Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o światła

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chciałbym włożyć w iejsce halogenów zwykłe żarowki mijania, czy ktoś wie czy jazda na takich światłach umiejscowionych w halogenach przy jednoczesnej jeździe na normalnych jest dozowlona. Bo z tego co wiem to na halogenach po moeście nie można jexdzić.

Napisano

> Witam!

> Chciałbym włożyć w iejsce halogenów zwykłe żarowki mijania, czy ktoś

> wie czy jazda na takich światłach umiejscowionych w halogenach

> przy jednoczesnej jeździe na normalnych jest dozowlona. Bo z

> tego co wiem to na halogenach po moeście nie można jexdzić.

Tzn jakie chciałeś włożyć żarówki i do czego? Przecież nie możesz włożyć innego typu żarówek bo nie pozwala na to konstrukcja samej lampy.

PS. Jak jest H4 to inne nie wejdzie, jak H1 to H1

Napisano

Pomijając problemy techniczne z montażem "innych" żarówek.....

A na wypadek kontroli, jak chcesz wytłumaczyć policial.gif, że "sensu stricto" nie są to "żarówki halogenowe"- czyt. przeciwmgielne) cfaniaczek.gif

IMHO i tak taka jazda jest niedozwolona

Pzdr.

Napisano

> Witam!

Na halogenach nie można jeździć w czasie normalnej przejrzystości powietrza. Zarówno w zabudowanym jak i poza nim.

Napisano

Odpuść sobie... zamiast takiego "majsterkowania" zainwestuj sobie w jakieś lepsze żarówki o podwyższonej jasności do głównych lamp i tyle...

Taką dłubaniną możesz tylko przykuć do siebie uwagę busted.gif jak również wqrzonych kierowców którym będziesz takimi szperaczami po oczach dawać sick.gif

Napisano

> Witam!

Kazdy pojazd dopuszczony do ruchu drogowego jest wyposażony w światła które muszą spełaniać szczegółowe wymagania , musza mieć/ spełaniać tzw. homologację. Zainteresowanych odsyłam do kodeksu ruchu drogowego i szczegółowych rozporządzeń dla stacji diagnostycznych ORAZ PRODUCENTÓW wytwazjacych lampy i zarówki dla pojazdów. Są one naprwdę bardzo skomplikowane i wymagające specjalistycznych pomiarów lumenów i kątów załamań światła , krzywizn źwierciadła itp. Nawet jak sobie sam zrobisz i bedziesz miał właczone światła halogeny-przerobione na zwykłe to POLICJA jeśli cię bedzie kontrolować a) wlepi ci mandat za używanie świateł niedozwolonych b) jeśli im powiesz że to zwykłe światło (przerobione) odeśle cię na badania techniczne co by diagnosta sprawdził parametry tego światła.

Po mojemu szkoda czasu na robotę i kasy na mandat i opłatę stacji diagnostycznej. Jeśli chcesz wykonać taka przeróbke ze wzgledu na słabe światła drogowe np. odblask źwierciadła ci wyblakł to lepiej pomyśl o rozebraniu lampy i odświeżeniu jej.

Nawet jak widujesz casem Tiry obwieszone światłami to wiedz że większość z nich nie jest dopuszczona do użytku w polsce. Możesz je mieć ale nie używać. Dla mnie to nonsens - bo zwykłe oryginalne sprawne światła bardzo dobrze oświetlają drogę i są wystarczajace ( oprócz fiata 126p) . Reszta to cyrk i choinka które OŚlEPIAJĄ i niepotrzebnie rozpraszają wzrok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.