Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra II - komputer pokładowy - zmiana języka

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś wie w jaki sposób przestawić język komunikatów komputera pokładowego ? O ile wiem do 2002 roku nie ma polskiego ale można chociażby zmienić na angielski - teraz mam niemiecki frown.gif

Napisano

> Czy ktoś wie w jaki sposób przestawić język komunikatów komputera

> pokładowego ? O ile wiem do 2002 roku nie ma polskiego ale można

> chociażby zmienić na angielski - teraz mam niemiecki

Witam

Tylko TECH2

Ja w swoim przeprogramowywałem z niemieckiego na angielski + zmiana wersji oprogramowyania w ASO koszt 46 zł

Napisano

> pokładowego ? O ile wiem do 2002 roku nie ma polskiego ale można

> chociażby zmienić na angielski - teraz mam niemiecki

Mam polski... Rocznik 1999 - modelowy 2000...

Napisano

Mam MID-a z 2001 roku, w serwisie Opla podłączyli mi Tech-2 i zaprogramowali na polski, jest super. Mechanik powiedział, że wgrywanie języka nie polega na "przestawieniu" opcji w MIDzie, ale na wgraniu, czyli przesłaniu fragmentu pamięci zawierającego komunikaty w danym języku. Byłem przy tym i widziałem, że na liście miał ponad 20 języków. I chyba to prawda, bo zmiana języka trwała ok. 5-6 sekund i widać było na Techu pasek postępu. Ustawił mi także kraj (chodzi o jednostki) oraz uaktywnił wyświetlanie RDS z radia. Więcej się nic nie programuje, reszta odbywa się automatycznie, MID sam sobie ustala (model kompa, rozmiar opon itd.). A teraz uwaga, najlepsze: jeśli wybiera się język polski, to komunikaty są po... turecku. Więc mechanik wykumał, że aby komunikaty były po polsku, to trzeba wgrać...???: brawo: "turecki"!!! Czułem się, jakbym nie był w autoryzowanym serwisie tylko u hackera w piwnicy... Ale ogólnie jestem zadowolony, bo jechałem właściwie na przestawienie z holenderskiego na angielski i bałem się, że nie da się przy angielskim ustawić km/h zamiast mil/h i litrów zamiast galonów i będę musiał się zdecydować na niemiecki, którego nie lubię i nie znam. Za usługę zapłaciłem 50 zł i dali fakturę i 3 m-ce gwarancji. Dla zainteresowanych z 3miasta: "Konocar" Gdańsk-Przymorze, al. Grunwaldzka. Pozdr.

• 3 miesiące później...
Napisano

> pokładowego ?

Odświeżam ten wątek. Otrzymałem właśnie po naprawie swojego MID-a. Przy okazji konsultacji telefonicznych przed naprawą zapytałem o zmianę języka. W/g tego człowieka zmiana jest możliwa w MID-ach o numerach SIEMENS 5WK70012 i wyższych. Powiedział też, że z dużym prawdopodobieństwem zmiana jest wykonalna od nr 5WK70010. Mój ma niższy numer i niestety dalej będzie gadał po niemiecku. Koszt samej zmiany języka to 30 PLN, a łącznie z naprawą 60 PLN (50 zł naprawa + 10 zł zmiana języka). Dla zainteresowanych LINK-a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.