Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciecie i giecie....pytanie na temat sprezyn.

Featured Replies

Napisano

Jak ogolnie wyglada sprawa ciecia sprezyn od SCS i doginania koncowek niewiem.gif,zeby mialy dobre "ulozenie sie" w gniazdach??

Myslalem zrobic to jako polsrodek do mojego agenta zanim zakupie jakies markowe sprezyny.

biglaugh.gif

Napisano

> Jak ogolnie wyglada sprawa ciecia sprezyn od SCS i doginania koncowek

> ,zeby mialy dobre "ulozenie sie" w gniazdach??

> Myslalem zrobic to jako polsrodek do mojego agenta zanim zakupie

> jakies markowe sprezyny.

Kup sobie młotek i wybij takie pomysły z głowy mad.gif

Napisano

mysle ze w malarze to takie rzeczy jeszcze przechodzily i dalo rade jezdzic jakos nie naruszajac bezpieczenstwa w agencie natomiast to juz chyba samobojstwo poczekaj troche uzbieraj i kup cos dobrego

Napisano

To teraz bedzie "Jak rozpetalem II wojne swiatowa cz.XXXX" rotfl.gif

Co do ciecia zapomnij chociaz pewnie zaraz sie zacznie

Napisano

> Kup sobie młotek i wybij takie pomysły z głowy

albo koło i pier.....sie w czoło zlosnik.gif

Napisano

daj spokoj szkoda pisanai ciac mozna tyl w sporcie ale na normalna jazde zostaw serie ...kup progresy i sie ciesz zlosnik.gif

Napisano

> albo koło i pier.....sie w czoło

oj nie tak brutalnie,,,

Co do tematu obniżania o klamrach czacha.gif tez niech nie myśli palacz.gif

Napisano

faint.gifpad.gifirked.gif daj spokój z obcinaniem sprężyn, lepiej kup jakieś firmowe -40 na przykład waytogo.gifok.gif

Napisano

> oj nie tak brutalnie,,,

> Co do tematu obniżania o klamrach tez niech nie myśli

zaraz brutalnie , jak się będzie piescił to wpadnie na taki pomysł jeszcze zlosnik.gif

Napisano

więc tak: z takimi pytaniami uderzaj do Ketchupa on ma cięte i daje radę, masz agenta więc będzie motorówka chyba że założysz coś ala -60/-40 wtedy siądzie równo po -40 na oś. A i tematu ciętych sprężyn nie zaczynaj bo będzie wojna przez 10 stronz może 5 wypowiedziami ludzi znających się na rzeczy i 100 ludzi którzy nawet nie widzieli ciętego springa. A moje zdanie jest takie: ja bym nie ciął tylko kupił jakieś markowe springi choćby platimexy [około 400 komplet], sam polecam eibachy, niby tylko -30 obniżają ale jeździ się na nich git, a jeśli nie to kup sobie np w platimexie same przednie [około 200 zł] a tył znajdź od vana i tnij smile.gif, ew w pospringu zrobią Tobie takie jakie sobie zażyczysz - ok 400 komplet.

P.S. Mario cc to nie maluch, z przodu są mcphersony pamietaj o tym zanim za dużo utniesz smile.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

Eh no widze ze jest duzo opd typu "nie rob tak,bo to zle" tylko ze dana osoba nie wie dlaczego jest zle (najprawdopodobniej przeczytala 2 takie tematy wczesniej,nic nie uzasadniajace i powtarza to w kolko)

Czym niby rozni sie sprezyna cieta i doginana na koncu od sportowej confused.gif? Jedynie twardoscia i minimalnie gestoscia zwoji. Mysle ze sciecie i dogiegie sprezyn z SCS i zalozenie ich do agenta bedzie bezpieczniejsze niz zawiecha seryjna (czuje sie jak na statku hehe.gif)

P.S Panowie nie wzburzajcie sie tak icon_rolleyes.gif

Napisano

oj wierz mi że progresy różnią się znacznie od ciętej, a z cięciem chodzi o to, że sprężyna może Tobie wyskoczyć na dziurze np. Nie musi ale istnieje takie niebezpieczeństwo. Pogadaj z Ketchupem tak jeździ od pół roku chyba i żyje i nic mu się nie stało smile.gif. A i jeszcze jedna różnica między ciętą a progresem jest mniej więcej taka jak w kaszlu pomiędzy seryjnym amorkiem a bilsteinem

Napisano

Z tylu ok jednego zwoja. Doginanie za pomoca palnika na oko z dopasowywaniem go miejsca umocowania z przodu musisz cala sprezyne rozgrzac i zmienic jej troche nastawy (to tak jak w dlugopisie - rozbierz byle jaki ze sprezyna i rozszerz sprezyne - zloz i zobacz jak dziala wlaczenie/wylaczenie) by byl nizej ciecie do odpowiedniej dla siebie wysokosci byle nie przesadzic 270751858-jezyk.gif. Jesli nie masz wprawy daj to kowalowi jakiemus albo lepiej - zakladowi zajmujacym sie sprezynami/resorami do aut. Oni beda wiedziec co z tym zrobic i zahartuja Ci itd.. samemu troch ciezko "chalupnicza" metoda. No chyba ze lubisz probowac na swoim zyciu biglaugh.gif. Pamietaj ze masz jedno a nie 7 jak kot tongue.gif

I zeby bylo taniej nie kupuj z zadnego SCSa czy innych tylko z Wanien.

Napisano
  • Autor

> Z tylu ok jednego zwoja. Doginanie za pomoca palnika na oko z

> dopasowywaniem go miejsca umocowania z przodu musisz cala

> sprezyne rozgrzac i zmienic jej troche nastawy (to tak jak w

> dlugopisie - rozbierz byle jaki ze sprezyna i rozszerz sprezyne

> - zloz i zobacz jak dziala wlaczenie/wylaczenie) by byl nizej

> ciecie do odpowiedniej dla siebie wysokosci byle nie przesadzic

> . Jesli nie masz wprawy daj to kowalowi jakiemus albo lepiej -

> zakladowi zajmujacym sie sprezynami/resorami do aut. Oni beda

> wiedziec co z tym zrobic i zahartuja Ci itd.. samemu troch

> ciezko "chalupnicza" metoda. No chyba ze lubisz probowac na

> swoim zyciu . Pamietaj ze masz jedno a nie 7 jak kot

> I zeby bylo taniej nie kupuj z zadnego SCSa czy innych tylko z

> Wanien.

Wielkie dzieki! Masz jaja facet 20.GIF

Napisano

> Eh no widze ze jest duzo opd typu "nie rob tak,bo to zle" tylko ze

> dana osoba nie wie dlaczego jest zle (najprawdopodobniej

> przeczytala 2 takie tematy wczesniej,nic nie uzasadniajace i

> powtarza to w kolko)

> Czym niby rozni sie sprezyna cieta i doginana na koncu od sportowej ?

> Jedynie twardoscia i minimalnie gestoscia zwoji. Mysle ze

> sciecie i dogiegie sprezyn z SCS i zalozenie ich do agenta

> bedzie bezpieczniejsze niz zawiecha seryjna (czuje sie jak na

> statku )

> P.S Panowie nie wzburzajcie sie tak

tnąc sprezyne, zmieniasz jej charakterystykę pracy, ktora staje się nieprzewidywalna. spręzyna pracuje w ten sposob, że jest skręcany drut, z ktorej jest ona wykonana. seryjna została obliczona dla takiej wlasnie dlugosci drutu jaki posiada. skracając powodujesz, ze pozostała czesc drutu przejmuje obciążenia, ktore przypadały na obcięta czesc i moze ci kiedys taka sprezyna pęknąć + dochodzi nieprzewidywalność jej zachowania jak juz wspomnialem wyżej.

mialem kiedys ciete w mojej 900-tce, mialem obspawane kielichy i nagięte przednie spręzyny zeby w kielichu siedziala prawidlowo, ale nie czulem sie pewny tych sprezyn, mialem lęki jadac na nich, wyleczyłem się z cietych springow raz na zawsze (dobrze ze wyleczylem sie w ten sposob, a nie np. doświadczając pękniecia springa podczas jazdy)

a wiec zastanow sie dobrze, radze kupic jakies progresy i cieszyć się jazdą (pamietaj tez ze nie tylko spręzyna sie liczy - bardzo bardzo istotne są amory)

pzdr

Napisano

> powtarza to w kolko)

> statku )

jesliz robisz sobie gniazdo na dole to ci nie wypadnie zwoj

jesli utniesz fedre to ci auto pojdzie nizej ale co z tego jak bedzie ci buda tarla o kola ? jelsi wpadles na pomysl hartowania za pomoca oleju /wody/ wanny z chlodziwem to ci tylko wzmocni fedre ale stanie sie krucha i sie zlamie bo polepszy sie tylko odp na zginanie /skrecanie

suma sumarum nie rob tego smile.gif

a fedry pucharowe to grube i bardzo twarde prety zwijane w roznych firmach sa o wiele grubsze niz seria..

Napisano

witaj,

jakis czas temu poruszyłem ten sam watek ucinania springów, byl to gorący temat i mozesz sobie go łatwo odszukać. na uciętych springach zrobiłem ok 2 tys km i po tym czasie moja ocena jest taka: w zadnym wypadku nie ucinaj sam sprężyn! w zakladach zajmujących sie hartowaniem stali, wyginaniem resorów itp sami powinni uciąć we właściwym miejscu i odpowiednio sprężyne rozciągnąć. po podniesieniu auta np na podnosniku spręzyna nie moze wypadac z gniazd!! koszt zrobienie ok 20zl/szt. moim zdaniem warto wowczas dołozyc te 150 zl i kupic progresy. mi nigdy sprezyna nie wypadła ale jednak czasem nie czuje sie pewnie mając tą podswiadomosc ze sa uciete. sam sie zastanów czy warto

> powtarza to w kolko)

> statku )

Napisano
  • Autor

Rozumiem.....wiem ze to nie jest w 100% dobra metoda,co do doginania wiem co i jak zrobic, hartowac nie bede, wydaje mi sie ze z SCS do agenta beda wystarczajaco twarde. Nie kwestionuje tego co mowicie, tylko po co od razu najezdzac na kogos kto ma CC od tygodnia i nie wie jeszcze wszystkiego.... angryfire.gif

Napisano

niestety temat cięcia sprężyn to jest takie TABU na CM.

a springi z scs są kupa nie twarde, no może lekko twardsze niż seria ale nawet to mięciutkich platimexów nie mają żadnego podejścia.

Napisano

To ja mam takie pytanie:

za ile najtaniej kupi się używane sprężyny powiedzmy... -60/40 i czy warto kupić w tej cenie? (chodzi mi o ich jakość)

Za dwieście z małym haczykiem da radę? Czy jednak 300?

Chyba jednak nawróciliście mnie na właściwa drogę zeby.GIF

Napisano

Pewnie kolo 300zl, ale o uzywki to ciezko, a jak sa to szybciutko sie sprzedaja cool.gif Lepjej kupic platimexy nowe

Napisano

> Pewnie kolo 300zl, ale o uzywki to ciezko, a jak sa to szybciutko sie

> sprzedaja Lepjej kupic platimexy nowe

A nowe jamexy za niecałe 300 sa godne uwagi?

Tylko że słyszałem historię, jakoby jamexy w meganie po 40.000 nagle się "ubiły" i siadła o kilka dodatkowych centymetrów, ale jeździć tym już się nie dało.

Napisano
  • Autor

Skoro odswiezyliscie temat....zalozylem te SCS i scilem je,w razie czego zrobilem naciecie w gniezdzie sprezyny i przymocowalem ja obejma,ze nie ma chu.. we wsi zeby wpadla ona z gniazda (jak skladalem McPhersona to sprezyna nie latala) efekt....6 cm nizej smile.gif Wypadalo by zrobic cos z amorami smile.gif Prowadzenie....miodzio w porownaniu do serii smile.gif

P.S teraz mam opony balony icon_rolleyes.gifi jeszcze przez to stoi troche wysoko,ale beda zmiany biglaugh.gifbiglaugh.gif

ssa42766cq1.jpg

ssa42764uy9.jpg

Napisano

> jesliz robisz sobie gniazdo na dole to ci nie wypadnie zwoj

> jesli utniesz fedre to ci auto pojdzie nizej ale co z tego jak

> bedzie ci buda tarla o kola ? jelsi wpadles na pomysl

> hartowania za pomoca oleju /wody/ wanny z chlodziwem to ci

> tylko wzmocni fedre ale stanie sie krucha i sie zlamie bo

> polepszy sie tylko odp na zginanie /skrecanie

> suma sumarum nie rob tego

> a fedry pucharowe to grube i bardzo twarde prety zwijane w roznych

> firmach sa o wiele grubsze niz seria..

ja mialem wszytsko obspawane a itak zbieralem sprezyne z ziemi i zalowalem ze ciolem bo komplet springow ok 400 zita a opona amor i robocizna w rej samej cenie sick.gif

Napisano

> A nowe jamexy za niecałe 300 sa godne uwagi?

> Tylko że słyszałem historię, jakoby jamexy w meganie po 40.000 nagle

> się "ubiły" i siadła o kilka dodatkowych centymetrów, ale

> jeździć tym już się nie dało.

300 zł za nowe sprężyny to jest dość atrakcyjna cena.

Mam Jamexy, zrobiłem na nich jak narazie 3000 km i jestem b.zadowolony. Z B4 dają doskonale rade, nie jest może to jakaś super gleba, ale off-road też nie wink.gif

Napisano

> ja mialem wszytsko obspawane a itak zbieralem sprezyne z ziemi i

> zalowalem ze ciolem bo komplet springow ok 400 zita a opona amor

> i robocizna w rej samej cenie

Mogłeś stoczyć i nagwintować ramię amora. Byłby krótszy skok i by Ci nie wyleciała...

Prawdopodobnie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.