Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapowietrzający się układ paliwowy Brava TD

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sprawa ma się tak jak w tytule. Zapowietrza się w moim "ropniaku" 1,9 TD układ paliwowy. Mechanior wstawił zaworek zwrotny pomiedzy filtrem a pompą. Po krótkim czasie stwierdziłem jednak że nic to nie dało frown.gif Jeśli podpompuję gruszką paliwo (grucha między bakiem a filtrem paliwa) - to powietrze znajduje się wtedy bardzo blisko wtryskiwaczy , w związku z czym silnik nie odpala, bo do komór spalania dostaje sie powietrze. Przy drugiej próbie odpala bez problemów, jednak po krótkiej pracy i wyłączeniu silnika, ponowne podpompowanie (bo grucha jest znowu miękka i powietrze jest już w układzie) skutkuje tym, że za 1 razem nie odpala, natomiast za drugim pali super. Wniosek z tego taki że nieszczelność musi być pomiędzy zaworkiem zwrotnym a komorami spalania.

Pytanie: - miał ktoś podobny problem ?? Czy może to być wina wężyków powrotnych dla paliwa, czy raczej gdzieś przy pompie ??

Pomóżcie bo ciągłe pompowanie gruszką przed wyjazdem nie uśmiecha mi się za bardzo.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

PS. odpowietrzanie tą śrubką na filtrze też nic nie daje - sprawdzałem.

Napisano

Miałem taki problem ropa spływała do zbiornika i musiałem po nocnym postoju gruszkować kiepski przewód był między gruszką a filtrem nic nie kapało tylko powietrze ciągneło po wymianie tego kawałka rurki ustąpiło

Napisano

miałem coś podobnego w swojej Marysi nieraz po odpaleniu pochodziła troche i gasła wymieniłem filtr paliwa choć był wymieniany niespełna rok temu i jak ręką odją wszystko jest ok a filtr miałem niby orginał kupywałem w specjalistycznym sklepie fiata ale potem kupiłem filtr Sędziszowski i jak bym wsiadł do innego auta co za przyśpieszenie i koniec problemów z odpalaniem

Napisano

jeśli zaworek między pompą a filtrem nic nie dał , tzn. że zapowietrza się dalej , inaczej odpalałby od razu ,

czyli są podejrzane przewody paliwowe za filtrem i na samym filtrze , pooglądaj czy nie są popękane , czy złączki są szczelne

Napisano

Trzeba sprawdzić również przewody powrotne. U mnie przelew lekko puszczał (dosłownie pocił się) i jak auto dłużej postało to były problemy z odpalaniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.