Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekręcanie licznika...

Featured Replies

Napisano

...pomimo, że od zawsze średnio legalne, od niedawna także karalne

Aż chciałoby się powiedzieć: "Nareszczie!!" yay.gif

Prawo swoją drogą, ale cwaniaków nie brakuje. Mimo wszystko poczytajcie, żeby wiedzieć, że nie jesteśmy zupełnie bezbronni.

Pzdr.

PeZet

Napisano

Najwyższa pora.

ok.gif jak mało co za tego rządu popieram.

Napisano

> Najwyższa pora.

> jak mało co za tego rządu popieram.

A ja nie rozumiem czemu wszyscy się tak zachwycają...

...przecież to nie jest nowy przepis!

Odpowiednie zapisy w KK istniały od dawna, tylko nikt

się nimi nie interesował, bo udowodnienie cofania licznika

jest trudne. Rzepa tylko napisała o istniejącej możliwości..

Napisano

> A ja nie rozumiem czemu wszyscy się tak zachwycają...

> ...przecież to nie jest nowy przepis!

> Odpowiednie zapisy w KK istniały od dawna, tylko nikt

> się nimi nie interesował, bo udowodnienie cofania licznika

> jest trudne. Rzepa tylko napisała o istniejącej możliwości..

Zgadzam się całkowicie. Jednak nadgorliwość pisuarów nie tam gdzie trzeba znów przyniesie więcej szkody niż porzytku.

Mam kilka zastrzeżeń do tego co napisano w tym artykule.

"Dopiero w momencie sprzedaży samochodu może się okazać, że wskazanie licznika ma wpływ na cenę. I wtedy już mamy do czynienia z oszustwem (...) Jest ono zgodnie z art. 286 kodeksu karnego zagrożone karą do ośmiu lat więzienia."

Moja astra miała chyba 5 właścicieli w Niemczech i jednego w Polsce przede mną. Załóżmy, że licznik przekręcił Kowalski ściągający autko zza Odry. Ja kiedyś sprzedam je Malinowskiemu, ten stwierdzi, że jest nie tak jak być powinno i złoży doniesienie. Na kogo? Oczywiście na mnie! I weź tu teraz człowieku tłumacz i udowadniaj, że kupiłeś już cofnięty.

"Policja uda się wtedy do dilera po historię serwisową pojazdu." Powodzenia... zlosnik.gif

"zwróci się o opinię do rzeczoznawcy. Gdy ten stwierdzi, że przebieg został sfałszowany, sprawa trafi do sądu."

Na jakiej podstawie stwierdzi? Przecież tego nie widać... A może będą mądre tabelki... Marka, model, silnik, rok produkcji i norma przepiegu? A co jeśli samochodem od nowości jeździł kapelusznik? W niedzielę do kościoła i raz w miesiącu na ryby w wyniku czego samochód po 5 latach będzie miał 20kkm... I co wtedy? Mądry rzeczoznawca stwierdzi, że cofnięty?

Jak dla mnie polowanie z wiatrakami. Cwaniaki, które przekręcają i tak się wymigają...

Napisano

Zgadzam się w całej rozciągłości. Najwięcej problemów będą mieli zwykli ludzie tacy np. jak ja, którzy nie kombinują.

Napisano
  • Autor

> Moja astra miała chyba 5 właścicieli w Niemczech i jednego w >Polsce przede mną. Załóżmy, że licznik przekręcił Kowalski >ściągający autko zza Odry. Ja kiedyś sprzedam je >Malinowskiemu, ten stwierdzi, że jest nie tak jak być powinno i >złoży doniesienie. Na kogo? Oczywiście na mnie! I weź tu teraz >człowieku tłumacz i udowadniaj, że kupiłeś już cofnięty.

Najlepiej pilnować, żeby w umowie znalazł się stan licznika...

> Na jakiej podstawie stwierdzi? Przecież tego nie widać... A może > będą mądre tabelki... Marka, model, silnik, rok produkcji i norma

> przepiegu?

No już nie przesadzaj - Ty z tabelką sprawdzasz auta? Być może Cię zaskoczę, ale stan zużycia auta WIDAĆ, wiesz. Bez specjalnych przyrządów można to ustalić;)

>A co jeśli samochodem od nowości jeździł kapelusznik? > >niedzielę do kościoła i raz w miesiącu na ryby w wyniku czego

> samochód po 5 latach będzie miał 20kkm... I co wtedy? Mądry

> rzeczoznawca stwierdzi, że cofnięty?

jw - też będzie widać

> Jak dla mnie polowanie z wiatrakami. Cwaniaki, które >przekręcają i tak się wymigają...

Lepszy rydz, niż nic. Dla mnie taka wiadomość to dużo. Jestem wielkim przeciwnikiem takich drobnych przekrętów, o czym nie raz pisałem, dlatego cieszą mnie takie "inicjatywy". Kłopot w tym, że ludzie nie maja świadomości tego, że takie drobne wałki to także przestępstwo. Niedawno czytałem wypowiedź kolegi, który pisał o swoich przygodach ze sprzedażą auta. Gdy miało na liczniku ponad 200kkm, nie było chętnych - gdy skręcił poniżej 200 - sprzedał. Dla mnie - to oszust. A wszystkie te "argumenty" mam w nosie.

Pzdr

PeZet

Napisano

Nie zrozumiałeś mnie. Przekręcanie jest przestępstwem i jako takie powinno być karane. Jednak ja starałem się pokazać, że to walka z wiatrakami i zwykły człowiek może na tym stracić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.