Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tzw "odkurzacz"

Featured Replies

Napisano

Zainteresowało mnie to urządzenie, nawet nie wiem czy u mnie jest, mówią na to odkurzacz, lub pompa powietrza wtórnego/dodatkowego. Etzold pisze ze jest to gdzies w nadkolu. U mnie sterczy z silnika kabelek a we wtyczkę jest wpieta żarówka. Jak żarówkę się wyjmie to pojawia się CE 1410.

Oprócz tego kabelka chyba powinno być to podłączone do kolektora wydechowego, ale tam nie ma żadnej rurki.

Pomóżcie mi to zlokalizować i gdzie ma być podłączone

Napisano
  • Autor

> Pompa jest pod przednim lewym nadkolem

Czyli że podnoszę auto, odkręcam nadkole i zaglądam do środka.

No a kwestia podłączenia. Czy to się powinno łączyć jakąś rurką z kolektorem wydechowym? Jesli tak to w którym miejscu?

Na allegro są zdjęcia

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=123536958

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=123828441

Napisano

U mnie do pompy jest podlaczona wiazka oraz 1 przewod gumowy powietrzny. Prowadzi chyba do tego "grzybka" nad kolektorem wydechowym Aha i jeszcze zauwazylem ze w niektorych astrach nie ma takiego ustrojstwa nad chlodnica patrz tutaj ostatnie foto

Napisano

A ja mam pytanie: czy ten "odkurzacz" powinien tak głośno chodzić?

Napisano

> A ja mam pytanie: czy ten "odkurzacz" powinien tak głośno chodzić?

Hmmmm tzn co rozumiesz pod pojeciem glosno ??? Mi on nie przeszkadza - pochodzi sobie kilkadziesiat sekund do nagrzania sondy i sie wylacza. Z poczatku zwracalem na niego uwage - teraz wcale palacz.gif

Napisano

Przyłączam sie do wątku i mam pytanie: czy ta pompa powietrza włącza sie przy kazdym uruchamianiu silnika? Mam wrazenie, że u mnie tak jest, nawet kiedy odpalam silnik gorący po krotkim postoju. Czy to normalne? Ja mysle, że nie, ale piszcie jak jest u was, i co moze byc tego przyczyną ? Pozdrawiam!

Napisano

> Przyłączam sie do wątku i mam pytanie: czy ta pompa powietrza włącza

> sie przy kazdym uruchamianiu silnika? Mam wrazenie, że u mnie

> tak jest, nawet kiedy odpalam silnik gorący po krotkim postoju.

> Czy to normalne? Ja mysle, że nie, ale piszcie jak jest u was, i

> co moze byc tego przyczyną ? Pozdrawiam!

U mnie na zimnym tylko. Chociaż wczoraj jak auto postało 2 godziny w temp 15 st. C to też się włączyła.

hmm.gif

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i zdiagnozowałem tenże wynalazek.

Odkręciłem lewe koło, zdjąłem nadkole. Pompa jest! nie trzeba więc szukać na szrotach. No ale patrzę że podłączona kabelkiem. A więc zagadka - ten smutny kabelek z podłączoną żaróweczką to od czego?

Odkręciłem pompę, podpiąłem do akumulatora - działa. No więc zacząłem iść tropem tych kabli. Dochodzą one do puszki z przekaźnikiem a z niego wychodzi wiązka. I tu zaobserwowałem dwa obcięte i zaizolowane kabelki. (Mam podejrzenie że to sprawka gazownika, jeszcze za czasów poprzedniego właściciela)

Szybko dolutowałem do nich jakąś oprawkę od światła postojowego i wpiąłem ten smutny kabelek. No i teraz warczy jak należy. Przy każdym uruchomieniu silnika. 893goodvibes.gif CE też się nie pali.

Bardzo ciekawy samochód. Rozwiązanie tej zagadki zajęło mi półtora roku.

Napisano

> A tak łopatologicznie - do czego toto służy?

Daje dodatkowe powietrze do układu wylotowego celem podniesienia temperatury i lepszego dopalania na katalizatorze.

Pzdr.

Napisano

Witam.

Posiadam swoją asterkę już ponad roczek i cały ten roczek dumałem nad tym co mi tam pod macha sie załącza. Byłem u mechaniora a on powiedział że tak ma być, bez konkretnej odpowiedzi. A tu proszę wątek do poczytania i odpowiedz na nurtujące mnie pytanie.

SERDECZNIE DZIĘKUJĘ hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.