Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dźwięk przypływu wody z drązka skrzyni biegów? dziwna sprawa

Featured Replies

Napisano

Strasznie dziwny problem, który w temacie nie da rady się wytłumaczyć a wiec w poscie sie postaram...

załanczam samochód, wrzucam jedynke ruszam, (i już słysze) dwójke (dalej słyszę) przejadę pare kilometrów i potem znow wrzucam jakis bieg, postaram sie rozpędzić (wiecej gazu) i znów to słyszę.

co słyszę: słysze tak jakby przelewanie się wodo, tak jakby ktoś przelewał wodę z jednego zbiornika do drugiego, głosy te dochodzą z drązka skrzyni biegów, tzn. spod tego mieszka, ale podniosłem to i wcale ten dzwięk się nie nasilił , wody czy moze OLEJU tam nie widać, i nie moge potweirdzic na 100% ze to z skrzyni jest... no ale tj. z tego miejsca wydaje mi sie ze sie "przelewa"...

jak myślicie co to może być?

oleju w skrzyni biegów jeszcze nie wymieniałem, jako ze w pracy mam stycznosc z olejami (stanowisko: obchodowy gospodarki olejowej 270751858-jezyk.gif ) to nie wydaje mi sie aby to był dzwięk przelewającego się oleju, prędzej jakiś płyn, czy jakaś woda.

czy jest możliwosć, aby gdzieś do środka auta się gdzieś dostała woda i teraz sobie pływa w te i spowrotem w jakimś miejscu z dołu samochodu?

co wy na to?

Napisano

Słyszysz jak ci sie woda to nagrzewnicy przelewa od ogrzewania na 100% zamknij ogrzewanie i zobaczysz ze bedzie cisza ( o ile masz dobry zawór i zamyka jak zamkinesz i nie leci ciepło znakiem tego że zawór dobry i juz nic nie powieno być słychać )

Napisano

> co słyszę: słysze tak jakby przelewanie się wodo, tak jakby ktoś

> przelewał wodę z jednego zbiornika do drugiego,

hmm.gifCzasem podobne dźwięki dochodzą z nagrzewnicy. Spowodowane są zgromadzonym w nagrzewnicy powietrzem. Ale skoro dobiegają z podłogi, to cholera wie...

Napisano
  • Autor

> ( o ile masz

> dobry zawór i zamyka jak zamkinesz i nie leci ciepło znakiem

> tego że zawór dobry i juz nic nie powieno być słychać )

a wiec sprawdze jutro... mam nadzieje ze nie bedzie już słychać "przelewów" )

slowany7, nie moge tego na 100% stweirdzic ze to idzie z podłogi... co do odpowietrzenia układu chłodniczego, to był robiony w lutym przy wymianie płytu chłodniczego (tak przynajmniej mi mechanior powiedział, ze było to robione)

Napisano

możesz mieć za mało płynu i też tak bedzie słychać ale to płyn w nagrzewnicy jak pisałem już na 100%

Napisano

> Strasznie dziwny problem, który w temacie nie da rady się wytłumaczyć (...)

> czy jest możliwosć, aby gdzieś do środka auta się gdzieś dostała woda

> i teraz sobie pływa w te i spowrotem w jakimś miejscu z dołu

> samochodu?

> co wy na to?

Moj brat jak mial zuzyty katalizator (pokruszony w srodku), to dochodzily odglosy tak jakby przesypujacego sie piasku... moze to to hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moj brat jak mial zuzyty katalizator (pokruszony w srodku), to

> dochodzily odglosy tak jakby przesypujacego sie piasku... moze

> to to

cholera mam nadzieje ze to nie jest katalizator... ale to chyba nie jest dzwiek przesypywania piasku smile.gif

EGON: a jezeli dolej płynu do chłodnicy to po otwarciu ogrzewania dalej bedzie mi przelewać? tak jest zawsze czy tylko wtedy gdy jest mało płynu? (wydaje mi sie ze mam tego dosc sporo płynu, bo niedawno jak pisałem był wymieniany a potem jeszcze dolewany a wiec hmm.gif)

Napisano

Na początek zamknij zaworek od ogrzewania... Poprostu je wyłącz 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Na początek zamknij zaworek od ogrzewania... Poprostu je wyłącz

ok, dzisiaj mam trasę, a więc po powrocie zapewne opisze czy wszystko jest ok, troszkę mnie to wystraszyło bo bałem się się gdzieś woda dostała, tam gdzie nie miała, ale sprawdze i dam zanać. Dzięki.

Napisano

Koledzy piszą o nagrzewnicy i jest to możliwe. Może byś jeszcze inna przyczyna, tzn mało oleju w skrzyni. Wyobraź sobie zębatki chupoczące o powierzchnię oleju - i to właśnie taki dzwięk. U mnie cieknie skrzynia i na wolnych obrotach słychać właśnie coś takiego. Cisza jest po wciśnięciu sprzęgła.

Podobny dźwięk będzie też, jeśli masz wyrobione łożysko oporowe sprzęgła.

Napisano

> Kto ma racje latwo sprwadzic wystrczy wylaczyc ogrzewanie i juz

> wiadomo co

Z tą nagrzewnicą to zmora nesamowita. Jakiś inżynier włoski nie przewidział odpowietrznika i teraz wszystkie 1.4 'siorpią' sobie radośnie na polskich drogach. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> możesz mieć za mało płynu i też tak bedzie słychać ale to płyn w

> nagrzewnicy jak pisałem już na 100%

jak nazłosć dzisiaj nic nie było słychać...

ale po otwarciu maski (na zjeździe rodzinnym :D -nieźle to wyglądało) dopatrzyłem sie faktycznie małem ilości płynu w nagrzewnicy, nawet poniżej minimum, jutro odrazu po powrocie z pracy bede dolewać płynu (naszczęscie jeszcze mi został) i potem bedzie słuchać dalej... mam nadzieje ze juz bedzie ok.

mała prośba, może ktoś napisaś w max skrócie jakiś szybki skrócik co po kolei sie robi prezy odpowietrzaniu chłodnicy> bo jak sie nie myle to:

1.odkrecam zakretke tam gdzie sie wlewa płyn

2.odkrecam zawór na przewodzie chłodniczym, na górze przy plastikowej masce

3. wciskam gaz, i czekam tak długo az sie pojawi płyn z chłodnicy

dobrze myśle?

Napisano

nalewasz płyn na max zakrecasz korek odpalasz samochod by czekasz jak sie nagrzeje i termostat otworzy nastepnie odkręcasz dalikatnie odpowietrznik na wężu ( uwaga gorące) i czekasz jak bedzie lecial płyn jak poleci zakręcasz odpowietrznik gasisz auto ewentulanie uzupełniasz poziom płynu

Napisano
  • Autor

> nalewasz płyn na max zakrecasz korek odpalasz samochod by czekasz jak

> sie nagrzeje i termostat otworzy nastepnie odkręcasz dalikatnie

> odpowietrznik na wężu ( uwaga gorące) i czekasz jak bedzie

> lecial płyn jak poleci zakręcasz odpowietrznik gasisz auto

> ewentulanie uzupełniasz poziom płynu

a wiec prawie dobrze myslełem.. dzieki jutro bede sie za to brać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.