Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło - problem!

Featured Replies

Napisano

Po wciśnięciu pedału sprzęgła był duży szum . Szum nie ustawał także po puszczeniu pedału i jeszcze jakiś czas było słychać.Nie było przy tym jakiś problemów ze zmianą biegów.Mechanik stwierdził,że to prawdopodobnie nawaliło łożysko sprzęgła.Zakupił oryginale łożysko (prawie 3stówy) i wymienił,a robótka to dość pracochłonna.Jakież było moje i jego zdziwienie,gdy okazało się ,że po wymianie łożyska nic się nie zmieniło,jak szumiało - tak szumi.Już nie mam pomysłu co to może być.Pozostałe części sprzęgła tzn.tarcza i docisk są jak najbardziej w porządku.To są dość dziwne objawy,nieraz po puszczeniu srzęgła szum nie ustaje - co za chol...a.Jedyny plus wymiany łożyska to to,że mam podokręcane śruby na półośkach (a już myślałem,że się kończą przeguby).Sprawdzajcie od czasu do czasu czy nie są lużne śruby przy zawieszeniu,bo u mnie było co dokręcać!!!Jak ktoś ma pomysł co zrobić z moim szumiącym srzęgłem to proszę o radę!

Napisano

Co do szumienia to się nie wypowiadam, ale... Nowe przepisy stanowią, że mechanik bierze pełną odpowiedzialność za naprawę - jeżeli nie pomogło, nie powinieneś płacić złotówki. Tak przynajmniej sądzę - mój mechanik zawsze stuka młoteczkiem tam gdzie powinien i problemy ustają smile.gif

Napisano

Nowe przepisy stanowią,

> że mechanik bierze pełną odpowiedzialność za naprawę - jeżeli

> nie pomogło, nie powinieneś płacić złotówki.

Jakie przepisy??? Gdzie moge znaleźć informację na ten temat??

Napisano
A olej w skrzyni biegów jest ?
Napisano

tez bym stawial na sprzeglo (rozumiem ze dzwiek pojawia sie tylko przy dotykaniu sprzegla), moze cos zle zlozyl albo to lozysko co kupil tez bylo nawalone hmm.gif

Napisano
  • Autor

Otóż mój mechanik nie wziął jeszcze ani złotówki za naprawę - bo twierdzi i słusznie,że robota nie jest wykonana tak abym był zadowolony (on zresztą też).Ma w przyszłym tygodniu rozbierć sprzęgło jeszcze raz,też podejrzewa,że nowe łożysko może być do d....y - zobaczymy.

Napisano

> Otóż mój mechanik nie wziął jeszcze ani złotówki za naprawę - bo

> twierdzi i słusznie,że robota nie jest wykonana tak abym był

> zadowolony (on zresztą też).Ma w przyszłym tygodniu rozbierć

> sprzęgło jeszcze raz,też podejrzewa,że nowe łożysko może być do

> d....y - zobaczymy.

Ja bym obstawiał łożysko, ale nie koniecznie wyciskowe,może któreś wewnątrz skrzyni zakończyło żywot.

Napisano
  • Autor

> Ja bym obstawiał łożysko, ale nie koniecznie wyciskowe,może któreś

> wewnątrz skrzyni zakończyło żywot.

Właśnie tego obawiam się najbardzej icon_rolleyes.gif

Napisano

> Właśnie tego obawiam się najbardzej

Jesli naciśniesz sprzęgło to rozłączasz skrzynie od silnika więc łożyska w skrzyni się zatrzymują (po chwili) a jak coś stoi to nie wydaje dzwięku natomiast łożysko sprzęgłowe cały czas się kręci więc zwruć na to uwage

Napisano

tez mam maly problem z lozyckiem slinka.gif

kiedy wciskam sprzeglo to slychac jak cos nie tak pracuje

Napisano

> tez mam maly problem z lozyckiem

> kiedy wciskam sprzeglo to slychac jak cos nie tak pracuje

Napisz dokładniej jak pracuje słychać szum,zgrzyty czy stuki

Napisano

> Nowe przepisy stanowią,

> Jakie przepisy??? Gdzie moge znaleźć informację na ten temat??

Nie pamiętem dokładnie co to było, sugerowano mi takie rozwiązanie jak miałem failurowe problemy...

Napisano

clychac cos jakby łożysko , na dodatek jeszcze pedał sprzęgła potrafi skrzypiec ( nasmarowalem go i nic , moze trzeba troche "psiknąć" od strony silnika, bo ja to zrobilem od strony kabiny )

Napisano

od strony kabiny trzeba ale tam jest kilka miejsc do psikniecia; do tego jak masz przedzmianowa koncowke silownika sprzegla to ona skrzypi najbardziej (taka kulka); podobno jest zestaw naprawczy do pedalu sprzegla pogadaj lub sam powalcz - u mnie dalo sie skrzypienie wyeliminowac

Napisano

> clychac cos jakby łożysko , na dodatek jeszcze pedał sprzęgła potrafi

> skrzypiec ( nasmarowalem go i nic , moze trzeba troche "psiknąć"

> od strony silnika, bo ja to zrobilem od strony kabiny )

W sprzęgle może jeszcze hałasować łożysko wałka sprzęgłowego.Łożysko to znajduje się w wale korbowym.Przy wciśniętym pedale może się odzywać.

• 3 miesiące później...
Napisano

> Po wciśnięciu pedału sprzęgła był duży szum . Szum nie ustawał także

> po puszczeniu pedału i jeszcze jakiś czas było słychać.Nie było

> przy tym jakiś problemów ze zmianą biegów.Mechanik stwierdził,że

> to prawdopodobnie nawaliło łożysko sprzęgła.Zakupił oryginale

> łożysko (prawie 3stówy) i wymienił,a robótka to dość

> pracochłonna.Jakież było moje i jego zdziwienie,gdy okazało się

> ,że po wymianie łożyska nic się nie zmieniło,jak szumiało - tak

> szumi.Już nie mam pomysłu co to może być

witam. I mnie to dopadło. Od czwartku szumi. jest to taki szum jakby pasek klinowy szumiał. nie słychać tego w kabinie, ale jak się stoi przy uruchomionym samochodzie i ktoś wciśnie sprzęgło przy wrzuconym biegu. Nie znam szumu łożysk, ponieważ mnie to nigdy nie dopadło. znam tylko huczenie łożyska w kole, bo byłem światkiem diagnozy zużycia takiego łożyska. Znam natomiast szum zużycia paska klinowego. jeśli wiesz co dolegało twemu autu to napisz proszę. Mechanik mój przyjmie moje auto dopiero w przyszłym tygodniu na oględziny. Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> witam. I mnie to dopadło. Od czwartku szumi. jest to taki szum jakby

> pasek klinowy szumiał. nie słychać tego w kabinie, ale jak się

> stoi przy uruchomionym samochodzie i ktoś wciśnie sprzęgło przy

> wrzuconym biegu. Nie znam szumu łożysk, ponieważ mnie to nigdy

> nie dopadło. znam tylko huczenie łożyska w kole, bo byłem

> światkiem diagnozy zużycia takiego łożyska. Znam natomiast szum

> zużycia paska klinowego. jeśli wiesz co dolegało twemu autu to

> napisz proszę. Mechanik mój przyjmie moje auto dopiero w

> przyszłym tygodniu na oględziny. Pozdrawiam

Witaj!.Niestety jeżdżę nadal z szumiącym (coraz bardziej) łożyskiem.Czekam na na odzew mojego mechanika ,aż będzie miał trochę czasu na wymianę tego cholernego łożyska.Nie spieszę się,gdyż za wymianę poprzedniego nie płaciłem i czekam na nowe.Poza głośnym szumem,który jest jednak uciążliwy-nie ma innych ojawów (szarpanie itp).Jak zadzwoni i wymieni na jeszcze inny egzemplarz to dam znać,sam jestem ciekawy czy wymiana na inny pomoże !

Napisano

dzięęki że się odezwałeś. powiedz proszę. Czy ten szum u ciebie jest słyszalny też w kabinie? U mnie to nie jest słyszalne jak narazie. Słychać to tylko poza autem. nie słychać tego tylko jeśli samochód jest na luzie. nawet wtedy kiedy jest wysprzęglony. W przypadku jednak kiedy jest wrzucony jakiś bieg a auto jest wysprzęglone, szum się pojawia.

Napisano
  • Autor

> dzięęki że się odezwałeś. powiedz proszę. Czy ten szum u ciebie jest

> słyszalny też w kabinie? U mnie to nie jest słyszalne jak

> narazie. Słychać to tylko poza autem. nie słychać tego tylko

> jeśli samochód jest na luzie. nawet wtedy kiedy jest

> wysprzęglony. W przypadku jednak kiedy jest wrzucony jakiś bieg

> a auto jest wysprzęglone, szum się pojawia.

Na początku też nie było słychać w aucie tylko na zewnątrz,ale póżniej to słychać już wszędzie.To znaczy jak wciśniesz pedał sprzęgła to słychać świst,taki nieprzyjemny.Pewnie,że ciszej niż na zewnątrz,ale ja to słyszę i strasznie mnie angryfire.gif

Napisano

> Na początku też nie było słychać w aucie tylko na zewnątrz,ale

> póżniej to słychać już wszędzie.To znaczy jak wciśniesz pedał

> sprzęgła to słychać świst,taki nieprzyjemny.Pewnie,że ciszej niż

> na zewnątrz,ale ja to słyszę i strasznie mnie

U mnie to się pojawiło w ubiegłym tygodniu oslabiony.gif więc wszystko jeszcze przedemną.

dobrze choć że ustaliliśmy że mamy bardzo podobny kłopot ze sprzęgłem. daj znać jak będziesz coś wiedział i dzięki.smile.gif Może to mnie uchroni od rozbierania skrzyni biegów? pozdrawiam

Napisano

> Po wciśnięciu pedału sprzęgła był duży szum . Szum nie ustawał także

> po puszczeniu pedału i jeszcze jakiś czas było słychać.Nie było

> przy tym jakiś problemów ze zmianą biegów.Mechanik stwierdził,że

> to prawdopodobnie nawaliło łożysko sprzęgła.Zakupił oryginale

> łożysko (prawie 3stówy) i wymienił,a robótka to dość

> pracochłonna.Jakież było moje i jego zdziwienie,gdy okazało się

> ,że po wymianie łożyska nic się nie zmieniło,jak szumiało - tak

> szumi.Już nie mam pomysłu co to może być.Pozostałe części

> sprzęgła tzn.tarcza i docisk są jak najbardziej w porządku.To są

> dość dziwne objawy,nieraz po puszczeniu srzęgła szum nie ustaje

> - co za chol...a.Jedyny plus wymiany łożyska to to,że mam

> podokręcane śruby na półośkach (a już myślałem,że się kończą

> przeguby).Sprawdzajcie od czasu do czasu czy nie są lużne śruby

> przy zawieszeniu,bo u mnie było co dokręcać!!!Jak ktoś ma pomysł

> co zrobić z moim szumiącym srzęgłem to proszę o radę!

powiem tak, przy pierwszej diagnozie szumów w moim autku jak było u mechanika to na poczatku też było łożysko sprzęgła, potem jednak po nastepbnych diagnozach innych mechaników okazało się że to coś z klimą - patrz mój watek na ten temat. Ogólnie z babskiego widzenia jest tak, że mój szum słychac jako taki lekki warkot przy uruchamianiu silnika i jest lekko słyszalny w kabinie, natomiast przy jeździe zamienia się w taki świst czy coś takiego, ale mnie to denerwuje, jak się okaże że to jednak nie łozysko od spreżarki klimy tylko sprzegło to normalnie sciana.gif

Napisano

> powiem tak, przy pierwszej diagnozie szumów w moim autku jak było u

> mechanika to na poczatku też było łożysko sprzęgła, potem jednak

> po nastepbnych diagnozach innych mechaników okazało się że to

> coś z klimą - patrz mój watek na ten temat. Ogólnie z babskiego

> widzenia jest tak, że mój szum słychac jako taki lekki warkot

> przy uruchamianiu silnika i jest lekko słyszalny w kabinie,

> natomiast przy jeździe zamienia się w taki świst czy coś

> takiego, ale mnie to denerwuje, jak się okaże że to jednak nie

> łozysko od spreżarki klimy tylko sprzegło to normalnie

Kasiu nie wal głową w mur bo szkoda głowy.Porozmawiaj z jakimś rozsądnym mechanikiem na temat problemów z twoim autem. Temat wygląda mniej więcej tak.Przy włączonej klimatyzacji łożysko nie powinno być słyszalne słychać je tylko przy wyłączonej klimie/jest to objawem uszkodzenia/.Łożysko,które zamontowane jest w wale korbowym/podpierające wałek sprzęgłowy/ słychać/hałasuje/ tylko przy włączonym biegu i wciśniętym sprzęgle.Tyle mogę powiedzieć nie widząc samochodu.

Napisano

>. Temat

> wygląda mniej więcej tak.Przy włączonej klimatyzacji łożysko nie

> powinno być słyszalne słychać je tylko przy wyłączonej

> klimie/jest to objawem uszkodzenia/.

Myli sie pan otoż łozysko klimatyzacji pracuje caly czas bo sprezarka klimy jest podpieta za pomoca paska klinowego z altkiem i z silnikiem wiec sprezarka jest caly czas w ruchu-latwo mozna jednak sprawdzic czy lozysko sprezarki jest do wymiany-sciagnac pasek i pokrecic kolem sprezarki i wszystko slychac. Niestety dostep nie jest taki latwy -trzeba sciagnac kolo od strony pasazera i nadkole no i mamy sprezarke na widoku.Aha jakby ktos wymienial łozysko sprezarki to niech napisze jego wymiary-dosc nietypowe-ja mialem wielki problem zeby go znalesc w sklepach (czas mnie strasznie naglil)i przez ok 10 tys moj stilon jezdzi na starym lekko "nasmarowanym"lozysku

A tak jeszcze na koniec to to łozysko ktore trzeba wymienic i ktore moze halasowac w sprezarce klimy to nie jest nr 1 na schemacie do ktorego link zamieszczam ponizej???-ja nie moge sie rozczytac w tym schemacie

http://www.spangerum.com:7080/navi?COUNT...amp;WINDOW_ID=1

Napisano

> Myli sie pan otoż łozysko klimatyzacji pracuje caly czas bo sprezarka

> klimy jest podpieta za pomoca paska klinowego z altkiem i z

> silnikiem wiec sprezarka jest caly czas w ruchu-latwo mozna

> jednak sprawdzic czy lozysko sprezarki jest do wymiany-sciagnac

> pasek i pokrecic kolem sprezarki i wszystko slychac.

W sprężarce są łożyska samej pompy i łożysko sprzęgła.Łożysko sprzęgła pracuje wtedy gdy klima jest wyłączona.Przy włączonej klimie to łożysko nie pracuje/tz.oba pierścienie obracają się z tą samą prędkością/.W związku z tym może hałasować tylko wtedy gdy klima nie pracuje.

> A tak jeszcze na koniec to to łozysko ktore trzeba wymienic i

ktore > moze halasowac w sprezarce klimy to nie jest nr 1 na schemacie

> do ktorego link zamieszczam ponizej???-ja nie moge sie

rozczytac w tym schemacie

Typowy błąd tłumacza z języka włoskiego,który nie zna języka technicznego.Jest to element mocujący sprężarkę.Widocznie po włosku nazywa się to łożysko.

Napisano

.Łożysko,które zamontowane

> jest w wale korbowym/podpierające wałek sprzęgłowy/

> słychać/hałasuje/ tylko przy włączonym biegu i wciśniętym

> sprzęgle.Tyle mogę powiedzieć nie widząc samochodu.

Właśnie u mnie jak narazie tak jest. jeśli mogę spytać. czy takie łożysko w przypadku jego wymiany wymaga zdjęcia skrzyni biegów? A może wiesz coś na temat jego ceny jako orginału, bądź też jakichś "ludzkich" jakościowo zamienników? zupełnie się w tym temacie nie orjętuję i chciałbym coś wiedzieć przed wizytą u "mojego" mechanika. już nie raz autokącik mi bardzo pomógł i dzięki temu uniknąłem niepotrzebnego błądzenia. pozdrawiam smile.gif

Napisano

Do wymiany tego łożyska wymagane jest wymontowanie skrzyni biegów i sprzęgła.Co do cen i zamienników łożyska nic nie wiem.

Napisano

Bardzo dziękuję ci za tę informację. frown.gifsmile.gif Zasmuciła mnie ona trochę, ponieważ w cichości ducha miałem nadzieję że nie będzie jednak potrzeby wyjmowania skrzyni biegów. No ale cóż. zmierzę się z tym zapewne przynajmniej finansowo.blush.gif Może ktoś zna jakieś informacje o zamiennikach lub cenach orginalnych łożysk tego typu do stilo mógłby podać. jak znam życie to w moim ASO będzie kłopot z ustaleniem ceny i nr. takiej części przed ewętualnym złożeniem zamówienia. Pozdrawiam

Napisano

. jak znam życie to w moim ASO będzie

> kłopot z ustaleniem ceny i nr. takiej części przed ewętualnym

> złożeniem zamówienia.

otuż pomyliłem się. dzisiaj rano zadzwoniłem do ASO i z kłopotami ustaliłem co trzeba. Numer łożyska o którym piszemy to 71719537 zaś jego cena to 125 zł. 11 gr. do niego potrzebny jest uszczelniacz o numerze 71719542 w cenie około 31 zł z groszami. ciekawa rzecz. mechanik oczywiście przez telefon poddał w wątpliwość wymianę łożyska na wałku sprzęgłowym, ponieważ powiedział że w ich praktyce takie objawy światczą o konieczności wymiany łożyska wymienianego na początku tego wątku przez Kolegę. Zresztą co to za diagnoza przez telefon? na swoje usprawiedliwienie chcę podać że nie wyżalałem mu się w tej sprawie, tylko on wyciągnął ze mnie tę informację, ten mechanik oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, podobny przypadek miałem ze swoim sprzęgłem i wymieniono docisk, okazało się że jest owalny i od tamtej pory mam święty spokój smile.gif

Napisano

> Witam, podobny przypadek miałem ze swoim sprzęgłem i wymieniono

> docisk, okazało się że jest owalny i od tamtej pory mam święty

> spokój

witaj.smile.gif jakie były objawy? mechanik powiedział że u mnie najprawdopodobniej trzeba będzie wymienić wycisk. czy to to samo?niewiem.gif diagnoza była postawiona niejako na jednej nodze, więc mogą wchodzić jeszcze w rachubę inne warjanty. oslabiony.gif

Napisano

otuż chciałem się spytać was. czy jazda z tego typu uszkodzeniem np. wycisku bądź jak kto woli docisku może skutkować czymś większym? niewiem.gif naprawić teraz tego nie mogę choćbym chciał. oslabiony.gifangryfire.gif Przebieg zrobię na tym uszkodzeniu raczej niewielki, ale nie chciałbym czegoś zepsuć przez swoją nieświadomość. nastraszono mnie, że mogę uszkodzić koło zamachowe. Czy ktoś może takie prawdopodobieństwo potwierdzić?

Napisano

> otuż chciałem się spytać was. czy jazda z tego typu uszkodzeniem np.

> wycisku bądź jak kto woli docisku może skutkować czymś większym?

> naprawić teraz tego nie mogę choćbym chciał. Przebieg zrobię

> na tym uszkodzeniu raczej niewielki, ale nie chciałbym czegoś

> zepsuć przez swoją nieświadomość. nastraszono mnie, że mogę

> uszkodzić koło zamachowe. Czy ktoś może takie prawdopodobieństwo

> potwierdzić?

Przy uszkodzonym docisku nic złego nie stanie się z kołem zamachowym.Możesz tylko nie zjechać o własnych siłach z drogi,mogą też być problemy z włączaniem biegów.

Napisano

Dziękuję bardzo za tę informację. smile.gif jeśli ci coś wiadomo to napisz proszę. jakie konsekwęcje grożą w przypadku eksploatacji auta z uszkodzonym łożyskiem wałka sprzęgłowego (łożyskiem igłowym)? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.