Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosze podpowiedzcie mi - sprzedaż samochodu.

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Proszę podpowiedzcie mi cos crazy.gif

Zakładamy że sprzedajemy samochód zartejestrowany w Polsce.

Samochód sprzedajemy za granicami Polski i w przyszłości będzie zarejestrowany gdzieś w Europie.

Podstawowa umowa została sporządzona oczywiście w języku międzynarodowym admin.gif

Natomiast teraz po fakcie znajomy powiedział mi że trzeba było jeszcze jakiegoś PITa wypełnić. Kompletnie o tych komunistycznych procedurach zapomniałem i zaczęłem szperać i faktycznie coś trzeba było wypełnić piesc.gif

podstawa prawna >>> LINK

Powiedzcie mi jak to dalej rozegrać. Ubezpieczenie już zgłoszone że nie będzie przedłużanego. Niewykluczone że pasowało by udać się do wydziału komunikacji zgłosić sprzedaż ale jak to zrobić? Głupki będą się patrzyły jak na niewiadomo co jak im się pokaże umowę w języku "międzynarodowym".

Kolejny dylemat co zrobić z tym PCC-1 ???

Jest napisane że jeżeli miejsce sprzedaży jest za granicami kraju to "właściwym urzędem jest urząd sprzedającego". Czy ktos się spotkał z konsekwencjami prawnymi przy niedopełnieniu tych formalności przy sprzedaży samochodu? Jak to jalepiej rozegrać?

Najchętniej bym im powiedział "skoczcie na palmę banany prostować, nic wam niezapłacę 270747800-sex.gif". W moim przypadku gdzie powiedzmy zrzekam się obywatelstwa polskiego nie byłoby sprawy ale problem się pojawia gdyż samochód był zarejestrowany na kogoś odemnie z rodziny a ta osoba niestety jest obywatelem "4 Rzeczpospolitej Kaczkoludowej" zolta.gif

Podpowiedzcie mi jak to najlepiej rozegrać? Urząd skarbowy i Wydział komunikacji sick.gif

Napisano

> Podpowiedzcie mi jak to najlepiej rozegrać?

Przepisac umowe wpisujac miejsce zawarcia poza granicami Najjasniejszej.

Napisano

Przede wszystkim to do WK koniecznie trzeba zrobic tlumaczenie umowy.

Ja w tym roku opyliłem samochod i przyczepe kempingowa na Ukrainie (w charakterze złomu). Zadnego cla nie placilem...

Napisano
  • Autor

> Przepisac umowe wpisujac miejsce zawarcia poza granicami

> Najjasniejszej.

Spisana została 2 tysiące kilometrów od granicy Polski wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.