Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PROBLEM ZE ŚWIECAMI ŻAROWYMI!!!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.Kupiłem nowe swiece zarowe BOSCH,bo auto mam od niedawna i nie wiem kiedy były świece zmieniane.Po wymianie na te nowe BOSCH,przy rannym odpalaniu trzeba było kręcić rozrusznikiem ok.4-5 sekund (TO BARDZO DŁUGO!!!)

Wymieniłem więc na stare LDM(CHYBA WŁOSKI) i odpala na dotyk.Dodam jeszcze że nie zależnie jak długo grzałem te nowe świece,to i tak trzeba było długo kręcić rozrusznikiem.

Na starych odpala na dotyk,ale puszcza niebieski dymek przy odpaleniu.Pytanie:dlaczego na nowych tak długo kręci i dlaczego na starych puszcza dymek??? confused.gif

Napisano

> Witam wszystkich.Kupiłem nowe swiece zarowe BOSCH,bo auto mam od

> niedawna i nie wiem kiedy były świece zmieniane.Po wymianie na

> te nowe BOSCH,przy rannym odpalaniu trzeba było kręcić

> rozrusznikiem ok.4-5 sekund (TO BARDZO DŁUGO!!!)

> Wymieniłem więc na stare LDM(CHYBA WŁOSKI) i odpala na dotyk.Dodam

> jeszcze że nie zależnie jak długo grzałem te nowe świece,to i

> tak trzeba było długo kręcić rozrusznikiem.

> Na starych odpala na dotyk,ale puszcza niebieski dymek przy

> odpaleniu.Pytanie:dlaczego na nowych tak długo kręci i dlaczego

> na starych puszcza dymek???

Niebieski dymek to efekt prawdopodobnie zużycia silnika ( pierścienie, tłoki, uszczelniacze trzonków zaworowych, itp. ). Po prostu widzisz go wyraźniej, gdy musisz piłować silnik te 4-5 sekund. Gdy zapala od "kopa" dymek ginie po prostu w sadzy. Co do świeczek to faktycznie ciekawe. Zakładam oczywiście, że te Bosche są dedykowane do tego silnika. Być może taka jest ich uroda, chociaż duratermy wg reklam nagrzewają się dwa razy szybciej niż inne modele. Zweryfikujesz je, gdy faktycznie przyjdą mrozy. Jeżeli wtedy bedziesz kręcił 4-5 sek. to wszystko gra. Jeszcze przyszła mi do głowy jedna myśl. Być może Bosche pożerają dużo więcej prądu niż stare świece. Grzeją także przez jakiś czas po wygaśnięciu kontrolki żarzenia świec i w tym wypadku, gdy przekręcasz kluczyk w stacyjce "komfort pracy " rozrusznika może jest pogorszony, tzn. słabiej kręci z uwagi na większe obciążenie akumulatora.

Pozdr

Napisano
  • Autor

Niebieski dymek jest przy odpalaniu na starych swiecach,tych co odpalają od kopa.Na swiecach bosch nie ma niebieskiego dymku.Mierzyłem czas nagrzewania obu typów świec i jest taki sam tzn.przekaznik wyłącza grzanie po 20 sek.Macher mi powiedział że może być przekażnik nie pod te świece,ale wiecie jak to z macherami screwy.gifWczoraj nawet na tych swiecach BOSCH,nie zapaliła moja astra za pierwszym razem.Wkur... się i załorzyłem stare swiece i dziś rano na DYG.Co to może być???

Napisano

> Niebieski dymek jest przy odpalaniu na starych swiecach,tych co

> odpalają od kopa.Na swiecach bosch nie ma niebieskiego

> dymku.Mierzyłem czas nagrzewania obu typów świec i jest taki sam

> tzn.przekaznik wyłącza grzanie po 20 sek.Macher mi powiedział że

> może być przekażnik nie pod te świece,ale wiecie jak to z

> macherami Wczoraj nawet na tych swiecach BOSCH,nie zapaliła moja

> astra za pierwszym razem.Wkur... się i załorzyłem stare swiece i

> dziś rano na DYG.Co to może być???

jakies lipne te swiece, zreklamuj je, moze wadliwa partia hmm.gif

Napisano

jedno pytanko. skoro na starych swiecach odpala na dotyk, to po co je wymieniać??????

Napisano
  • Autor

> jedno pytanko. skoro na starych swiecach odpala na dotyk, to po co je

> wymieniać??????

Jest to mój pierwszy diesel w życiu i nasza pierwsza zima.Mechanik mi doradzał żeby kupić nowe świece,bo niewiadomo ile te mają lat i mogą mnie przy wysokich mrozach zawieść.Jestem z takich ludzi,którzy lubią mieć wszystko pewne i dlatego kupiłem te świece.Po przemyśleniach już wiem dlaczego na tych nowych świecach nie było niebieskich spalin przy odpalaniu,poprostu podczas kręcenia długo rozrusznikiem,olej stopniowo zostawał wypchany do kolektora wydechowego.A na starych pali na dyg i oleju nie zdąży wypchnąć,tylko odrazu spala.CZY MOŻE BYĆ TAK???

Napisano

> Jest to mój pierwszy diesel w życiu i nasza pierwsza zima.Mechanik mi

> doradzał żeby kupić nowe świece,bo niewiadomo ile te mają lat i

> mogą mnie przy wysokich mrozach zawieść.Jestem z takich

> ludzi,którzy lubią mieć wszystko pewne i dlatego kupiłem te

> świece.Po przemyśleniach już wiem dlaczego na tych nowych

> świecach nie było niebieskich spalin przy odpalaniu,poprostu

> podczas kręcenia długo rozrusznikiem,olej stopniowo zostawał

> wypchany do kolektora wydechowego.A na starych pali na dyg i

> oleju nie zdąży wypchnąć,tylko odrazu spala.CZY MOŻE BYĆ TAK???

A weź te Bosza dwa razy żrzędu nagrzej i dopiero po tem zakreć. Wydłuzysz czas nagrzewania i jak od razu odpali to po mojemu nie są one do twojego auta i dłuzej sie nagrzewają ( bo nie jestes w stanie zmierzyć ich temperaturę a na oko to nie wiem - kowal po barwie metalu umiał ocenić w przedziale 100 stopni .) Po mojemu nieco za niską temperaturę osiagają. W zime całkiem kicha będzie. Ach ci mechanicy- niech se kupi buty nowe bo wkrotce te stare moga mu sie zepsuć.

Napisano

Panowie to jakie świece byście polecili do naszych Asterek, może kotoś wymieniał i podzili sie uwagami. Też chcem przed zimą wyminić świeczki, bo w zeszłym roku miałem poważne problemy z rozruchem...

Napisano

Witam

Ja wymieniłem na BERU - takie jak były orginalnie założone przez OPLA - na razie nie ma takiego zimna ale przy 5 stopniach pali na tyk.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Ja wymieniłem na BERU - takie jak były orginalnie założone przez OPLA

> - na razie nie ma takiego zimna ale przy 5 stopniach pali na

> tyk.

> Pozdrawiam

Masz może kod tych świec? Gdzie kupowałes w sklepie, czy jakoś wysyłkowo?

Napisano

> Kod-0250201039 w sklepie

Chłopaki wymieniacie się kodami świec a każdy z was ma zupełnie inne silniki. Po co wam to. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.