Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

liniowosc wskaznika paliwa i pojemnosc baku

Featured Replies

Napisano

jak tankowalem pierwszy raz auto to przy prawie wykonczonej rezerwie wlazlo mi niecale 55litrow wiec chyba mam bak 60litrowy? wink.gif raczej nie podejrzewam zeby na stacji shell'a byly wersje specjalne dytrybutorow. drugie pytanko mam w kwestii wskazan wskaznika poziomu paliwa. czy jego dzialanie jest liniowe? tzn, czy polowa to rzeczywiscie polowa a 1/4 to naprawde 1/4 zbiornika? jestem ciekawy bo przejechalem od tankowania troche ponad 500km i mam nadal troche ponad pol zbiornika zlosnik.gif a jesli bylo by to prawda to coraz bardziej lubie to auto wink.gif najbardziej chyba za klime w wersji auto zlosnik.gif

Napisano

> jak tankowalem pierwszy raz auto to przy prawie wykonczonej rezerwie

> wlazlo mi niecale 55litrow wiec chyba mam bak 60litrowy? raczej

> nie podejrzewam zeby na stacji shell'a byly wersje specjalne

> dytrybutorow. drugie pytanko mam w kwestii wskazan wskaznika

> poziomu paliwa. czy jego dzialanie jest liniowe? tzn, czy polowa

> to rzeczywiscie polowa a 1/4 to naprawde 1/4 zbiornika? jestem

> ciekawy bo przejechalem od tankowania troche ponad 500km i mam

> nadal troche ponad pol zbiornika a jesli bylo by to prawda to

> coraz bardziej lubie to auto najbardziej chyba za klime w

> wersji auto

chyba we wszystkich BBM-ach zbiornik ma 63 litry (w tym 7 litrów rezerwa)

Napisano

> chyba we wszystkich BBM-ach zbiornik ma 63 litry (w tym 7 litrów

> rezerwa)

raczej napewno nie !!!!!!!

Napisano

> raczej napewno nie !!!!!!!

no tak, w Maryśkach jest 63

a w BB słabszych jest 50, mocniejszych i dieslach 60

Napisano

hmmm w 1.2 powinienes miec chyba bak 50l.

Nie ma czegos takiego jak liniowosc wskaznika paliwa do pojemosci baku. Wskaznik pokazuje co chce ...w zasadzie to mozna go traktowac orientacyjnie ze jest 4/5, 3/4, 2/4, 1/4 i usto 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Marea ma 63l Bravo Brava ok 55

to też nie tak. Bravo brava tez maja 60l bak ale tylko w niektórych wersjach silnikowych. Bodajze 2.0 i 1.8 oraz ktorys z diesli ma tez 60l. Reszta ma 50. Trzeba by to doczytac w instrukcji a teraz jestem w pracy i nie sprawdze.

Napisano
  • Autor

ja zanim kupilem auto troche czytalem roznych opracowan i pojawialy sie wartosci 50 i 60litrow. troche jestem zaskoczony bo do 1.2 wszedzie podawali wlasnie 50l. inna sprawa jest fakt, ze w polsce podobno nie byla oferowana klima do 1,2 a klima automatyczna do zadnej wersji bravo (chyba ze klamali w opisach). a ja trafilem na 1.2 z 60l bakiem i automatyczna klima tylko ze moj jest przywieziony z wloch

Napisano

> hmmm w 1.2 powinienes miec chyba bak 50l.

ja mam 1.8 powinna byc 60l a w/g wszystkich znaków na ziemi i niebie jest 50l spineyes.gif

Napisano

> ja zanim kupilem auto troche czytalem roznych opracowan i pojawialy

> sie wartosci 50 i 60litrow. troche jestem zaskoczony bo do 1.2

> wszedzie podawali wlasnie 50l. inna sprawa jest fakt, ze w

> polsce podobno nie byla oferowana klima do 1,2 a klima

> automatyczna do zadnej wersji bravo (chyba ze klamali w

> opisach). a ja trafilem na 1.2 z 60l bakiem i automatyczna klima

> tylko ze moj jest przywieziony z wloch

Dwa widzialem polskie salonowe i oba z klimą były. W końcówce produkcji auta były dobrze wyposażone.

Napisano

> hmmm w 1.2 powinienes miec chyba bak 50l.

>ja mam 1.8 powinna byc 60l a w/g wszystkich znaków na ziemi i niebie jest 50l

wniosek pakowali co mieli hahaha.gif

Napisano

> wniosek pakowali co mieli

No tak .. byle wyprzedac wszystko bo wchodzily nowe modele.

Napisano

> chyba we wszystkich BBM-ach zbiornik ma 63 litry (w tym 7 litrów

> rezerwa)

hehe.gif

Boa

Napisano

drugie pytanko mam w kwestii wskazan wskaznika

> poziomu paliwa. czy jego dzialanie jest liniowe? tzn, czy polowa

> to rzeczywiscie polowa a 1/4 to naprawde 1/4 zbiornika? jestem

> ciekawy bo przejechalem od tankowania troche ponad 500km i mam

> nadal troche ponad pol zbiornika a jesli bylo by to prawda to

> coraz bardziej lubie to auto najbardziej chyba za klime w

> wersji auto

w mojej byłej MW HLX wskaźnik działał zdecydowanie aliniowo hehe.gif

do połowy schodził baaaardzo powoli, a od połowy gnał na złamanie karku.

co ciekawe, w mojej byłej bravce JTD liniowość i precyzja była pełna niewiem.gif

Napisano

Co do zpojemności zbiorników nie wiem jakie i gdzie były. Ja w obu autach Maea Sedan 1,6 i Weekend JTD wg instrukcji mam zbiornik 63 litry. I tak też chyba faktycznie jest. Kiedy zatankowałem pod sam korek weszło w zbiornik 57,5 l, a trzeba dodać że wskazówka fuel-a leżała już na dole od dłuzszego czasu tak że bałem się czy dojadę do dystrybutora. Rezerwa ustawiona jest chyba na stałym punkcie bo pomimoże w obu autach zapala sie LED w tym samym miejscu wskazówki to w benzynie starcza na krócej (więcej pali)

Co do podziałki to wydaje mi się że jest liniowa. W moim przypadku to 10 litrów na kreskę. Niedokładna jest tylko w zakresie rezerwy i w pierwszym zakresie jeśli zalejesz paliwem cały wlot do baku (pod korek) Dużo czasu mija zanim drgnie wskazówka po zalaniu pod korek ale później już regularnie opada do zapalenia rezerwy. Sugerowałbym że zbiornik ma 60 litrów ale bez wlotu więc do suchego zbiornika pod korek wlałbyś pewnie ponad 63 litry.

Napisano
  • Autor

> Co do podziałki to wydaje mi się że jest liniowa. W moim przypadku to

> 10 litrów na kreskę. Niedokładna jest tylko w zakresie rezerwy i

> w pierwszym zakresie jeśli zalejesz paliwem cały wlot do baku

> (pod korek) Dużo czasu mija zanim drgnie wskazówka po zalaniu

> pod korek ale później już regularnie opada do zapalenia rezerwy.

to by sie moglo zgadzac bo po zalaniu pod korek zrobilem ponad 100km zanim cokolwiek drgnelo smile.gif

Napisano

> to by sie moglo zgadzac bo po zalaniu pod korek zrobilem ponad 100km

> zanim cokolwiek drgnelo

a u mnie niestety drga i to od razu, ile bym nie nalal to zawsze wychodzi 10,5-11 litrow na 100 i nie jezdze z but.gif w podlodze, tłumik nie jest obkopcony, silnik chodzie ladnie, wchodzi na obroty bez problemu, takze mam juz chyba taki paliwozerny egzemplarz

Napisano

Hmmm ja zawsze wlewam między 62 a 64,64,5 l to co mam większy bak czy co ?? mieści się tyle w przewodach ?? i przejezdzam przewaznie 680 km i mialem takie szczescie ze nie pchałem do stacji dziwne zawsze myslalem ze bak jest 65l dalbym se glowe odciąć po powrocie sprawdze w książce

cool.gif

Napisano

> a u mnie niestety drga i to od razu, ile bym nie nalal to zawsze

> wychodzi 10,5-11 litrow na 100 i nie jezdze z w podlodze,

....takie wyniki to ja miałem zima przy -20 jak jeździłem przez tydzień tylko po gazety do kiosku i z powrotem tzn. cały czas na ssaniu. Norma to 8 średnie 9 miasto i jakies 7 trasa bez oszczędzania (wszystko bez klimy) z klimatyzacją +1 litr

Napisano

w mojej bravie 1.4 do połowy spada wolno potem leci jak z bicza strzelił.

Napisano

W moim kochanym 1,4 tak samo napoczatku powoli leci a pozniej juz sie rozpedza z gorki, i tak mi jakos wychodzi ze autko pali 9,5 na miescie. A pozatym ten wskaznik jest dziwny jakos nie schodzi plynnie w dol tylko skokowo. Jest pol baku a zachwilke nie ma troszku nizej tylko skacze sobie o jedna kreske. I dotego rezerwa oswieca sie troche wczesnie bo jak narazie tankujac do pelna nie udalo mi sie wlac jeszcze wiecej jak 43L ale zobaczymy na dniach bo planuje wysuszyc go jak najbardziej. Najwyzej gdzies stane w okolicach stacji smile.gif Ale przy 450KM juz powoli trza sie krecic w okolicach dystrybutora. sciana.gif

Napisano

> drugie pytanko mam w kwestii wskazan wskaznika

> w mojej byłej MW HLX wskaźnik działał zdecydowanie aliniowo

> do połowy schodził baaaardzo powoli, a od połowy gnał na złamanie

> karku.

> co ciekawe, w mojej byłej bravce JTD liniowość i precyzja była pełna

Liniowość może być zachowana w przypadku, gdyby zbiornik był idealnie poziomo i był sześcianem. Z uwagi na zaokrąglenia w dolnej części zbiornika oraz zmiany jego poziomu pomiar nie może być liniowy.

A tak na marginesie nie spotkałem fiata by "dolna połowa" na wkaźniku była >= górnej hehe.gif

Napisano

Liniowości żadnej nie ma, mniej więcej do połowy wskaźnika jedzie "równo" a poniżej jest postęp iście geometryczny hahaha.gif i nagłe zatrzymanie obserwuję na ostatniej kresce poniżej której mam już zapalonego księgowego zlosnik.gif Suma sumarum , oistatnie dwie kreski to dla mnie ok 100km.

Napisano
  • Autor

zobaczymy jak bedzie bo juz mam prawie 600km i dalej prawie polowa. wyjdzie z tego jakies niecale 300 w trasie a reszta miasto. chyba nie wytrzymam i go w koncu zatankuje zeby sprawdzic ile wciagnal wink.gif tak na marginesie troche sie tym 'stresuje' bo sc 1.1 ktorym dotychczas jezdzilem zarl na 100 w miescie ok 8-10l (tzn zre dalej bo dalej jezdzi wink.gif ). vectra ktora jezdzilem w tym samy czasie z 2.2dti przy lekkiej nodze brala ok 6.5 w mieszanym a jak jezdzilem z gazem w podlodze to 9 nie moglem przekroczyc. do dzisiaj sie zastanawiam jak to moj starszy zrobil ze mu czasem 11 wciaga jak wracajac z poznania mialem chwilami 180 i spalila mi niecale 8 wink.gif

Napisano

> ....takie wyniki to ja miałem zima przy -20 jak jeździłem przez

> tydzień tylko po gazety do kiosku i z powrotem tzn. cały czas

> na ssaniu. Norma to 8 średnie 9 miasto i jakies 7 trasa bez

> oszczędzania (wszystko bez klimy) z klimatyzacją +1 litr

no to w takim razie moze masz jakis pomysl dlaczego moj BBM-ik chleje 11 litrow?? moze chce zebym go sprzedal, albo zezlomowal na jakims drzewie smile.gif

Napisano

> no to w takim razie moze masz jakis pomysl dlaczego moj BBM-ik chleje

> 11 litrow?? moze chce zebym go sprzedal, albo zezlomowal na

> jakims drzewie

No bo masz 1.6 16v a nie 1.2 ani 1.1 ani diesla.

Przyznam że spalanie masz jak ja jak mialem zwaloną sondę lambda.

Od czasu wymiany miasto ok 9 trasa ok 7.

W zimie bedzie gorzej - ale to normalka

Napisano

> No bo masz 1.6 16v a nie 1.2 ani 1.1 ani diesla.

> Przyznam że spalanie masz jak ja jak mialem zwaloną sondę lambda.

> Od czasu wymiany miasto ok 9 trasa ok 7.

> W zimie bedzie gorzej - ale to normalka

w zimie mam około 14-15 zeby.GIF kur....cze jakbym wiedzial ze tyle bedzie chlal to bym sobie jakies 3.0 V6 kupil, przynajmniej pod butem cos rozsadnego by bylo smile.gif

Napisano

> ja zanim kupilem auto troche czytalem roznych opracowan i pojawialy

> sie wartosci 50 i 60litrow. troche jestem zaskoczony bo do 1.2

> wszedzie podawali wlasnie 50l. inna sprawa jest fakt, ze w

> polsce podobno nie byla oferowana klima do 1,2 a klima

> automatyczna do zadnej wersji bravo (chyba ze klamali w

> opisach). a ja trafilem na 1.2 z 60l bakiem i automatyczna klima

> tylko ze moj jest przywieziony z wloch

Jeśli chodzi o klime automatyczną to ja mam w bravo, a autko jest krajowe 270751858-jezyk.gif

Napisano

wpienila mnie moja padaka, do konca tygodnia sie deleguje wiec wstawilem do zaprzyjaznionego mechanika i zlecilem mu zeby sie wzial ostro za pojazd i zmusil do wspolpracy smile.gif mam tylko nadzieje ze mnie za bardzo nie skasuje, chociaz pare [bip] jest do zrobienia

EDIT (nie wiem dlaczego wypikało mi słowo p_i_e_r_d_o_ł, tzn wiem, nie dałem ł tylko l 270751858-jezyk.gif)

Napisano

Toz to juz przesada wkoncu sie dzis zmusilem do zatankowania bo jednak tak gdzies stanac to obciach.

I tu nastapilo wkor..... normalnie masakra

do baku wlazlo 48L a przejechalem jedynie 461km (samo miasto) uzbroj_zlo.gifklnie.gif tak dalej to chyba jednak wroce do swojej sluzboweczki frown.gifdrive.gif

Napisano

oooo 461km na 48 litrach w 1,4?? to moze sie jeszcze przeprosze z moja padaczka icon_rolleyes.gif w sumie 1,6 a nie pali wiecej palacz.gif

ale powaznie, mechanik ma sprawdzic na kompie wszystko i wskazania sondy lambda, jak to nic nie pomoze to ja sie poddaje i chyba bede musial sie przyzwyczaic do 11l/100km albo rozstac sie z padaczka

Napisano

> to by sie moglo zgadzac bo po zalaniu pod korek zrobilem ponad 100km

> zanim cokolwiek drgnelo

tez bym tak chciał........

Napisano

z autopsji:

MW JTD 63l

MW 2.0 63l

Bravo HGT 63l

regularnie zdarzało mi sie prawie 65l tankować na różnych stacjach

raz weszło 67 do dwójki w długiej budzie to myslałem, ze zrobie avanti na stacji, ale nie miałem czasu.

Napisano

gdzieś wyczytałem:

1.2.16V 1.4 12V i 1.6 16V - zbiornik 58 l w tym rezezwa 7 l

1.8 16V 1.9 JTD100 - zbiornik 60 l w tym rezezwa 7 l

pozostałe 2.0 20V i 2.4 JTD - zbiornik 63l w tym rezezwa b.d.

co do liniowości wsaźnika - z doświadczenia wiem że w fiatach najczęściej jest tak, że do połowy poziom spada wolniej niż od połowy do zera

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.