym 1000km. Prawdę gada? Faktycznie nie dzieje się nic złego?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a foty będą wieczorem. Pozdrawiam

Napisano

> Widzę, że spora dyskusja się rozwinęła Czemu uważacie, że gazownik

> mnie oszukał? On mi nic nie wmawiał. Założył i tyle. Dostałem

> instrukcję, gwarancję i książkę serwisową . Wszystko od CZAKRAM

> BRC.

Wiesz nie jestem od tego aby kogos osadzac/oskarzac. Ale albo Ty cos pokreciles albo on faktycznie kit jakis Ci wciska a powodem moze byc to co napisales ponizej co Ci facet powiedzial na zapalajaca sie kontrolke check engine.

> Chociaż najlepiej będzie jak zrobię fotki. Wstawię jakoś w niedzielę

> wieczorkiem.

Najlepiej tak bedzie

> Mam do Was inne pytanie. Gaz założyłem w czwartek i przejechałem już

> ok. 300km. Po jakiś 100 zaczęła mi się od czasu do czasu zapalać

> na pomarańczowo, w trakcie jazdy, taka kontrolka:

> Gazownik powiada, że to komputer wariuje bo nie ubywa paliwa i że

> wszystko jest ok. Ma to naprawić przy regulacji po pierwszym

> 1000km. Prawdę gada? Faktycznie nie dzieje się nic złego?

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a foty będą wieczorem. Pozdrawiam

Powodem zapalania kontrolki pewnie bedzie zla emulacja sondy. Zreszta odczytaj kody blyskowe (metode znajdziesz na kaciku astry) i podaj je tutaj to sie cos wyjasni.

Napisano

> Widzę, że spora dyskusja się rozwinęła Czemu uważacie, że gazownik

> mnie oszukał? On mi nic nie wmawiał. Założył i tyle. Dostałem

> instrukcję, gwarancję i książkę serwisową . Wszystko od CZAKRAM

> BRC.

> Chociaż najlepiej będzie jak zrobię fotki. Wstawię jakoś w niedzielę

> wieczorkiem.

> Mam do Was inne pytanie. Gaz założyłem w czwartek i przejechałem już

> ok. 300km. Po jakiś 100 zaczęła mi się od czasu do czasu zapalać

> na pomarańczowo, w trakcie jazdy, taka kontrolka:

> Gazownik powiada, że to komputer wariuje bo nie ubywa paliwa i że

> wszystko jest ok. Ma to naprawić przy regulacji po pierwszym

> 1000km. Prawdę gada? Faktycznie nie dzieje się nic złego?

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a foty będą wieczorem. Pozdrawiam

Z tą kontrolką (Check Engine) to ci gazownik kit wciska. Dobrze założona instalacja z odpowiednio zrobioną emulacją wtrysków nie powinna powodować zaświecania się tej kontrolki. Sam mam astrę na instalacji BRC Just Junior i nigdy nie miałem problemów z tą konrolką (tylko że moja instalka była zakładana przez "boga" instalcji gazowych w moim regionie, gość jest nawet współtwórcą programu komputerowego do regulacji instalek BRC Just Junior).

Przy instalacji II gen jak najbardziej możesz podłączać laptopa i ją regulować, porzebny jest przewód z odpowiednim interfejsem (do kupienia na allegro)

Napisano
  • Autor

Zaraz jadę na działeczkę i porobię fotki. Co de tej kontrolki to gazownik coś wspominał o złej konfiguracji sondy lambda... Nie zrozumiałem go dokładnie bo cholernie przerywało. W połowie tygodnia i tak jadę do niego to się okarze. Odczyt zrobię, ale nie dzisiaj bo wyjezdzam po południu i nie będzie mnie do środy. Pozdr

Napisano

> Zaraz jadę na działeczkę i porobię fotki. Co de tej kontrolki to

> gazownik coś wspominał o złej konfiguracji sondy lambda... Nie

> zrozumiałem go dokładnie bo cholernie przerywało. W połowie

> tygodnia i tak jadę do niego to się okarze. Odczyt zrobię, ale

> nie dzisiaj bo wyjezdzam po południu i nie będzie mnie do środy.

> Pozdr

Ciśnij gaziarza aż ci tak wszystko ustawi aby nigdy przy jeździe na gazie nie zapalała ci sę ta kontrolka, tak samo np gaśnięcie przy dojeździe na luzie do skrzyżowania czy przy zakrętach. Te objawy są dowodem na ewidentą partacką robotę gazownika. Pamiętaj instalacja gazowa w aucie ma taką specyfikę, że za jej prawidłowe funkcjonowanie w 40 % odpowiada marka samej instalacji a w 60 % jakość założenia i wyregulowania. Dobry gazownik to przy pierszej regulacji (po 1000 km gdy membrany się ułożą) powinien podłączyć ci laptopa do instalki i wziąść cię na przejażdzkę po mieście. w tym czasie powinien obserwować pewne wartości wysyłane przez sterownik instalki i zmieniać jej ustawienia dla zoptymalizaowania jej pracy. Tylko pokaż mi gazownika który to potrafi zrobić, a jeżeli potrafi to jeszcze musi mu się chcieć. Gaziarz woli przebakać pierwsze ustawienia byle jak, a potem brać ciężka kasę za każdą wizytę u niego. Mój gazownik ma potężną wiedzę i doświadczenie, dlatego często go podpytuje o to lub owo. Co dziwne nigdy nie wzioł kasy za jakąkolwiek regulacje (a było kilka powodów np wymiana sondy lambda) niestety jest tak zarąbany robotą, że staram się nie nadużywać jego darmowej uczynności. Staram się sam rozwikłać wszelkie zawiłości ustawień sterownika gazowego, idzie powoli bo interfejs mam dopiero od kilku dni.

Napisano
  • Autor

Sorka za opóźnienie, ale to przez kobietę smile.gif Zachciało się jej szybciej jechać i nie zdążyłem zamieścić fotek. Robię to teraz. Wybaczcie jakość, ale aparat ma już swoje lata. Z gazownikiem jestem ustawiony na poniedziałek, jednak chyba przejadę się dzisiaj bo w piątek jadę do Gdańska i nie chcę żeby mi auto stanęło gdzieś po drodze. Chyba faktycznie, tak jak mówisz, wezmę laptopa i zmuszę go żeby przejechał się ze mną po mieście.

dsci0002je0.th.jpgdsci0003ch5.th.jpgdsci0007nm7.th.jpgdsci0009jr1.th.jpgdsci0010gl0.th.jpgdsci0005jz7.th.jpg

EDIT: bubbba, o tym mówiłeś? interfejs LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.