Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G- kłopoty po rozruchu zimnego silnika!

Featured Replies

Napisano

Mam astre G 1.4 16v z 2001r

zainstalowana sekwencja.

Problem wygląda następująco:

Rano po odpaleniu samochodu wydaje się że samochód pracuje normalnie, kiedy zaczynam ruszać, dodaje gazu- samochód nie chce wejść na obroty i zaczyna pracować nie równo. Aby wyjechać z garażu musze dać gaz w okolice 4.5-5tys obrotów (wtedy silnik na powrót pracuje równo). Sytuacja taka ma miejsce przez ok 2km po wyjechaniu z garażu.

Samochód nie gaśnie, nie szarpie, natomiast jest okropnie zamulony, kiedy już wejdzie na wyższe obroty to idzie normalnie.

Ja dodaje gazu a samochód nie chce jechać...jak dodam gazu przed puszczeniem sprzęgła i pozwole mu wejść na obroty to jedzie normalnie, natomiast o normalnym ruszeniu z niskich obrotów niema mowy!.

Co ciekawe gdy silnik osiągnie 25 stopni celsjusza włancza się instalacja gazowa i silnik momentalnie zaczyna pracować bez najmniejszych problemów!! Takze niema problemu jeżeli zimny silnik odpale na gazie!!!!

Podmieniałem świece, filtr powietrza i paliwa są dobre.

Z jaką usterka może być związany mój problem?? Coś z wtryskiwaczami? Paliwko mam zawsze zalane dobre, stosuje także dodatki na czyszczenie wtryskiwaczy. Sprawa troszkę myląca bo problem występuje tylko wtedy kiedy silnik jest zimny

Bardzo proszę o pomoc niewiem.gif

Napisano

Sprawdz czujnik map sensor, moja astra też kiepsko na zimnym silniku zapalała - dopiero za 3 lub 4 razem !

Czujnik ten powinien być dobrze włożony w otwór i solidnie dociśnięty. Mojej AII to pomogło i teraz zapala za 1 razem !

277463722-SILNIKZ14XE%2802%29a.jpg

post-32343-14352473762658_thumb.jpg

Napisano

a które to cudo na fotce co trzeba sprawdzić ?

Napisano

to - map sensor

277464073-SILNIKZ14XE%2802%29b.jpg

post-32343-14352473766876_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Sprawdz czujnik map sensor, moja astra też kiepsko na zimnym silniku

> zapalała - dopiero za 3 lub 4 razem !

> Czujnik ten powinien być dobrze włożony w otwór i solidnie

> dociśnięty. Mojej AII to pomogło i teraz zapala za 1 razem !

Sprawa polega na tym że ja niemam kłopotów z odpaleniem!! Może trzeba czasami przytrzymać kluczyk troszkę dłużej, ale odpala za każdym razem!! i po odpaleniu na zimnym silniku pracuję równiutko!!

Dopiero jak chce jechać i dodaje gazu to niechce wchodzić na obroty. W kazdym razie tą kosteczkę o której mówisz zaraz sprawdze, tylko silnik przestygnie i dam znać, przy okazji zdejme przepustnice i sprawdze drożność kanału doprowadzającego spaliny z zaworu EGR, choć nie sądze aby to było przyczyną.

Najdziwniejsze jest to że po odpaleniu i przy jeździe na gazie (moja instalka ma możliwość odpalenia na gazie) niema żadnego problemu!!

Napisano

a może czujnik położenia przepustnicy jeśli dopiero po "tyknięciu" gazu zaczyna głupieć........

Napisano
  • Autor

> a może czujnik położenia przepustnicy jeśli dopiero po "tyknięciu"

> gazu zaczyna głupieć........

Nie bardzo rozumiem tą wypowiedź???

Napisano

> Nie bardzo rozumiem tą wypowiedź???

twierdzisz, że odpala bez problemu a szopki zaczynają sie dopiero po wciśnięciu gazu. W korpusie przepustnicy jest coś takiego jak czujnik położenia przepustnicy - może coś z tym cudem. A może z okazji instalacji LPG gdzieś na dolocie nastąpiło rozszczelnienie i dostaje fałszywe powietrze.

U mnie np. czasami po odpaleniu chodzi jakby na trzech cylindrach. Wystarczy dosłownie dotknąć pedał gazu aby obroty ledwo co wzrosły i mija jak ręką odjął. Dzieje sie to sporadycznie dwa/trzy razy w miesiącu. Nie mam pojęcia co to jest - posprawdzałem styki, szczelność itp. Błędów żadnych nie wywalal i nie wywala więć olałem temat.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem tą wypowiedź???

A wiesz co to jest czujnik położenia przepustnicy...? Jeśli wiesz, to sprawdź go, może on jest uszkodzony- mniej więcej w wolnym tłumaczeniu o to chodziło koledze. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A wiesz co to jest czujnik położenia przepustnicy...? Jeśli wiesz, to

> sprawdź go, może on jest uszkodzony- mniej więcej w wolnym

> tłumaczeniu o to chodziło koledze.

Panowie rozumiem ze wiekszosc na forum chce pomoc innym ale kiedy pisze jaki mam problem i dość jasno go przedstawiam (jak najlepiej potrafie) to nie piszcie mi że to czujnik położenia przepustnicy, bo przecież po odpaleniu na gazie problemu niema!! Skoro niema problemów na gazie to znaczy że czujnik położenia przepustnicy jak i sama przepustnica jest ok bo zła zbyt duża/mała domieszka powietrza na gazie byłaby jeszcze bardziej odczuwalna niż na benzynie.

Zastanawiam się nad czujnikiem temperatury powietrza dolotowego ale to też raczej nie on, bo przecież temperatura powietrza jest nadal wysoka, niema znaczacych różnic jak w zimie.

Obstawiam że to może być problem z listwą wtryskiwaczy...

orientuje się ktoś czy da się regulować wtryskiwacze w tym silniku

i może ktoś wie jakię powinno być ciśnienie paliwa na listwie wtryskiwaczy, bo to można dość łatwo zmierzyć

Napisano

> Skoro niema problemów na gazie to znaczy że czujnik położenia

> przepustnicy jak i sama przepustnica jest ok bo zła zbyt

> duża/mała domieszka powietrza na gazie byłaby jeszcze bardziej

> odczuwalna niż na benzynie.

zgadza sie ale czujnik położenia przepustnicy współpracuje z komputerem i praca silnika na Pb jest dokładnie z tym powiązana. Jeśli masz LPG myślę, że uszkodzenie czujnika położenia przepustnicy nie ma nic do pracy na gazie. Sama przepustnica poruszana jest przecież linką a nie elektrycznie.

Chyba, że źle kombinuję to mnie poprawcie

Napisano

Sama przepustnica

> poruszana jest przecież linką a nie elektrycznie.

> Chyba, że źle kombinuję to mnie poprawcie

w silniku Z14XE jest elektryczna zlosnik.gif

możesz jeszcze sprawdzić dla pewności u swojego mecha ciśnienie paliwa na listwie i podobno jest jakiś regulator ciśnienia paliwa - ale mechaniorki niech się pochwalą wiedzą

Napisano
  • Autor

> Sama przepustnica

> w silniku Z14XE jest elektryczna

> możesz jeszcze sprawdzić dla pewności u swojego mecha ciśnienie

> paliwa na listwie i podobno jest jakiś regulator ciśnienia

> paliwa - ale mechaniorki niech się pochwalą wiedzą

Jeszcze inne podejście- mechanik w ślepo obstawił uszkodzenie czujnika temperatury!

Ponoć czujnik ten jest dwustopniowy/dwuczęściowy/czy też podaje dwa odczyty... w kazdym razie jeden odczyt idzie na deskę rozdzielczą a drugi do komputera. Na desce temperatura jest ok, natomiast z tego co mówi mechanik jest możliwe (wg niego najbardziej prawdopodobne) że wskazanie do komputera idzie np 0 stopni czy też jeszcze niżej, więc komputer sterujący (dawniej jakoś robili samochodziki bez komputerów ;-) ) podaje w mieszance za dużo paliwa co powoduje dławienie się zimnego silnika.

Na noc zostawie samochód w warsztacie, rano mechanik sprawdzi działanie czujnika podczas rozruchu, bo w slepo wyminiać go niema sensu...

Dam znać czy faktycznie jest to uszkodzeniu czujnika temperatury

Napisano

> Sama przepustnica

> w silniku Z14XE jest elektryczna

no widzisz - czyli niedouczony jestem ......

Napisano

> Mam astre G 1.4 16v z 2001r

> zainstalowana sekwencja.

> Problem wygląda następująco:

> Rano po odpaleniu samochodu wydaje się że samochód pracuje normalnie,

> kiedy zaczynam ruszać, dodaje gazu- samochód nie chce wejść na

> obroty i zaczyna pracować nie równo. Aby wyjechać z garażu musze

> dać gaz w okolice 4.5-5tys obrotów (wtedy silnik na powrót

> pracuje równo). Sytuacja taka ma miejsce przez ok 2km po

> wyjechaniu z garażu.

> Samochód nie gaśnie, nie szarpie, natomiast jest okropnie zamulony,

> kiedy już wejdzie na wyższe obroty to idzie normalnie.

> Ja dodaje gazu a samochód nie chce jechać...jak dodam gazu przed

> puszczeniem sprzęgła i pozwole mu wejść na obroty to jedzie

> normalnie, natomiast o normalnym ruszeniu z niskich obrotów

> niema mowy!.

> Co ciekawe gdy silnik osiągnie 25 stopni celsjusza włancza się

> instalacja gazowa i silnik momentalnie zaczyna pracować bez

> najmniejszych problemów!! Takze niema problemu jeżeli zimny

> silnik odpale na gazie!!!!

> Podmieniałem świece, filtr powietrza i paliwa są dobre.

> Z jaką usterka może być związany mój problem?? Coś z wtryskiwaczami?

> Paliwko mam zawsze zalane dobre, stosuje także dodatki na

> czyszczenie wtryskiwaczy. Sprawa troszkę myląca bo problem

> występuje tylko wtedy kiedy silnik jest zimny

> Bardzo proszę o pomoc

Witajcie.Pomimo , że jestem z sąsiedniego kącika i mam inne auto (lanos) to jednak problemy mam te same co kolega.U mnie jednak jest jeszcze gorzej.Chwilę po odpaleniu , z czym nie ma problemu, zaczyna nierówno pracować jakby na trzech garach lub coś jakby brakowało paliwa(nie zawsze).Ponadto auto cierpi na brak mocy w środkowym zakresie obrotów a jakby tego było mało szarpie.Szarpanie najbardziej dokuczliwe jest wtedy, kiedy jedzie się wolno i chce się delikatnie przyśpieszyć , np. jazda w korku , czuję się wtedy jakbym jechał starym polonezem.Podczas mormalnego przyśpieszania jeszcze raz delikatnie szarpnie ok 2,5-3 tyś.obr. i dalej jest ok.

Doszedłem do wniosku , że winny temu może być map sensor bo wygląda na to jakby był zły kąt wyprzedzenia zapłonu.Check mi nie wyskakuje i nigdy nie wyskakiwał ale jest jeszcze jedna dziwna sprawa, otóż po odłączeniu sondy lambda... nic się nie dzieje! Nie wyskakuje check! Czy tak ma być? confused.gif

Co do map sensora ,moge się mylic jednak stawiam na któryś z czujników podciśnieniowych,tylko wymieniać wszystkie na raz?.Na to mnie niestety nie stać i niewiadomo czy będzie efekt.

Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić??? A może jest jakiś sposób na sprawdzenie tego czujnika?

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.