Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czeka mnie robota z zawieszeniem :(

Featured Replies

Napisano

Mam problem z zawieszeniem. Jadac prosto i po w miare rownej nawierzchni jest wszystko ok. Jezeli hamuje jadac prosto, wyczuwam drganie na pedale hamulca (tarcze mam wentylowane z dosyc duzym przebiegiem ale bez frezow, klocki w ledwo dotarte. Jezeli hamuje i rownoczesnie wykonuje skret (maly czy duzy zjawisko wystepuje), wtedy zaczyna cos dudnic, drgania nasilaja sie a kierownica dostaje dziwnych luzow-auto zaczyna plywac. Przy ruszaniu nie slychac nic. Przy pelnym skrecie takze jest w miare dobrze (dlatego wykluczam przeguby).Poruszajac sie po np. kamienistej drodze kierownica lata jak glupia na prawo i lewo (nie wierze zeby byla to wina kol 185x55x15') przy tym oczywiscie slychac glosne stuki.Wykluczam pekniete sprezyny poniewaz przy zjezdzaniu z hopki lub kraweznika nie slychac dzwonienia. Jak myslicie czy to poszly sworznie w wahaczach czy moze tuleje gumowe sie skonczyly. Co bardziej bedzie sie oplacac wymiana tych elementow w moich wahaczach czy montaz (samodzielny) nowych wahaczy? Pozdrawiam serdecznie.Adam

Napisano

Pewnie tarcze bedziesz mial do wymiany bo mozliwe ze sie pofalowaly.

A co do zawieszenia to szarpaki i wymieniac to co trzeba wybite mozesz miec wahacze lub drazek kierowniczy trzeba sprawdzic.

Ogolnie do astry czesci sa tanie wiec wydatek nie bedzie najwiekszy.

A co do nowego wahacza czy wymiany poszczegolnych elementow na nim to zupelnie jak wolisz i co Ci sie bardziej oplaca.

Napisano
  • Autor

> Pewnie tarcze bedziesz mial do wymiany bo mozliwe ze sie pofalowaly.

> A co do zawieszenia to szarpaki i wymieniac to co trzeba wybite

> mozesz miec wahacze lub drazek kierowniczy trzeba sprawdzic.

> Ogolnie do astry czesci sa tanie wiec wydatek nie bedzie najwiekszy.

> A co do nowego wahacza czy wymiany poszczegolnych elementow na nim to

> zupelnie jak wolisz i co Ci sie bardziej oplaca.

Dzieki za pomoc. Mam jeszcze kilka pytan: jaka maja grubosc nowe wentylowane tarcze hamulcowe? Pytam bo moze uda sie moje przetoczyc za pare groszy zamiast wymieniac (cienkie jeszcze nie sa). Drugie pytanie: Jakie klocki hamulcowe polecacie (przetaczanie tarcz wiaze sie oczywiscie z wymiana klockow na nowe). Trzecie pytanie: Co moge zrobic we wlasnym zakresie w materii czyszczenia i ew. regulacji zaciskow hamulcowych? Pozdrawiam serdecznie.Adam

Napisano

> Dzieki za pomoc. Mam jeszcze kilka pytan: jaka maja grubosc nowe

> wentylowane tarcze hamulcowe? Pytam bo moze uda sie moje

> przetoczyc za pare groszy zamiast wymieniac (cienkie jeszcze nie

> sa). Drugie pytanie: Jakie klocki hamulcowe polecacie

> (przetaczanie tarcz wiaze sie oczywiscie z wymiana klockow na

> nowe). Trzecie pytanie: Co moge zrobic we wlasnym zakresie w

> materii czyszczenia i ew. regulacji zaciskow hamulcowych?

> Pozdrawiam serdecznie.Adam

Mam zle doswiadczenia z przetaczaniem tarcz po tysiacu gora dwoch falowaly sie tak samo wiec najlepiej bedzie je wymienic.

A klocki do swoejej Astry zakladalem ostatnio jakies ATE jak narazie daja rade.

Zaciskow hamulcowych sie nie reguluje tak mi sie wydaje a Ty mozesz je wyczyscic we wlasnym zakresie i wymienic uszczelniacz na tloczysku.

Napisano

zgadzam sie z kolegom krzys139 w przetaczanie tarcz bym sie nie bawił jak już tylko to u profesjonalnego szpeca ale nowe kupiłem za 47 zeta za sztuke niemieckie nie narzekam klocki lukasy też są oki 100 za komplet

Napisano

Jesli masz tarczki o średnicy 258 mm to minimalna grubość to 21mm choć ja zjechałem swoje do 19 i tez jeździły ale zdażało się ze pękały.

polecam klocuszki ferodo premier (premium) dobrze się zachowują nie piszczą i wytrzymały mi około 40 tyś przy nacinanych tarczach i ostrym hamoaniu wink.gif

Moze spróbuj poczyścić wszystko... jak niemasz rantu na tarczach a nie były toczone to powinieneś miec wszystko ok...

dodatkowo sprawdz drązki końcówki wszystkie i tuleje wachacza.

Napisano
  • Autor

> Jesli masz tarczki o średnicy 258 mm to minimalna grubość to 21mm

> choć ja zjechałem swoje do 19 i tez jeździły ale zdażało się ze

> pękały.

> polecam klocuszki ferodo premier (premium) dobrze się zachowują nie

> piszczą i wytrzymały mi około 40 tyś przy nacinanych tarczach i

> ostrym hamoaniu

> Moze spróbuj poczyścić wszystko... jak niemasz rantu na tarczach a

> nie były toczone to powinieneś miec wszystko ok...

> dodatkowo sprawdz drązki końcówki wszystkie i tuleje wachacza.

Zakladajac ze tarcza na jednej stronie sklada sie z "dwoch polaczonych tarcz" to 21mm ma byc min. gruboscia jednej czy dwoch "podtarcz" ?

Napisano

ja ostatnio zmienilem na (niewentylowane):

tarcze brembo, klocki ebc greenstuff.

niestety mimo przejechania 3 tys nadal piszcza. chodz nie zawsze. ale skutecznosc hamowania wyraznie sie poprawila. podejrzewam, ze to chyba dzieki klockom. niestety nie sa tanie :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.