Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów 1,4 16V

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Ponieważ ostatnio zauważyłem, że moja asterka a właściwie silnik jest smarowany z zewnątrz a nie od wewnątrz hehe.gif postanowiłem się sprawie przyjżeć bliżej. Po oblookaniu padła diagnoza, że uszczelki pod pokrywą komory zaworów są do wymiany.

I tu pojawiają się pytania: Czy taka wymiana jest prosta, co trzeba zrobić? Czy trzeba specjalych zdolności manualnych, żeby je wymienić?

I wreszcie czy uszczelki kupić tańsze (20 PLN/szt) czy oryginalne - droższe (80 PLN/szt)?

Mój kumpel to samo przerabiał i po założeniu okazało się, że jeszcze gorzej olej wyciekał niż przy starych uszczelkach.

Nie wiem co zrobił źle ( być może za mocno przykręcił pokrywę i zdeformował uszczelki) niewiem.gif

Dzięki za pomoc

Napisano

> Czy taka wymiana jest prosta, co trzeba

> zrobić?

Prosta. Na przykładzie 1.6 16V powiem że ZTCP musisz odczepić od pokrywy 2 gumowe rurki, zdjąć rurę dolotową z przepustnicy, odkręcić kilka śrub kluczem Torx, zdjąć DISa

Czy trzeba specjalych zdolności manualnych, żeby je

> wymienić?

Nie trzeba

> I wreszcie czy uszczelki kupić tańsze (20 PLN/szt) czy oryginalne -

> droższe (80 PLN/szt)?

Kupiłem tańsze i musiałem poprawiać czerwonym silikonem bo ciekło.

> Mój kumpel to samo przerabiał i po założeniu okazało się, że jeszcze

> gorzej olej wyciekał niż przy starych uszczelkach.

> Nie wiem co zrobił źle

IMHO kupił kiepską uszczelkę

Napisano

Rok temu kupiłem oryginalne uszczelki i sam je wymieniałem (a wlłaściwie robił to znajomy). Koszt: 90pln za uszczelki. Po niecałym roku znowu zaczęło lecieć i to co raz bardziej.. Teraz pojechałem do mechaniora i przy okazji jakiejś innej robótki wymienił mi tą uszczelkę. Koszt 50pln za wszystko. Tylko, że tym razem posmarował ją silkonem. Podobno to niezalecane, no ale zobaczymy.

Słyszałem opinię, że najważniejsza nie jest uszczelka, tylko to by dobrze oczyścić powierzchnię i dobrze założyć uszczelkę (najlepiej we dwie osoby)

Napisano
  • Autor

> Prosta. Na przykładzie 1.6 16V powiem że ZTCP musisz odczepić od

> pokrywy 2 gumowe rurki, zdjąć rurę dolotową z przepustnicy,

> odkręcić kilka śrub kluczem Torx, zdjąć DISa

> Czy trzeba specjalych zdolności manualnych, żeby je

> Nie trzeba

> Kupiłem tańsze i musiałem poprawiać czerwonym silikonem bo ciekło.

> IMHO kupił kiepską uszczelkę

A czy siła dokręcenia pokrywy może mieć później wpływ na szczelność? Etzold pisze, że śruby powinny być dokręcone z momentem 10Nm no a przecież to nie apteka hehe.gif

Napisano

> A czy siła dokręcenia pokrywy może mieć później wpływ na szczelność?

> Etzold pisze, że śruby powinny być dokręcone z momentem 10Nm no

> a przecież to nie apteka

O ile wiem tam są cienkościenne mosiężne tulejki dystansowe w otworach na śruby i łatwo je zgnieść, dlatego trzeba odpowiednio siłę dobrać. Niekoniecznie kluczem dynamometrycznym ale ostrożnie.

Napisano

pewnie, że ma - nie wiem jak w Astrze ale w poprzednich samochodach jak zmieniałem to po obu stronach dziurki były takie aluminiowe ograniczniki co by za bardzo nie ścisnąć. Myślę, że powodem pocenia sie po wymianie jest właśnie zbyt mocne dociągnięcie śrub a przede wszystkim nierównomierne czyli jedna mocniej druga słabiej.

Napisano

Może. Ale bardziej istotna jest dobra uszczelka. Moja wymieniał fachowiec który jeszcze przed założeniem powiedział że będzie ciekła. Dlatego musiałem później ją sam poprawiać silikonem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.