Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F-ka] Ciepłe powietrze z nawiewu (przy skręconym na MIN)

Featured Replies

Napisano

Witam,

W ostatnim czasie dwukrotnie rozbierałem konsolę środkową i nie wiem, czy czegoś przez przypadek nie spartoliłem. Autka długo nie używałem (m.in. remont po wypadku), więc niepokojące objawy zauważyłem dopiero wczoraj. Po dłuższej przeprawie przez zakorkowane miasto w autku było cholernie gorąco, mimo włączonego nawiewu. Myślałem, że to tak po prostu, ale zauważyłem że z nawiewów zamiast zimnego dmucha lekko podgrzane powietrze (cieplejsze napewno niż temperatura otoczenia). Gałka od ciepłego powietrza była skręcona na MIN. Gdy odkręcałem w stronę MAXa wtedy leciało prawidłowo coraz gorętsze powietrze. Autko mam bez klimy.

Czy wiecie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy - czy mogło się coś poluzować, przestawić przy częściowym demontażu konsoli - może ktoś z Was miał podobną sytuację? Bo chyba normalne to to nie jest, żeby powietrze z nawiewów leciało lekko ogrzane? I jeszcze zapytam, w jaki sposób w Astrze F działa pokrętło od regulacji ciepłego powietrza (reguluje się przepływem w nagrzewnicy, czy otwiera jakiś kanał powietrzny)?

Pozdrawiam,

sebak

Napisano

E, jak dla mnie norma. Słońce świeci - maska się nagrzewa, potem podgrzewasz komorę silnika nie czym innym jak silnikiem. Wskutek tego powietrze w okolicach wlotu do filtra PP jest ciepłe a nawet gorące.

Napisano
  • Autor

> E, jak dla mnie norma. Słońce świeci - maska się nagrzewa, potem

> podgrzewasz komorę silnika nie czym innym jak silnikiem. Wskutek

> tego powietrze w okolicach wlotu do filtra PP jest ciepłe a

> nawet gorące.

Może faktycznie tak jest jak piszesz smile.gif Co prawda upałów wielkich wczoraj nie było, ale w korku auto zagrzało się niemiłosiernie (dmuchawa włączała się pewnie co minutę). Zobaczę jak to będzie odczuwane przy niższych temperaturach.

Pozdrawiam,

sebak

Napisano

Niestety chyba TTTM. U mnie jest tak samo, a nigdy nic nie było grzebane przy wentylacji. Bez klimy nie ma co liczyć na chłód w aucie...

Napisano

u mnie to samo, i tez sie zastanawialem czy tak ma byc czy cos jest nie tak smile.gif

Napisano

> Witam,

> W ostatnim czasie dwukrotnie rozbierałem konsolę środkową i nie wiem,

> czy czegoś przez przypadek nie spartoliłem. Autka długo nie

> używałem (m.in. remont po wypadku), więc niepokojące objawy

> zauważyłem dopiero wczoraj. Po dłuższej przeprawie przez

> zakorkowane miasto w autku było cholernie gorąco, mimo

> włączonego nawiewu. Myślałem, że to tak po prostu, ale

> zauważyłem że z nawiewów zamiast zimnego dmucha lekko podgrzane

> powietrze (cieplejsze napewno niż temperatura otoczenia). Gałka

> od ciepłego powietrza była skręcona na MIN. Gdy odkręcałem w

> stronę MAXa wtedy leciało prawidłowo coraz gorętsze powietrze.

> Autko mam bez klimy.

> Czy wiecie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy - czy mogło

> się coś poluzować, przestawić przy częściowym demontażu konsoli

> - może ktoś z Was miał podobną sytuację? Bo chyba normalne to to

> nie jest, żeby powietrze z nawiewów leciało lekko ogrzane? I

> jeszcze zapytam, w jaki sposób w Astrze F działa pokrętło od

> regulacji ciepłego powietrza (reguluje się przepływem w

> nagrzewnicy, czy otwiera jakiś kanał powietrzny)?

> Pozdrawiam,

> sebak

za bardzo bym sie nie stresował tym stanem rzeczy zaraz będzie zima i problem bedziesz miał z głowy waytogo.gif

Napisano

No niestety, TTTM. W naszych Asterkach regulacja temperatury nadmuchu realizowana jest poprzez zamykanie/otwieranie kanałow z zimnym lub cieplym powietrzem za pomocą przysłony(mieszacza, klapki, jak kto woli) Od szczelności tej klapki zalezy to, ile niechcianego cieplego powietrza przedostanie sie do kratek(np brak filtra może spowodowac osadzenie sie pylków, kawałków liści, co spowoduje nieszczelność domknięcia dolotu cieplego powietrza).Faktem jest, że nawet przy szczelnej przysłonie i tak nie jest idealnie, gdyz sama przyslona tez sie nagrzewa odprowadzając temperature dalej kanalem zimnego powietrza.

Jednym slowem konstrukcja jest wybitnie niewydarzona.Gorący płyn ciągle przepływa przez nagrzewnicę i nie ma zaworu, ktory by ten obwód zamknął i spowodował przeplyw plynu obok nagrzewnicy.Tak wiec stojąc w korku w temp otoczenia +35stopni, mamy w kabinie dodatkowy piecyk w postaci gorącej nagrzewnicy (wystarczy dotknąć od dołu, żeby sie przekonać)

Ja osobiście planuję wstawienie równolegle do nagrzewnicy węża( oczywiście w komorze silnika) a doplyw do nagrzewnicy odciąć elektrozaworem wyłączanym za pomocą microwyłącznika umieszczonego gdzieś pod pokrętłem temperatury.Przestawienie pokrętla w pozycję inną niż zimne spowoduje włączenie elektrozaworu i puszczenie obiegu przez nagrzewnicę. Jesli już to zrobię, postaram sie zamieścić manuala z tego.

Pozdrawiam!

Napisano

> Ja osobiście planuję wstawienie równolegle do nagrzewnicy węża(

> oczywiście w komorze silnika) a doplyw do nagrzewnicy odciąć

> elektrozaworem wyłączanym za pomocą microwyłącznika

> umieszczonego gdzieś pod pokrętłem temperatury.Przestawienie

> pokrętla w pozycję inną niż zimne spowoduje włączenie

> elektrozaworu i puszczenie obiegu przez nagrzewnicę. Jesli już

> to zrobię, postaram sie zamieścić manuala z tego.

> Pozdrawiam!

Trzymam kciuki i nie mogę się już doczekać manuala ok.gif

Napisano

modyfikowalem podswietlenie w pokretlach nawiawy i cos spartolilem bo caly czas dmucha razgzane powietrze

na pokretle nie czuć takiego oporu jak przedtem i caly czas temperatura jest taka sama, niezaleznie czy mam na min czy max

podejzewam ze nie zapialem ktoregos zatrzasku lub cos źle z linka zrobilem

ledkokpit25.jpg

Napisano
  • Autor

> modyfikowalem podswietlenie w pokretlach nawiawy i cos spartolilem bo

> caly czas dmucha razgzane powietrze

> na pokretle nie czuć takiego oporu jak przedtem i caly czas

> temperatura jest taka sama, niezaleznie czy mam na min czy max

> podejzewam ze nie zapialem ktoregos zatrzasku lub cos źle z linka

> zrobilem

Aj to tu musiałbym zajrzeć! Całkiem możliwe, że na tym zatrzasku cosik przeskoczyło i klapa nie zamyka się do końca. Jutro znowu rozbiorę konsolę sciana.gif i sprawdzę.

pozdrawiam,

sebak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.