Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabudowa do bagażnika fiat panda :D

Featured Replies

Napisano

Hejka. Obecnie mam w bagażniku skrzynke Hertza z głośnikiem ES 250. Mam zamiar kupić drugi taki głośnik i zrobic w bagażniku na obu ścianach dwie zabudowy na te głośniki. W mojej okolicy jest caraudio i mówia że to nie bedzie raczej grało bo dzwięk z tych dwóch głośników będzie się nakładał i nic z tego miłego dla słuchu nie wyniknie. A co wy na to?? czy jest szansa że to zagra ładnie. Pozdrawiam

Napisano

> Hejka. Obecnie mam w bagażniku skrzynke Hertza z głośnikiem ES 250.

> Mam zamiar kupić drugi taki głośnik i zrobic w bagażniku na obu

> ścianach dwie zabudowy na te głośniki. W mojej okolicy jest

> caraudio i mówia że to nie bedzie raczej grało bo dzwięk z tych

> dwóch głośników będzie się nakładał i nic z tego miłego dla

> słuchu nie wyniknie. A co wy na to?? czy jest szansa że to zagra

> ładnie. Pozdrawiam

hie hie hie..... wsadz hertza es 300 i wmak pod to..... wiecej nie trzeba..... wyjoba bedziesz mial takiego ze przy konkretnym basiku w furce nie wysiedzisz smile.gif mialem misia pande i wiem co mowie.... na dole mojego postu znajdziesz co wsadzilem do niej...

a co do zabudowy to raczej odpusc sobie dlatego ze bagaznik jest maly, zlapiesz gume to sie do kola zapasowego nie dostaniesz... zrobisz zabudowe to malo co sie zmiesci ( zalezy jaka zabudowa jeszcze... )

w zalaczniku masz moja druciarnie.....

post-49968-14352473930998_thumb.jpg

Napisano

> ścianach dwie zabudowy na te głośniki.

Bardzo dobry pomysl, postaraj sie tylko zrobic to tak zeby te glosniki nie graly bezposrednio "w siebie", tylko wychyl je troszeczke np na zewnatrz bagaznika. Jesli beda walily bezposrednio w siebie moze dochodzic do dziwnych odglosow typu warczenie itp.

> W mojej okolicy jest

> ładnie. Pozdrawiam

Co ma sie nakladac ? Te glosniki beda graly dokladnie to samo, wiec nic sie nie moze nalozyc. Generalnie bedzie to gralo z precyzja taka jak teraz, ale sporo mocniej.

Napisano

> Bardzo dobry pomysl, postaraj sie tylko zrobic to tak zeby te

> glosniki nie graly bezposrednio "w siebie", tylko wychyl je

> troszeczke np na zewnatrz bagaznika. Jesli beda walily

> bezposrednio w siebie moze dochodzic do dziwnych odglosow typu

> warczenie itp.

> Co ma sie nakladac ? Te glosniki beda graly dokladnie to samo, wiec

> nic sie nie moze nalozyc. Generalnie bedzie to gralo z precyzja

> taka jak teraz, ale sporo mocniej.

kiedys tez mnie ktos namawial na dwa es 250 w skrzni zamknietej ale kasy nie mialem wtedy frown.gif i dlatego jest jeden glosniczek...

Napisano

Dwa ES 250 będą o niebo lepsze od jednego ES 300. Będzie mocno, dynamicznie, a zarazem bardzo ciśnieniowo.

napewno lepiej ES by grały w jednej wspólnej, dzielonej skrzyni zamkniętej, ale miejsca byś w pańdzi pewnie nie uświadczył.

A jeśli chodzi o ustawienie głośników, to tak jak ktoś wcześiej napisał, postaraj się żeby nie grały naprzeciwko siebie, tylko skierój je lekko w jedną stronę, najlepiej do góry w stronę półki.

I gratuluje dobrego wyboru co do ES....

A czym masz zamiar to napędzić, jeśli wolno spytać?

Napisano

> ładnie. Pozdrawiam

ja narazie widziałem jedną pande fajnie zrobioną i nawet nieźle grającą ...

http://soundoff.pl/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=25346&g2_imageViewsIndex=1

http://soundoff.pl/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=25349&g2_imageViewsIndex=1

http://soundoff.pl/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=25862&g2_imageViewsIndex=1

http://soundoff.pl/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=25865&g2_imageViewsIndex=1

http://soundoff.pl/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=25862&g2_imageViewsIndex=1

Napisano

> ładnie. Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem pomysły kolegów wyżej co do negatywnego wpływu 2 symetrycznych głosników NISKOTONOWYCH.Moim zdaniem pomysł dobry bo:

1.Przesunięcia fazowe dla obydwu stron auta będą identyczne,więc nie ma problemu że pasażer słyszy inaczej pasmo przejścia pomiędzy głosnikami głównymi a subem.

2.ujednolicają się fale stojące w zakresie 60+ Hz dzięki czemu łatwiejsze może być zlikwidowanie pewnych dudnień i dołków w paśmie basu.

3.Ustawienie membran na siebie/do góry nie ma znaczenia(dopuki są w zgodnych fazach) bo długość fali odtwarzanych dzwięków jest zbyt długa dla interakcji

generalnie w każdym pomieszczeniu zamkniętym 2 i więcej subwoferów(ale nie w jednej skrzyni wink.gif )zagrają lepiej i czyściej niż 1(nie tylko ze wzgledu na moc i zmniejszenie zniekształceń nieliniowych,ze względu na mniejsze wychyły membran,ale własnie z powodu uśrednienia fal stojących i rezonansów)

Pozdrawiam.

Napisano

A tak na chłopski rozum... Wiatrak ustawiony prosto w drugi wiatrak będzie mu przeszkadzać(i wcale nie chodzi tu o wpływ świergotu jaki wydaje)

Napisano

> A tak na chłopski rozum... Wiatrak ustawiony prosto w drugi wiatrak

> będzie mu przeszkadzać(i wcale nie chodzi tu o wpływ świergotu

> jaki wydaje)

Mówimy tu o zjawiskach falowych,trochę to bardziej skomplikowane niż wiatrakologia

Napisano

bez zbytniej filozofii.... po prostu efektywność takiego zestawu podniesie się o około 3 dB w stosunku do jednego głośnika. Najbardziej oczywiście na efektywności zyska pasmo poniżej zbocza odcięcia.

Napisano

> bez zbytniej filozofii.... po prostu efektywność takiego zestawu

> podniesie się o około 3 dB w stosunku do jednego głośnika.

> Najbardziej oczywiście na efektywności zyska pasmo poniżej

> zbocza odcięcia.

Też.

Lub o 6dB w przypadku podłączenia równoległego pod końcówkę mocy pracującą przy 2 omach wink.gif

Napisano

> bez zbytniej filozofii.... po prostu efektywność takiego zestawu

> podniesie się o około 3 dB w stosunku do jednego głośnika.

> Najbardziej oczywiście na efektywności zyska pasmo poniżej

> zbocza odcięcia.

Ty zyjesz icon_eek.gif odezwal bys sie na GZ czasem icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ty zyjesz odezwal bys sie na GZ czasem

ano żyję. Ale wiesz, ja z natury małomówny jestem. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Hejka. Obecnie ES jest podłączony do Wzmaka JBL Serii GTO 4 kanałowy. Do niego jest jeszcze podłączona półka w niej są dwa głośniki 6x9 Hartza. Chce te dwa ESy podłączyć do tego wzmacniacz a półke i reszte głośników do drugiego 4 kanałowego który musze kupić. Nie wiem jeszcze jaki wzmacniacz zastanawiam się nad CarPower ale nie jestem pewien co do tej firmy. Pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo wszystkim. Teraz nie mam zachamować co do zamontowania tego sprzętu bo ci z caraudio mówili różne dziwne rzeczy o tym co chce zrobic. Jak zamontuje wszystko to dam znać jak gra i zrobie fotke zabudowy bagażnika. Pozdro dla wszystkich.

Napisano

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło...

Dlaczego przy podłączeniu równoległym(wzmacniacz pracujący przy 2 ohmach) ma być większa efektywność? Czy efektywność układu zależy od sposobu zasilania?

Napisano

> Dlaczego przy podłączeniu równoległym(wzmacniacz pracujący przy 2

> ohmach) ma być większa efektywność? Czy efektywność układu

> zależy od sposobu zasilania?

Tak.Gdy zasilasz zamiast jednego dwa takie same głośniki tą samą mocą,to efektywność rożnie 2x czyli 3dB(z tej samej mocy "dostajesz" 2x więcej dżwięku),ale gdy podłączysz dwa takie same głosniki równolegle(czyli wzmacniacz widzi 1/2 impedancji jednego głosnika) to efektywność rośnie 2x bo masz 2 głosniki i jeszcze ok 2x bo moc(konkretnie natężenie prądu) wzmacniacza prawie się podwoi(przy założeniu że odpowiednią wydajność prądową-czyli jest przystosowany do tak niskich obciążeń)...suma sumarum to prawie tak jakbyś użył drugiego wzmacniacza o takiej samej mocy-stąd wzrost o 6dB większy niż przy zastosowaniu jednego głośnika.

Napisano
  • Autor

Dobra to powiedzcie mi jak mam podłaczyc te dwa głośniki?? każdy do osobnego wzmacniacz czy te dwa do jednego a reszte głośników do drugiego?? jak bedzie lepiej grało??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.