Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań...

Featured Replies

Napisano

1. Korzystał ktoś z zabezpieczenia antykorozyjnego rust check?

info: http://www.rustcheck.automat.pl/rustcheck/

Jak pisałem we wcześniejszych postach, zamierzam przed zimą zakonserwować moje bravo i szukałem firm tym się zajmujących.

W ganiniexie za konserwację samej płyty podłogowej zażyczyli sobie 600 PLN. W/w firma ma sporo przedstawicielstw w Polsce, dzwoniłem do najbliższego mojemu miejscu zamieszkania - koszt zabezpieczenia całego samochodu łącznie z profilami zamkniętymi to ok. 400 - 450 zł. Wygląda obiecująco, co o tym myslicie? Jestem zdecydowany i zrobię konserwcję w październiku ze względu na to, że limit wydatków na samochód w tym miesiącu już wyczerpałem (głośniki tył i skóra na kierownicę - ok.400zł)

2. Jest jakiś patent na trzeszczące/skrzypiące plastiki?

Szczególnie na dziurach daje się to we znaki. Czy czyszczenie prowadnic może pomóc na drżenie szyb - szybkość opuszczania/podnoszenia to ok.10s, więc pewnie i tak to muszę zrobić, tylko obawiam się, że znowu coś ulegnie złamaniu przy zdejmowaniu tapicerki drzwi...

3. Zauważyłem, że ubywa mi nieznacznie płynu chłodzącego - ok. 1 cm miesięcznie. Termostat jest sprawny, aczkolwiek jest bardzo zaśniedziały i widać na nim sporo "wykwitów". Samochód nagrzewa się szybko, po ok 10 min. jazdy, z tym, że przy jeżdzie miejskiej wskaźnik temperaruty oscyluje między połową a dwoma kreskami powyżej. Nie zauważyłem białego nalotu na rurze wydechowej, stąd mniemam, że upg jest raczej w porządku (jest jakiś nieinwazyjny sposób na sprawdzenie tego?). Przy włączeniu ogrzewania oraz po dłuższej jeździe bardzo wyczuwalny jest natomiast zapach płynu chłodniczego (przez chwilę po włączeniu ogrzewania), stąd prośba - w miarę możliwości o wirtualną diagnozę, bo nie wiem, czy taki ubytek jest w normie. Brak jest również nalotu od płynu przy wlewie oleju, po przejechaniu ok. 3 tys km. brak jest oznak brania oleju przez silnik.

4. Ostatnie laickie pytanie, po przekręceniu kluczyka w stacyjce, słychać odgłos ładowania się czegoś dochodzący spod schowka(tam chyba jest klima, a przynajmniej duża czarna puszka z napisem magneti marelli clim), trwający ok 10 s. Jest to prawidłowy objaw?

Pozdrawiam wszystkich entuzjastów BBM

Napisano

Mam pytanko jaką dałeś skórę na kierę?

chciałem obić swoją u tapicera ale nie znalazłem

chyba kupie jakąś używaną nie zniszczoną...

Napisano

1. W tych autach to zbędny zabieg

2. Dołączam sie do pytania, szczególnie interesi mnie sposób na telepiącą sie klapę schowka. Jesli chodzi o szyby - tak - czyszczenie prowadnic pomoze na drzenie i skrzypienie - mi pomogło.

4. Jedyne co słychac po przekreceniu kluczyka to pompa paliwa - i odgłos dochodzi z bagaznika i nie trwa 10 sek. Czarna skrzynka z napisem MM clim to wiatrak nawiewu i nagrzewnica ( masz w ogole klime ?). Ja nie mam i i tak jest napisane że "clim" smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mam pytanko jaką dałeś skórę na kierę?

> chciałem obić swoją u tapicera ale nie znalazłem

> chyba kupie jakąś używaną nie zniszczoną...

Kupiłem na allegro skórę firmy simoni racing, utargowałem za 100 PLN (cena katalogowa 65 EUR boje_sie.gif). Po obszyciu kierownicy, co wbrew pozorom nie jest takie proste, całość wygląda całkiem przyzwoicie i przyjemniej się prowadzi, foto w zalanczeniu

P9141326-vi.jpg

Napisano
  • Autor

> 4. Jedyne co słychac po przekreceniu kluczyka to pompa paliwa - i

> odgłos dochodzi z bagaznika i nie trwa 10 sek. Czarna skrzynka z

> napisem MM clim to wiatrak nawiewu i nagrzewnica ( masz w ogole

> klime ?). Ja nie mam i i tak jest napisane że "clim"

No to w takim razie nie wiem co u mnie słychać. Mam kimatyzację. Poznaje dopiero samochód, ale ewidentnie słychac buczenie/ładowanie od strony schowka, myslałem, że to prawidłowy objaw - słychać to po przekręczeniu kluczyka ok 6-10 s (nie mierzyłem) a następnie po odpaleniu ok 2 s. Tym bardziej jestem ciekawy szto eta?

Powtarzając pytanie - jak poradziliście sobie z trzeszczącą tapicerką? Jakieś wskazówki, co rozebrać, podokręcać, gumowe podkładki np. z dętki zlosnik.gif pomogą?

Co do ubytku płynu chłodniczego - ma ktoś jakiś pomysł?

Przyznam,że raz zauważyłem, jak przez chwilę coś parowało (smużka dymu) z prawej (od kierowcy) strony chłodnicy. Było to po otwarciu maski i trzymaniu auta na biegu jałowym, po włączeniu wentylatora. Trwało chwilę - nieszczelność chłodnicy/przewodów? jak sprawdzić w którym miejscu? uszczelniał ktoś....

Thanks in advance

Napisano

> Kupiłem na allegro skórę firmy simoni racing, utargowałem za 100 PLN

> (cena katalogowa 65 EUR ). Po obszyciu kierownicy, co wbrew

> pozorom nie jest takie proste, całość wygląda całkiem

> przyzwoicie i przyjemniej się prowadzi, foto w zalanczeniu

bardzo ładnie ta kierownica wygląda ok.gif

Napisano

> bardzo ładnie ta kierownica wygląda

mnię by sie bardziej podobała cała czarna

Napisano

> mnię by sie bardziej podobała cała czarna

mi chyba tez, bardziej mi sie podoba wykonanie i że jest obszyta cała i wyglada to bardzo dobrze

Napisano
  • Autor

> mi chyba tez, bardziej mi sie podoba wykonanie i że jest obszyta cała

> i wyglada to bardzo dobrze

Niestety nie było całych czarnych, tylko dwukolorowe. Zgadzam się, że jednokolorowa czarna byłaby optymalna

Napisano

> mnię by sie bardziej podobała cała czarna

Nooo.... na taką całą czarną to sam bym się też skusił

Napisano

> Co do ubytku płynu chłodniczego - ma ktoś jakiś pomysł?

> Przyznam,że raz zauważyłem, jak przez chwilę coś parowało (smużka

> dymu) z prawej (od kierowcy) strony chłodnicy. Było to po

> otwarciu maski i trzymaniu auta na biegu jałowym, po włączeniu

> wentylatora. Trwało chwilę - nieszczelność chłodnicy/przewodów?

> jak sprawdzić w którym miejscu? uszczelniał ktoś....

> Thanks in advance

Oblukać wszystkie połączenia węży gumowych i całą chłodnice - w miejscu wycieku zbiera się specyficzny osad...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.