Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine failure komunikat

Featured Replies

Napisano

Podczas jazdy przy predkosi ok 120 km/h na 5 biegu dwa razy wyswietlił mi się komunikat: Engine Faliure confused.gif po paru sekundach zgasł yikes.gif i stilo dalej pomyka bez zarzutu.

Co może być tego przyczyną ???

Muszę zaznaczyć że auto kupiłem uzywane w listopadzie i odkąd zacząłem go uzywać to często widziałem takie komunikaty, ale po odpaleniu silnika zimnego (w ASO stwierdzili poluzowane klemy akumulatora i niedostateczne naładowanie) Po interwencji serwisu komunikaty pojawiały się rzadziej, ale jednak. Zgłosiłem to na przeglądzie dla 80 kkm i podczas odbierania samochodu z serwisu stwierdzono że auto jest w idealnym stanie i wszelkie usterki zostały wyeliminowane (poza zamkiem klapy bagaznika, którego nie wymienili bo nie mają nowego na stanie, więc komunikat BOOT OPEN bedzie się świecił frown.gif ) Po tygodniu od przeglądu po przejechaniu paru kilometrów mam komunikaty jak w temacie.

Napisano

Chyba mosisz sie przyzwyczaic do zycia z failurami hmm.gif

U mnie teraz zaczyna sie pojawiac komunikat ze silnik jest przegzany z rana przy odpalaniu hehe.gif20.GIF

Napisano

Podobno elektronika Stilaków jest bardzo wrażliwa na spadki napięcia. Akumulator musi być na maxa naładowany - takie śłuchy na Forum chodziły

confused.gif

Napisano

> Podczas jazdy przy predkosi ok 120 km/h na 5 biegu dwa razy

> wyswietlił mi się komunikat: Engine Faliure po paru sekundach

> zgasł i stilo dalej pomyka bez zarzutu.

> Co może być tego przyczyną ???

Wypadanie zapłonów. Może świece są liche? Może paliwo liche? A może cewki kończą żywot? oslabiony.gif

BTW. Mam identyczne objawy jak instalacja gazowa jest zafajdana i wymaga przeczyszczenia. Wtedy mieszanka robi się zbyt uboga i szarpie silnikiem. zlosnik.gif Po czyszczeniu, które trwa 10 minut, wszystko wraca do normy. wink.gif

Napisano

Jeśli masz możliwość to zamień akumulator z innego auta i zobacz czy będzie spokój. Może to być także kwestia żle kontaktujących złączek lub przetarcia wiązki. Co do komunikatu o otwrtej masce to daj sobie spokój z wymianą zamka i zainteresuj się taką maleńką kwadratową kosteczką z wystającą blaszką, która jest w zamku i do której prowadzą dwa przewody. Prawdopodobnie jest urwana lub wygięta.

Napisano

> Podczas jazdy przy predkosi ok 120 km/h na 5 biegu dwa razy

> wyswietlił mi się komunikat: Engine Faliure po paru sekundach

> zgasł i stilo dalej pomyka bez zarzutu.

> Co może być tego przyczyną ???

U mnie tez tak jest frown.gif Ponoc przyczyna jest zawor EGR. Przeczyscilem go jakis czas temu, poprawilo sie troche, ale nadal od czasu do czasu pojawia sie ENGINE FAULT i czerwona diodka swieci przez jakis czas (od paru sekund do paru minut) i problem znika.

Zauwazylem, ze u mnie ten problem wystepuje gdy ostro przyspieszam, np. przy szybkim wyprzedzaniu. Jesli ten zawor padnie to ponoc auto straci moc, ale dojade do celu, wiec nie wymieniam na razie, bo koszt samego zaworu to ok 600zl.

Chetnie poznam opinie kolegow, bo moze przyczyna problemu tkwi gdzie indziej...

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

> U mnie tez tak jest Ponoc przyczyna jest zawor EGR.

Czy w benzynie też jest zawór ERG ??

Napisano

Ja też miewam takie komunikaty. Najczęstszą przyczyną okazuje się mniej niż połowa ze stanu oleju smile.gif Jak doleje to wszsytko wraca do normy.

Swiece amm dobre choć niestandartowe ... paliwo raczej ok ( ale różnie to bywa nawert z shellem ) Instalacja po czyszczeniu a i tak się potrafi failur pojawić ...

TAKI UROK smile.gif

PS Błąd na Egzaminerze to CHWILOWY BŁĄD WTRYSKU PALIWA

Napisano

Witam. Mi ten komunikat wyskoczył tez juz kilka razy.Tylko tak jak kolega nie mogłem "jechac normalnie" dalej bo automatycznie silnik "wskakiwał" na tryb awaryjny ( czyli predkosc ponizej 40km/h i obroty ponizej chyba 3000tys) Raz stało mi sie to wyprzedzajac 3 tiry!!! ledwo zdazyłem sie schowac.W ASO mowia zawsze ze to albo cewki,albo blad w kompie....Pomaga natomiast czyszczenie przepustnicy!!!

Napisano

> (poza zamkiem klapy bagaznika, którego nie

> wymienili bo nie mają nowego na stanie, więc komunikat BOOT OPEN

> bedzie się świecił )

Na zdjęciu widac stycznik odpowiedzialny za te komunikaty... Możesz wymienić zamek (chyba prawie 200 zł) lub dogiąc stycznik - to małe gówienko wyciera się i stąd brak reakcji. W ostateczności możesz odłączyć jeden kabelek - nie będzie komunikatów ale i nie będzie kontroli zamknięcia...

277418688-zamek.jpg

post-8328-14352473558128_thumb.jpg

Napisano

> Wypadanie zapłonów. Może świece są liche? Może paliwo liche? A może

> cewki kończą żywot?

> BTW. Mam identyczne objawy jak instalacja gazowa jest zafajdana i

> wymaga przeczyszczenia. Wtedy mieszanka robi się zbyt uboga i

> szarpie silnikiem. Po czyszczeniu, które trwa 10 minut,

> wszystko wraca do normy.

W jaki sposób jest czyszczona instalacja, robisz to sam czy u gaziarzy.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No więc jutro jade do serwisu z tymi komunikatami,

w końcu przed przeglądem takich komunikatów nie miałem.

U mnie ten komunikat nie ma żadnego wpływu na prace silnika po prostu pika, a jechać można bez żadnego problemu.

P.S. Stilo osiągnąl dzisiaj 200 km/h na budziki (shell vpower racing) hehe.gif akomunikat znikł ponownie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

No więc spiesze z relacją z dzisiejszego pobytu w serwisie cool.gif

Według serwisu przyczyną komunikatu była wadliwa praca cewki 2-go cylindra, wymieniona za 256 złotych frown.gif

ale to nie wszytsko, otóż

poinformowano mnie że cewki wytrzymuja około 80000 km więc mogę się spodziewać w najbliższym czasie podobnych objawów i koniecznosci wymiany pozostałych cewek w miare ich padania oslabiony.gif

Napisano

Jaka cewke zapodali ? a co do zywotnosci to jest to kompletna bzdura screwy.gif pewnie chcieli zebys komplet wymienil 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Jaka cewke zapodali ?

w rozmowie z serwisantem ustaliłem że była to cewka oryginalna Fiata, nie wie kto je produkuje dla fiata confused.gif

> a co do zywotnosci to jest to kompletna bzdura pewnie chcieli zebys komplet wymienil

O dziwo nie chcieli, od razu mówili żeby jeździć aż któraś padnie 20.GIF

Napisano

Fabrycznie były cewki Sagem ( u mnie padły już trzy , 149000 km, czwarta trzyma się dzielnie).

Teraz mam nowe Champion.

Najlepiej kupić zapasową i wozić z sobą bo wymiana prosta , choć problemem będzie ustalenie która padła. W ostateczności metoda prób i błędów.

Napisano

Ja mam dopiero jedna wymieniona na championa hehe.gifpozostale Sagemy sie trzymaja ,ale sie rozgladam za zapasowkami i tylko Championami ok.gif tansze i lepsze waytogo.gif20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

komunikaty wróciły znowu, chyba kolejne cewki do wymiany frown.gif

Czy mozliwe są fałszywe alarmy ??

Silnik pracuje bez zadnych zastrzeżeń confused.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Wypadanie zapłonów. Może świece są liche? Może paliwo liche? A może

> cewki kończą żywot?

> BTW. Mam identyczne objawy jak instalacja gazowa jest zafajdana i

> wymaga przeczyszczenia. Wtedy mieszanka robi się zbyt uboga i

> szarpie silnikiem. Po czyszczeniu, które trwa 10 minut,

> wszystko wraca do normy.

Co konkretnie Ci czyszcza?

Filtry? Wtryski???

Ostatnio nawiedzily mnie Failury silnika, wymienilem filtry i nie pomoglo... musze jeszcse wymienic swiece. Komunikat pojawia sie tylko na LGP (zly gaz wykluczam bo wyjezdzilem trzy zbiorniki gazu)

Napisano

> Co konkretnie Ci czyszcza?

Sam sobie czyszczę. wpysk.gif 15 minut roboty. zlosnik.gif

> Filtry? Wtryski???

Listwę wtryskiwaczy. U mnie jest to takie czarne pudełko o wymiarach 15x8x5 cm do którego z jednej strony dochodzi gaz z reduktora, a z drugiej strony wychodzą cztery rurki do poszczególnych cylindrów.

278475405-gaz1.jpg

Rozkręcam to ustrojstwo, a tam w środku są elektromagnesy sterujące membrankami.

278475405-gaz2.jpg

278475405-gaz3.jpg

I te membranki zasyfiają się czymś ropopochodnym i zamiast "klekotać" się bezpardonowo sklejają, co powoduje brak dopływu gazu do cylindrów, wypadanie zapłonów i failura, więc wycieram wszystko do czysta benzyną ekstrakcyjną, składam, montuję do auta i mam spokój na kolejnych 5 kkm. zlosnik.gif

> Ostatnio nawiedzily mnie Failury silnika, wymienilem filtry i nie

> pomoglo... musze jeszcse wymienic swiece. Komunikat pojawia sie

> tylko na LGP (zly gaz wykluczam bo wyjezdzilem trzy zbiorniki

> gazu)

Obstawiam, że masz to samo. wink.gif

post-16023-14352479447017_thumb.jpg

Napisano

Jak sobie zajrzysz do instrukcji to tam jest wyraźnie napisane,że sporadyczne komunikaty tego typu to 'normalka'.Jeśli się pojawił i zgasł to nie ma co się przejmować.Jak nie zgaśnie to ....czekaj na lawetę cool.gif

Napisano

>wszystko

> do czysta benzyną ekstrakcyjną, składam, montuję do auta i mam

> spokój na kolejnych 5 kkm.

> Obstawiam, że masz to samo.

Mam dokładnie taki sam moduł wtryskiwaczy w moim drugim autku i takie czyszczenie wykonuję tylko raz w roku! Zakładając, że wymieniasz i czyścisz filtry gazu (faza lotna i ciekła) to na twoim miejscu jak najszybciej zmieniłbym miejsce tankowania gazu! Najlepszy gaz moim zdaniem ma Shell ale to także zależy niestety od konkretnej stacji. Zmień firmę i potankuj kilka zbiorników a potem zobacz jak wygladaja wtryskiwacze.

Pozdrawiam.

PS

Kiedyś zatankowałem gaz na stacji w mniejszej miejscowości i na butli 45 przejechałem 200 km na trasie nie mogąc jechac szybciej niż 100 km/h. Po tym tankowaniu mysiałem wymienic filtr fazy lotnej, wyczyscic fazy ciekłej i wymoczyc a potem wyczyscic wtryski!

Napisano

> Mam dokładnie taki sam moduł wtryskiwaczy w moim drugim autku i takie

> czyszczenie wykonuję tylko raz w roku! Zakładając, że wymieniasz

> i czyścisz filtry gazu (faza lotna i ciekła) to na twoim miejscu

> jak najszybciej zmieniłbym miejsce tankowania gazu! Najlepszy

> gaz moim zdaniem ma Shell ale to także zależy niestety od

> konkretnej stacji. Zmień firmę i potankuj kilka zbiorników a

> potem zobacz jak wygladaja wtryskiwacze.

Właśnie najczęściej tankuję na Shellu. Drugi co do częstości jest Orlen, czasami na BP. Na małych prywatnych stacyjkach tankowałem może ze 2-3 razy w całej swojej karierze. 270751858-jezyk.gif

> Kiedyś zatankowałem gaz na stacji w mniejszej miejscowości i na butli

> 45 przejechałem 200 km na trasie nie mogąc jechac szybciej niż

> 100 km/h. Po tym tankowaniu mysiałem wymienic filtr fazy lotnej,

> wyczyscic fazy ciekłej i wymoczyc a potem wyczyscic wtryski!

Jak mam nowe filtry, to wytrzymuje toto bez czyszczenia 10 kkm. Ponieważ mam jakieś głupie filtry, które trzeba wymieniać z obudowa (a nie tylko wkład za parę złotych), które kosztują 50 złotych za sztukę, to wolę sobie rozebrać to co 5 kkm i poświęcić te 15 minut roboty raz na 3 miesiące niż co 10 kkm wywalać 50 dych beksa.gif na filtr, który i tak nic nie daje. mad.gif

Napisano

E kurcze, chyba bym sie nie zabral do takiej roboty "przy gazie" hmm.gif ... chociaz mam taki sam srubkowkrecik busted.gif

Ostatnie dwa dni puk puk failura nie bylo... moze mialem jakis syf we wtryskach bo chyba dosc drastycznie przetrzymalem wymiane filtrow LPG zlosnik.gif

Zmienie te swiece i poobserwuje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.