Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual Samoregulator Szczęk Hamulcowych PII

Featured Replies

Napisano

Stwierdzilem ze potrzeba zamiescic krotki schemat na temat likwidacji piskow z tylnych hamulcow tudziez problemow z hamowaniem hamulcem recznym.

Oto zdjatka oraz krotki opis oparty na moim aucie tj. Punto II z ukladem hamulcowym bez systemu ABS :

1. Pierwsze zdjecie przedstawia lewy tylny beben hamulcowy

277437174-1.jpg

2. Widok ogolny na zawieszenie (sprezyny od HGT)

277437174-2.jpg

3. Zdejmujemy beben odkrecajac sruby centrujace 2 sztuki. Nastepnie, jezeli na bebnie

brak rantow mozna rekoma zdjac beben a kiedy sa proponuje zastosowac przyjeta metode IKP 2x sruby M10 i schodzi idealnie

277437174-3.jpg

4. Zblizenie na poszczegolne elementy: Tloczek AP, szczeki ham AP reszte widac co i jak nawet w kolorach jeszcze

277437174-4.jpg

5. A to Beben firmy BREMBO z odpowiednimi danymi znajdujacymi sie wenatrz bebna

277437174-5.jpg

6. Widok przed demontazem na rozpierak i gorna czesc szczek

277437174-6.jpg

7. Widok na samoregulator w szczekach ham. Lewa - AP Prawa - FERODO. Stwierdzam ze ferodo jest mniej starannie wykonana

czescia przez ktora mialem piski.

Oprocz tego w szczekach Ferodo po 40 kkm prawie brak zabkow a w AP po 100kkm jest jak najbardziej OK

277437174-7.jpg

8. Prosze zobaczyc na sprezynke samoregulatora u Ferodo,

powodem bylo slabe lapanie recznego oraz przeskakiwanie

na zabkach z powodu slabej blokady samoregulatora

277437174-8.jpg

9. Linka recznego - u mnie powodowala piski razem z ramieniem dzwigni na szczece - efekty widoczne na piascie

277437174-9.jpg

10. Dla jasnosci pkt. 9

277437174-10.jpg

11. Dla jasnosci pkt. 9

277437174-11.jpg

12. Widok po zlozeniu hamulca i ustawieniu samoregulatora,

przestawilem tylko o dwa zabki

(wciskajac element na dole na gorze sie przesunal w strone piasty) bo i tak pozniej jest problem z zalozeniem bebna.

Jezeli beben jest nowy mozna maxymalnie odchylic samoregulator. Automatycznie przy pierwszym uzyciu hamulca sam sie ustawi i uslyszymy charakterystyczny "strzał".

Rola samoregulatora jest to aby odleglosc szczek od bebna byla jak najmniejsza

277437174-12.jpg

13. Widok na sprezynke od linki recznego wraz z odlegloscia ww. od piasty

277437174-13.jpg

14. Kolejny widok jaka jest odleglosc

277437174-14.jpg

Nastepnie skladamy wszystko zakladajac beben. Moze to odbyc sie z oporami. Jezeli szczeki i bebny

sa nowe przez pare km beda sie grzac - czas potrzebny na ulozenie sie elementow.

Kolo zakladamy i przykrecamy sruby z momentem dla felgi stalowej 86 Nm.

UWAGA Warto przy rozkrecaniu wszystkie elementy wyczyscic szczotka druciana reczna lub mechaniczna. Aby sprawdzic czy nie oprocz wyciekow "duzych" z tloczka mozna uchylic uszczelki na tloczku - tylko delikatnie prosze! Niektorzy potrafia przesmarowac elementy szczek ktore sie poruszaja odpowiednim smarem do ukladow hamulcowych. Ja osobiscie nic nie smarowalem co widac - po prostu co jakis czas oczyszczam szczeki i bebny oraz tarcze. Mam nadzieje ze to sie komus przyda i nie kupi juz sobie kiepskich szczek!

post-36134-14352473654097_thumb.jpg

Napisano

Bardzo fajna FR claps.gifok.gif

Z pewnością przyda się wielu osobom i jak najszybciej powinna trafić na stronę klubową do działu "Zrób to sam" waytogo.gif

Napisano

> Juz jest mam nadzieje ze komus sie przyda - szczegolnie zdjecia.

No teraz jest super -dobrze ze pokazałes typ i nr elementów wszystko wiadomo i sposób załozenia i którą stroną!bo jak wiem niektórym i to sie myli i dokładnie widac sprezynki claps.gif

Napisano
  • Autor

Dalem specjalnie lewa strone poniewaz w ksiazce schemat przedstawia prawa strone. A u mnie jeszcze doszly te piski z lewego bebna spowodowane sprezynka oraz dzwignia od recznego i efekty otarc widac na piascie - na sczescie nie duzo i dobrze ze nie przegrzalem lozysk. A pro po linki od recznego sa nowki, choc stare nie byly zle jeszcze. Linki da sie wymienic bez kanalu - troche gimnastyki jest ale sie da.

Odnosnie jeszcze slabego lapania w lewym kole recznego "mechanicy" mowili mi ze to przez linke i to kazdy jeden. Nie powiem ze sie z nimi zgadzalem - po prostu mechanicy wymieniaja najpierw wszystko a na samym koncu szukaja przyczyny i solucji lub nawet wcale im to nie wychodzi.

Napisano

Noooo, super FR claps.gifclaps.gif

Brak mi słów, pełen profesjonalizm claps.gif

Napisano

brawo.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif a wlasnie mialem sie za to dzisiaj zabrac 893goodvibes.gif

Tak samo mi obciera linka i piszczy - a co za tym idzie wkurrrrrrrr..... (denerwuje) mnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a wlasnie mialem sie za to dzisiaj zabrac

> Tak samo mi obciera linka i piszczy - a co za tym idzie

> wkurrrrrrrr..... (denerwuje) mnie

jakby co sluze pomoca przecwiczylem te popiskiwania na "super szczekach" FERODO. A tobie w ktorym kole popiskuje?Moze sie objawia to slabszym lapaniem recznego z ktorejs strony? Sprezynka potrafi wkurzyc popiskiwaniem bo np. zle sie ulozy tzn wygnie i obciera, ale najgorzej jest wtedy kiedy hamujac recznym dzwignia w ktorej linka jest zakotwiczona obciera o piaste - to jest najgorsze i to takze powoduje piski. Jesli zdejmiesz beben to zobacz od razu co i jak bez rozbierania szczek mozna poprawic i ustawic tryb silent.

Napisano

Wielkie dzięki za manuala 20.GIF właśnie jego mi brakowało

Jeszcze pytanko czy przed całą robota poluzowałeś linki od ręcznego pod popielniczką ?

aha no i na org-a z tym bo juz dawno nic nie przybyło w dziale zrób to sam smile.gif

Napisano

> jakby co sluze pomoca przecwiczylem te popiskiwania na "super

> szczekach" FERODO. A tobie w ktorym kole popiskuje?Moze sie

> objawia to slabszym lapaniem recznego z ktorejs strony?

> Sprezynka potrafi wkurzyc popiskiwaniem bo np. zle sie ulozy tzn

> wygnie i obciera, ale najgorzej jest wtedy kiedy hamujac recznym

> dzwignia w ktorej linka jest zakotwiczona obciera o piaste - to

> jest najgorsze i to takze powoduje piski. Jesli zdejmiesz beben

> to zobacz od razu co i jak bez rozbierania szczek mozna poprawic

> i ustawic tryb silent.

w prawym mi piszczy i tak jakby jedna strona lepiej lapala.

Jak w sobote przyjedziesz to obadamy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.