Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nigdy nie posiadałem i nie jeździłem motorem.

Featured Replies

Napisano

Nigdy nie miałem motoru i nigdy nim nie jeździłem. Czy Virago 535 to dobry pomysł na początek? Ile pali przy jeździe kapeluszowej?

Napisano

> Nigdy nie miałem motoru i nigdy nim nie jeździłem. Czy Virago 535 to

> dobry pomysł na początek? Ile pali przy jeździe kapeluszowej?

Jezeli chodzi o to, to "dasz sobie z nim radę".

Trochę maławy gabarytowo - nie wiem, jakiej jesteś postury. biglaugh.gif

Pali pewnie niewiele (ja nie wiem), ale przy pierwszym moto, to chyba najmniejszy problem. Podejrzewam, że nie nabijesz (moze się mylę) aż tylu tkm, żeby to miało az takie znaczenie.

Pozdr. P.

P.S. Motocyklem da się jeździsz kapeluszniczo...? cfaniaczek.gif

Napisano

> Nigdy nie miałem motoru i nigdy nim nie jeździłem. Czy Virago 535 to

> dobry pomysł na początek? Ile pali przy jeździe kapeluszowej?

Jesli chodzi o cos ala chopper, to smialo bralbym jakas 700/750 ccm. Te silniki nie sa tak wysilone jak silniki w sportach i z takich 750 ccm bedziesz mial z 50 KM, co smialo okielznasz, a nie bedziesz wygladal jak na psie wink.gif

Napisano

> Jesli chodzi o cos ala chopper, to smialo bralbym jakas 700/750 ccm.

> Te silniki nie sa tak wysilone jak silniki w sportach i z takich

> 750 ccm bedziesz mial z 50 KM, co smialo okielznasz, a nie

> bedziesz wygladal jak na psie

A jezeli mowimy o naked, czy sportowych, jezdze sobie na skuterze, ale potrzebuje motur zlosnik.gif 250, czy 500? Bo szczerze mowiac 500-ek jest wiecej na wtornym, ale boje ze takiego bdlaka nie opanuje clown.gif

Napisano

> Jesli chodzi o cos ala chopper, to smialo bralbym jakas 700/750 ccm.

> Te silniki nie sa tak wysilone jak silniki w sportach i z takich

> 750 ccm bedziesz mial z 50 KM, co smialo okielznasz, a nie

> bedziesz wygladal jak na psie

w przypadku chopera jako pierwszego motocykla wieksze znaczenie chyba ma waga a nie moc.

ja jako pierwszy wlasnie kupilem intrudera 800 (250kg), no ale ja sam waze >100 ze wzrostem 190, wiec na takiej 535 kolana zaslanialy mi uszy zlosnik.gif

Napisano

> A jezeli mowimy o naked, czy sportowych, jezdze sobie na skuterze,

> ale potrzebuje motur 250, czy 500? Bo szczerze mowiac 500-ek

> jest wiecej na wtornym, ale boje ze takiego bdlaka nie opanuje

Moim pierwszym byla piecsetka i zyje, choc nie ukrywam, byly sytuacje, ze niewiele brakowalo tongue.gif

Napisano

> Bo szczerze mowiac 500-ek

> jest wiecej na wtornym, ale boje ze takiego bdlaka nie opanuje

Ja na pierwsze moto kupiłem niedawno Bandita 600 i IMHO jak masz łeb na karku i troche siły to go opanujesz, a nie będziesz może chciał zmieniać po sezonie ok.gif

Przymierzałem sie do GS 500, ale to jednak nie to i wiem, że chciałbym go szybko zmienić wink.gif

Natomiast jesli nie myslisz to nic ci nie pomoże no.gif

Dziś znajomy w pracy mówił mi jak to zginął wczoraj wieczorem jego kolega (nieco dalszy) na moto, mówili też w radiu. 24-letni koleś kupił sobie jakieś Kawasaki 750 ścigacza (dokładnie nie wiem co) 4 dni temu jako pierwsze moto. Zabarł swoją laskę do tyłu i rura ..... tylko, że nie udało mu się wyhamować prze TIR'em, który wymusił pierszeństwo i zajechał mu drogę. Wkomponowali sie w naczepę, z gościa nie było co zbierać, a laska rano w stanie krytycznym w szpitalu jeszcze zyła screwy.gif

Ja 4 dni po kupnie pierwszego moto nie odważyłbym się wogóle jechać do miasta. Cwiczyłem sobie na swoich wsiowych drogach. A co do pasażera to póki co jeszcze nikogo nie zabrałem i długo nie zabiorę frown.gif Tak samo jak nie odkręciłem jeszcze manetki na maksa, bo i po co skoro i tak jeźdżąc normalnie odstawiam wszystkie samochody zlosnik.gif

Napisano

> Dziś znajomy w pracy mówił mi jak to zginął wczoraj wieczorem jego

> kolega (nieco dalszy) na moto, mówili też w radiu. 24-letni

> koleś kupił sobie jakieś Kawasaki 750 ścigacza (dokładnie nie

> wiem co) 4 dni temu jako pierwsze moto. Zabarł swoją laskę do

> tyłu i rura ..... tylko, że nie udało mu się wyhamować prze

> TIR'em, który wymusił pierszeństwo i zajechał mu drogę.

Nie znam tej konkretnej sytuacji, ale jak TIR wymusza pierwszeństwo, to i doświadczony motonita może zakończyć żywot na jego naczepie... crazy.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Nie znam tej konkretnej sytuacji, ale jak TIR wymusza pierwszeństwo,

> to i doświadczony motonita może zakończyć żywot na jego

> naczepie...

Jasne, masz rację ok.gif

Chociaż IMHO TIR to nie rakieta i z pewnością nie wtargnął na skrzyżowanie w tempie błyskawicy tym bardziej, że miał znak stop i ruszał z podjazdu, a nie wjeżdżał na skrzyżowanie z rozpędu .... przynajmniej w tej sytuacji, z tego co opisywali crazy.gif

Tak czy siak myślę, że przy moim stylu jazdy "żółtodzioba" wyhamowałby, a jeśli nie to co najwyżej obtłukłby się w rowie oslabiony.gif

Zresztą nie mi to rozsądzać ok.gif

W każdym razie uważam, że większość motorów da się opanować przy odrobinie rozsądku, ćwiczeń i sprawności fizycznej waytogo.gif

Napisano

> W każdym razie uważam, że większość motorów da się opanować przy

> odrobinie rozsądku, ćwiczeń i sprawności fizycznej

A co ma do tego sprawnosc fizyczna??

Napisano

> A co ma do tego sprawnosc fizyczna??

Może źle to ująłem, miałem na mysli siłę. Np. moja żona nie wystawi nawet bandita z garażu, a drobna nie jest wink.gif

Np. kumpel o wzroście ok. 170 i raczej cherlawy miał problem żeby podeprzeć się i utrzymać na postoju crazy.gif

Pewnie to kwestia techniki, ale IMHO na początku trochę siły trzeba mieć smile.gif Oczywiście w czasie jazdy to co innego, ale trzeba pamiętać, że ta jazda składa się z różnych elementów, także zatrzymywania i parkowania np. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Może źle to ująłem, miałem na mysli siłę. Np. moja żona nie wystawi

> nawet bandita z garażu, a drobna nie jest

> Np. kumpel o wzroście ok. 170 i raczej cherlawy miał problem żeby

> podeprzeć się i utrzymać na postoju

> Pewnie to kwestia techniki, ale IMHO na początku trochę siły trzeba

> mieć Oczywiście w czasie jazdy to co innego, ale trzeba

> pamiętać, że ta jazda składa się z różnych elementów, także

> zatrzymywania i parkowania np.

Dlatego pasuje mi Virago 535 na początek. Ma nisko siedzenie. Mam 177cm wzrostu, więc kolosem nie jestem. Siedziałem na kumpla Motoguzzi 1100 i do ziemi dotykałem czubkami palców. Nie chciał bym aby jako niedoświadczony jeleń przewrócić się na bok na inny samochód z tym motorem stojąc przed skrzyżowaniem. Wstyd by był koshmarny, nie mówiąc o stratach finansowych frown.gif

Napisano

> Może źle to ująłem, miałem na mysli siłę. Np. moja żona nie wystawi

> nawet bandita z garażu, a drobna nie jest

> Np. kumpel o wzroście ok. 170 i raczej cherlawy miał problem żeby

> podeprzeć się i utrzymać na postoju

> Pewnie to kwestia techniki, ale IMHO na początku trochę siły trzeba

> mieć Oczywiście w czasie jazdy to co innego, ale trzeba

> pamiętać, że ta jazda składa się z różnych elementów, także

> zatrzymywania i parkowania np.

Moja dziewczyna jezdzi na CBRce F2, ktora wazy 200 kg na mokro i daje rade. Wazy cos ponad 50 kg i ma wzrostu miedzy 160 - 170 cm (blizej 160 raczej). Na postoju raz sie jej przewrocil jak nie przewidziala, ze na sporej pochylosci zabraknie jej nogi, ale mi tez mogloby wtedy zabraknac. Bandit jest wyzszy od CBRki, ale przeciez mozna dobrac sobie moto do wzrostu, nikt nie kaze niskiej osobie kupowac TDMy np. Nie ma tu nic sprawnosc fizyczna, raczej wzrost.

Napisano

> Moja dziewczyna jezdzi na CBRce F2, ktora wazy 200 kg na mokro i daje

> rade. Wazy cos ponad 50 kg i ma wzrostu miedzy 160 - 170 cm

> (blizej 160 raczej).

To był jej pierwszy motor i na nim się uczyła ?

> Bandit jest wyzszy od CBRki, ale

> przeciez mozna dobrac sobie moto do wzrostu, nikt nie kaze

> niskiej osobie kupowac TDMy np.

waytogo.gif

> Nie ma tu nic sprawnosc

> fizyczna, raczej wzrost.

Pisałem, że źle się wyraziłem ... miałem na myśli raczej siłę. Moja zona ma 175 cm i co z tego jak Bandit zwyczajnie się na nią przewraca .... brak jej siły hehe.gif Pewnie, że wzrost jest ważny, ale uważam, że przynajmniej do nauki trzeba kupić takie moto, które chociażby można podnieść z ziemi jak się obali, co wcale nie jest takie proste np. w przypadku mojego wspomnianego Bandita wink.gif

Napisano

> Dlatego pasuje mi Virago 535 na początek.

Takie Virago ma sąsiad 3 domy dalej. Nie znamy się, ale na moje oko ma z 18-20 lat i jakieś 170-175 cm wzrostu, raczej szczupły ok.gif Jeździ na nim juz jakiś czas i chyba daje radę z tego co widzę. Wydaje mi się też, że jest to jego pierwsze moto ok.gif

Mój kumpel w zeszłym roku kupił do nauki Kawasaki LTD 454 i też daje radę ... tzn. jeszcze nie leżał hehe.gif Niemniej jednak, ja nie wybrałbym takiego typu sprzętu do nauki - mi się źle na nim jeździło frown.gif

Traktuj moje rady jako spostrzeżenia żółtodzioba, który jeździ od miesiąca i to tylko takie moje przemyslenia. Pewnie w wielu kwestiach się mylę, bo doświadczenie mam żadne waytogo.gif

Napisano

> To był jej pierwszy motor i na nim się uczyła ?

Pierwszy byl GS 500 lzejszy tylko o kilka kilogramow

> Pisałem, że źle się wyraziłem ... miałem na myśli raczej siłę. Moja

> zona ma 175 cm i co z tego jak Bandit zwyczajnie się na nią

> przewraca .... brak jej siły

IMHO umijetnosci. Motocykl jest tak wywazony, ze przechylony o kilka stopni nie przewroci sie sam, a przechylony za mocno przewrocilby sie i podemna. Moza ja mialbym wieksza szanse utrzymac go na sile jakby juz lecial, ale nie sztuka w tym, zeby sie z nim silowac, tylko w tym, zeby wymanewrowac na luzie, bez wiekszych wysilkow.

> Pewnie, że wzrost jest ważny, ale

> uważam, że przynajmniej do nauki trzeba kupić takie moto, które

> chociażby można podnieść z ziemi jak się obali, co wcale nie

> jest takie proste np. w przypadku mojego wspomnianego Bandita

Nadal twierdze, ze sila nie ma tu nic do rzeczy. Bandit wydal sie wysoki nawet mi, przy moich 180cm, a mowisz, ze Twoja zona jest nizsza odemnie o 5 cm.

Napisano

> Pierwszy byl GS 500 lzejszy tylko o kilka kilogramow

Czyli jednak motor ogólnie bardzo często polecany do nauki ok.gif

Przymierzałem się do GS 500 kupując Bandita i IMHO sprawia wrażenie (przynajmniej w pierwszym kontakcie) motocykla znacznie mniejszego, zwartego i lżejszego. Przynajmniej ja miałem takie odczucia ok.gif

> IMHO umijetnosci. Motocykl jest tak wywazony, ze przechylony o kilka

> stopni nie przewroci sie sam, a przechylony za mocno

> przewrocilby sie i podemna. Moza ja mialbym wieksza szanse

> utrzymac go na sile jakby juz lecial, ale nie sztuka w tym, zeby

> sie z nim silowac, tylko w tym, zeby wymanewrowac na luzie, bez

> wiekszych wysilkow.

Pewnie, masz rację waytogo.gif

Ale nie sądzisz, że to przychodzi z czasem. Że nie jest jednak tak, że siadasz pierwszy raz na motorze i świetnie bierzesz zakręty, zatrzymujesz się pod swiatłami, manewrujesz na parkingu itp. hmm.gif

> Nadal twierdze, ze sila nie ma tu nic do rzeczy. Bandit wydal sie

> wysoki nawet mi, przy moich 180cm, a mowisz, ze Twoja zona jest

> nizsza odemnie o 5 cm.

A ja nadal twierdzę, że do dopóki nie opanujesz techniki musisz to czasami nadrabiać siłą waytogo.gif

Przynajmniej ja muszę oslabiony.gif

Napisano

> IMHO umijetnosci. Motocykl jest tak wywazony, ze przechylony o kilka

Tez sie przychylam do tej wersji.

Ja na wakacjach nie mialem sily postawic nawet skutera na nozki, ale po kilku razach stawialem go juz bez wysilku ok.gif

Na kursie na prawko A z 10 lat temu tez nie potrafilem postawic motocykla na nozki i stawialem go tylko na boczna stopke, a o glowe nizszy instruktor, mocno chudy, stawial go prawie jedna reka wink.gif

Napisano

> Tez sie przychylam do tej wersji.

Ja też, tylko zanim się tego nauczysz to może się okazać, że cię przygniecie przy wyprowadzaniu z garażu rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.