Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podpiac wyłacznik pompy paliwa jak hodzi na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

zakupilem niedawno wyłacznik taki jak na tej aukcji http://allegro.pl/item127836748_automat_wylacznik_pompy_paliwa_do_samoch_na_lpg.html

i mam pytanko jak zlokalizowac bezpiecznik do pompy paliwa w Sienie 1.4 bo jakos mi sie nieudalo gdzie on jest, jak to ustrojstwo podpiac zeby odlaczyć pompke?? ma ktoś jakiś schemat elektryczny??

Z góry dziekuje zeby.GIF

Napisano

Z tego co pamiętam - prosze mnie poprawić jeśli sie mylę- powinieneś poszukać bezpiecznika w skrzynce połączonego z brązowym przewodem i w jego miejsce wpiąć "zmodyfikowany" bezpiecznik... a drugie dwa wolne przewody połączyć z wyprowadzeniami na elektrozaworze przy parowniku - ot cała filozofia.... wink.gif

Napisano

Pytanie tylko jaki jest sens kupowania takiego wyłącznika?

Odciążanie alternatora? - śmiechu warte

To że nie potrzebnie pompuje paliwo? - to własnie dobrze, że pompuje, paliwo chłodzi wtryski.

Wg mnie to zbędny gadżet, ale to Twój wybór.

> Witam

> zakupilem niedawno wyłacznik taki jak na tej aukcji

> http://allegro.pl/item127836748_automat_wylacznik_pompy_paliwa_do_samoch_na_lpg.html

> i mam pytanko jak zlokalizowac bezpiecznik do pompy paliwa w Sienie

> 1.4 bo jakos mi sie nieudalo gdzie on jest, jak to ustrojstwo

> podpiac zeby odlaczyć pompke?? ma ktoś jakiś schemat

> elektryczny??

> Z góry dziekuje

Napisano

Telepaja ma rację - po co ci ten wyłącznik pompy.

Jeśli będziesz miał 1/4 w zbiorniku paliwa - ten wyłącznik ci nie będzie potrzebny, ważne jest tylko dolewanie świeżej benzynki. A co napisał sprzedawca - że mniej niż 1/2 zbiornika to nieprawda. Prawda jest taka - żeby benzyna była świeża, wtedy pompa paliwa ma odpowiednie smarowanie, stara benzyna traci z czasem własciwości i pompa jest kiepsko smarowana i wtedy się mocniej grzeje. Lepiej mniej a częściej kupować paliwo - niż raz do pełna napełnić zbiornik i jeździć na tym paliwie pół roku.

Napisano

> Witam

> zakupilem niedawno wyłacznik taki jak na tej aukcji

> http://allegro.pl/item127836748_automat_wylacznik_pompy_paliwa_do_samoch_na_lpg.html

> i mam pytanko jak zlokalizowac bezpiecznik do pompy paliwa w Sienie

> 1.4 bo jakos mi sie nieudalo gdzie on jest, jak to ustrojstwo

> podpiac zeby odlaczyć pompke?? ma ktoś jakiś schemat

> elektryczny??

> Z góry dziekuje

Ja mam odcięcie, najlepiej przeciąc kabel który idzie do wyłącznika bezwładnościowego i w tu wpiąc szeregowo styk przekaźnika.

Co do sensowności odcinania napisano na AK tyle że nic nie dodam nowego.

Nic nie pomoże że masz paliwo w baku, po jakimś czasie komutator lub szczotki sie zużyją w silniku prądu stałego a pompa to silnik.

Napisano

> To że nie potrzebnie pompuje paliwo? - to własnie dobrze, że pompuje,

> paliwo chłodzi wtryski.

Nie chłodzi wtrysków bo paliwo nie płynie przez wtryski w czasie jazdy na LPG.

Napisano

> Nie chłodzi wtrysków bo paliwo nie płynie przez wtryski w czasie

> jazdy na LPG.

no niby tak smirk.gifale jak spada cisnienie to pompa dobija, a pozatym moga zacząc puszczac wtryski które bedą trzymane non stop pod takim wielkim cisnieniem palacz.gif

Napisano

> no niby tak ale jak spada cisnienie to pompa dobija, a pozatym moga

> zacząc puszczac wtryski które bedą trzymane non stop pod takim

> wielkim cisnieniem

Odpowiednie ciśnienie utrzymuje regulator ciśnienia.

Napisano

> Odpowiednie ciśnienie utrzymuje regulator ciśnienia.

utrzymuje ale wtryski nie pracują smirk.gifi sie cos musi wysrac palacz.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> utrzymuje ale wtryski nie pracują i sie cos musi wysrac

Nadmiar paliwa jest odprowadzany przewodem do zbiornika paliwa. Nic się nie wysra. Latam na samorobnym odcięciu na przekaźniku i jest git. A pierwszą pompę paliwa zdemontowałem i wygląd komutatora uświadomił mi, dlaczego pompa padła. Dlatego założyłem odcięcie.

A wtryski to padają bo sprzedaję się na stacjach benzynowych gnój a nie benzynę. Po wyciągnięciu wtrysków z listwy zasilającej (mówię o Nubirze, ale nie spodziewam się, że w Sienach/Palio będzie inaczej) wywaliłem tyle syfu podobnego do kamienia, że się nie dziwię, że wtryski są zanieczyszczane. W Sienie nie zdążyłem założyć odcięcia, bo ją pchnąłem (rodzinka się rozmnożyła zlosnik.gif).

Ale odcięcie ma tyle samo zwolenników co i przeciwników. Nie będę nikogo namawiał do odcięcia, w końcu to wasze bryki i każdy modyfikuje je jak chce. palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.