Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co to za silnik X16SZ

Featured Replies

Napisano

czy ktos wie coś na temat tego silnika gdzie można o nim przeczytac znalesc jakis link ??

Pzd tongue.gif

Napisano

> czy ktos wie coś na temat tego silnika gdzie można o nim przeczytac

> znalesc jakis link ??

> Pzd

1.6 71KM

Jest to silnik 8-zaworowy, z jednopunktowym wtryskiem paliwa Multec firmy Delco-Remy. Silnik ten o oznaczeniu X16SZ był stosowany od lutego 1994. Powstał przez zmodyfikowanie silnika C16NZ tak, by spełniał normy czystości spalin 94/12/UE. Zastosowano układ recyrkulacji spalin (dokładniej 3% spalin), załączany w zależności od obciążenia silnika, oraz wprowadzono wdmuch powietrza pompą do kolektora ssącego podczas nagrzewania silnika.

Silnik X16SZ posiada czujnik spalania stukowego oraz zapłon bezpośredni (DIS - ang. Direct Ignition System). Nie ma rozdzielacza zapłonu, napięcie do świec zapłonowych jest dostarczane bezpośrednio z dwóch cewek zapłonowych sterowanych przez moduł zapłonowy. Jedna cewka wytwarza iskrę jednocześnie w cylindrze pierwszym i czwartym, a druga - w drugim i trzecim.

Silnik X16SZ

Pojemność 1598 ccm

Średnica cylindra 79,0 mm

Skok tłoka 81,5 mm

Moc maksymalna 71KM (52kW)

przy 5000 obr/min

Moment obrotowy maks. 128Nm (13,0kgm)

przy 2800 obr/min

Stopień sprężania 10,0

Napisano

> czy ktos wie coś na temat tego silnika gdzie można o nim przeczytac

> znalesc jakis link ??

> Pzd

wlasnie ja mam taki silnik polecam dosyc elastyczny oszczedny i wytrzymaly ja mam na zegarku 180tys kilonetrow i lata jak wsciekla prawie jak nowy

Napisano

> wlasnie ja mam taki silnik polecam dosyc elastyczny oszczedny i

> wytrzymaly ja mam na zegarku 180tys kilonetrow i lata jak

> wsciekla prawie jak nowy

mam to samo na liczniku 150kkm a nie wiadomo ile w rzeczywistości i chodzi pięknie jak dla mnie ten silnik jest wystarczający a zbiera się autko bardzo ładnie, nawet na gazie ...pozdrawiam

Napisano

niezawodny i tani waytogo.gif

Napisano

mam taki motorek w swoim kombi. asterką jeżdżę rok zrobiłem 25 tyś bez zadnych niespodzianek . moze tylko ciut duzo mi pali , ale to chyba wina mojej nogi:)

pozdrawiam

Napisano

Mojemu Opelkowi z tym silnikiem dzis wybilo 209 tys km ;-). Jak narazie calkiem dobrze smiga. Lepiej jezdzi na gazie niz na benzynie (jakos tak lagodniej, plynniej). Mam nadzieje, ze zrobie nim jeszcze z 50-70 tys.

Napisano

> moze tylko ciut duzo mi pali , ale

> to chyba wina mojej nogi:)

Kurcze mam ten sam silnik i za cholere nie mogę nią spalić więcej niż 7 L. Choćby nie wiem jak jeździł czy ostro czy wolno pali podobnie z tym że w mieście raczej rzadko się poruszam. Dla mnie to super ekonomiczny silnik bo przed kupnem nastawiłem się że min 8 L to będzie palił przy mojej jeździe.

Pzdr.

Napisano

posiadam tez taki silniczek auto w opisie branie oleju mobil 10W40 to 0.5 litra na 10 tkm czyli praktycznie nic jest niezawodny a mam juz 209 tkm. mówia ze jest to silnik bezkolizyjny smile.gif nie miałem z nim zadnego problemu smile.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> [...] Lepiej jezdzi na gazie niz na

> benzynie (jakos tak lagodniej, plynniej) [...]

Też mam takie odczucie. Tak się zastanawiam, czy nie jest to wina miksera umieszczonego nad przepustnicą? Wg. mnie powoduje to jakieś zaburzenia i nieco gorszą pracę na benzynie.

Napisano

x16sz czy ten silnik ma "klapowe" oznaczenie 1,6 Si ?? bo taka astre ostatnio widzialem i sie zastanawialem co to za motor.

Napisano

> x16sz czy ten silnik ma "klapowe" oznaczenie 1,6 Si ?? bo taka astre

> ostatnio widzialem i sie zastanawialem co to za motor.

Hm, u mnie było jedynie 1.6. O ile oczywiście miałem do tej pory oryginalną fabryczną klapę smile.gif

Napisano

umnie widnieje napis 1.6 i 20.GIF

Napisano

> umnie widnieje napis 1.6 i

Tak tak, sorki o 'i' zapomniałem zeby.GIF Ale nie ma 'Si'.

Napisano

Trzeba wspomnieć jeszcze o tym, że ja jak kupuje jakąś część to musze podawać rocznik do silnika X16SZ bo do wersji z rocznika 93-94 jest dużo innych, a ciekawstką są świece bo do mojego mają być NGK VL23 a dla roczników 93-93 bodajże NGK VL6 czy ktoś wie dlaczego tak jest?hmm.gif

U mnie na klapie jest samo 1.6 a jest to Astra po FL. Przed FL Astry miały oznaczenia na klapie 1.6i dla silnika C16NZ i X16SZ albo 1.6 Si co "chyba" oznacza silnik C16SE ale mogę się mylić.

Pzdr.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Trzeba wspomnieć jeszcze o tym, że ja jak kupuje jakąś część to musze

> podawać rocznik do silnika X16SZ bo do wersji z rocznika 93-94

> jest dużo innych, a ciekawstką są świece bo do mojego mają być

> NGK VL23 a dla roczników 93-93 bodajże NGK VL6 czy ktoś wie

> dlaczego tak jest?

> U mnie na klapie jest samo 1.6 a jest to Astra po FL. Przed FL Astry

> miały oznaczenia na klapie 1.6i dla silnika C16NZ i X16SZ albo

> 1.6 Si co "chyba" oznacza silnik C16SE ale mogę się mylić.

> Pzdr.

witam

o ile się nie mylę "klapowe" 1.6 Si, to (C16SE-tak podaje Etzold) produkowany od II '93 do VIII '94 silnik 8-mio zaworowy na wielopunkcie z mocą 100 koników. Jeździłem kombiaczkiem takim-ładnie się zbiera.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.