Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie dobre letnie opony??

Featured Replies

Napisano

Z uwagi na to, że zbliża się okres zimowy jest to moim zdaniem najlepszy czas na zakup letnich opon:) Wiem, że dziwnie to brzmi ale każdy wie o co chodzi... o ich ceny:) Czy może jeszcze poczekać?? Tylko żeby było jeszcze w czym wybierać później:)

Chcę kupić letnie oponki w rozmiarze 185/60/14 chyba, że do mojego auta dedykowane są inne?? Aktualnie jeżdżę na 175/65/14 ale te pierwsze powinny chyba być lepsze. Jak się mylę to proszę mnie poprawić. No i teraz moje pytanie. Niestety nie posiadam jakiś swoich ulubionych i sprawdzonych więc dlatego pytam. Planuję kupić oponki do około 200 zł za sztukę. Co polecacie i dlaczego właśnie te a nie inne??

Z góry dzięki za odpowiedzi i rady. Pozdrawiam.

Napisano

Rozmiar 185/60 R14 jest chyba najodpowiedniejszy do Astry na lato no chyba że chcesz alufelgi to wtedy 195/50 R15. Osobiście mam letnie KUMHO PowerRacing 185/60 R14 i są świetne, przede wszystkim ciche, świetnie się na nich autko prowadzi zarówno na suchym jak i mokrym asfalcie. Co do ceny to niewiem ile kosztują. Seryjnie montuje się je chyba w Chevy Lacetti.

Napisano
  • Autor

> Rozmiar 185/60 R14 jest chyba najodpowiedniejszy do Astry na lato no

> chyba że chcesz alufelgi to wtedy 195/50 R15. Osobiście mam

> letnie KUMHO PowerRacing 185/60 R14 i są świetne, przede

> wszystkim ciche, świetnie się na nich autko prowadzi zarówno na

> suchym jak i mokrym asfalcie. Co do ceny to niewiem ile

> kosztują. Seryjnie montuje się je chyba w Chevy Lacetti.

Myślałem przez chwile o zakupie alusków ale chyba jednak nie. Po pierwsze szkoda trochę kasy na zbędne bajery (wiem że autko wtedy o wiele piękniej się prezentuje) a po drugie nie założyłbym opon o profilu 50 bo wtedy komfort jazdy chyba bardzo spada. Ja jednak wolę wygodę niż pięknie wyglądające 50, które pewnie nieźle dają w tyłek zawieszeniu:) Dzięki za radę co do oponek... czekam na więcej żeby było w czym wybierać:)

Napisano

Polecam Nokian NRHi (181zł/szt) lub Toyo Proxes CF1 (187zł/szt). Bardzo dobre letnie opony, rewelacyjnie sprawują się zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni.

Napisano

> Polecam Nokian NRHi (181zł/szt)

Myśle że kolega może w ciemno brać te Nokiany, nawet nie wiedziałem że takie tanie są teraz waytogo.gif

Napisano

Ja mam FIRESTONE700 195/55/15.Rewelacyjnie trzymają się drogi,BARDZO dobrze sprawują sie na mokrej drodzo,a co chodzi o komfort to TROSZKĘ auto twardsze,ale NIE CZUĆ TAK DZIUR!!!Bo szerszy kapeć nie wpada tak w dziury.Jedynym minusem jest lekkie zmulenie auta(mam 68KM),ale przy twoich 100KM tego nie odczujesz. drive.gif

Napisano
  • Autor

Widzę, że o tej porze sezonu na opony letnie to Nokiany NRHi ciężko będzie znaleść. Poczytałem na necie trochę opini o tych oponkach i są naprawdę super. Praktycznie zero negatywnych opini poza szybszym niż przeciętne zużyciem. Ale wiadomo, że zawsze jest coś za coś a jak dla mnie (około 10 tys rocznie robię) będą w sam raz.

Ale prośba... co kupić jeśli nie Nokiany?? Muszę mieć jakąś ewentualność. Nie chcę kupować oponek w sklepie wysyłkowym. Wolę u siebie w Szczecinie gdzie mi je założą i będę odrazu wiedział, że jest z nimi wszystko oki a nie później bawić się w wysyłkowe reklamacje.

Napisano

> Z uwagi na to, że zbliża się okres zimowy jest to moim zdaniem

> najlepszy czas na zakup letnich opon:) Wiem, że dziwnie to brzmi

> ale każdy wie o co chodzi... o ich ceny:) Czy może jeszcze

> poczekać?? Tylko żeby było jeszcze w czym wybierać później:)

> Chcę kupić letnie oponki w rozmiarze 185/60/14 chyba, że do mojego

> auta dedykowane są inne?? Aktualnie jeżdżę na 175/65/14 ale te

> pierwsze powinny chyba być lepsze. Jak się mylę to proszę mnie

> poprawić. No i teraz moje pytanie. Niestety nie posiadam jakiś

> swoich ulubionych i sprawdzonych więc dlatego pytam. Planuję

> kupić oponki do około 200 zł za sztukę. Co polecacie i dlaczego

> właśnie te a nie inne??

> Z góry dzięki za odpowiedzi i rady. Pozdrawiam.

Jakoś nie zauważyłem aby opony letnie w zimie były tańsze. A wręcz odwrotnie bo zawsze są promocje na dany sezon. Sam tak myślałem ale sie przekonałem jak juz kupiłem. Przez zime wiele moze sie wydarzyć z autem. Poza tym pół roku guma bedzie starsza jak przeleży w twoim garażu. Najlepiej naucz się odczytywać date produkcji opony co byś gdzieś nie kupił np.3letniej opony( bo tyle zgodnie z normą mozna sprsedawać nowe opony.) Zajrzyj na www.baloon.pl - ja tam kupiłem. Zamówiłem świeżą partię , w 48h przywióżł kurier pod dom i tu zapłaciłem (faktura i gwarancja). Kupiłem Dębice (słowacja) 195x60x15"i mamje juz 2 sezon. Te wszystkie opinie w necie o oponach to jeden kwik. Nowa przecietna opona przy normalnej jeździe wytrzymuje do 7lat. Po tem najcześciej peka osnowa (burchle się robia. Jak ktos wiecznie pali gume i hamuje to najlepsza opna bedzie dla niego zła bo : głosna, drga i słabo hamuje. Jak sie pali gume to trzeba często wyważac koła najlepiej na samochodzie.

Napisano

> Ale prośba... co kupić jeśli nie Nokiany?? Muszę mieć jakąś ewentualność.

Ewentualność Ci podałem w postaci Toyo zlosnik.gif

> Nie chcę kupować oponek w sklepie wysyłkowym. Wolę

> u siebie w Szczecinie gdzie mi je założą i będę odrazu wiedział,

> że jest z nimi wszystko oki a nie później bawić się w wysyłkowe reklamacje.

Reklamacji nie musisz składać wysyłkowo.

Napisano

Proponuje oponki goodyare F1 ale zeby było w miare tanio to musisz zastosować felge 15 cali najlepiej alu smile.gif I wtedy zaciągasz na nią 195/50/15 i... drive.gif

Napisano
  • Autor

Co myślicie o oponach:

1) Firestone FHSZ80

2) Goodyear Excellence

3) jak wypadają w porównaniu z powyższymi Nokiany NRHi, które bardzo ciężko u mnie dostać

4) A może jakieś Continentale??

Bardzo proszę o opinie bo muszę pilnie (jeszcze dzis na coś się zdecydować). Z góry dzięki.

Napisano

Poczytaj sobie jeszcze o Uniroyal Rally 550. Razem z RainSport 1 mają świetne opinie na necie. Są to typowe opony letnie a właściwie deszczowe co przy naszych koleinach ma istotne znaczenie. Przymierzam się do ich zakupu ale dopiero w następnym sezonie więc nic nie powiem z własnego doświadczenia. Poza tym ta rzeźba bieżnika!

Napisano

>czesc na stronie www.adac.de/tests masz tegoroczny test opon letnich w rozmiarze 185/60/14 poczytaj zobacz i podejmij decyzje. widziales kiedys kogos aby nie pochwalil opon na ktorych jezdzi???

wiem czasami sa wyjatki smile.gif

Napisano
  • Autor

> wiem czasami sa wyjatki

No wlasnie czytajac testy w przypadku niektorych opon niezle na nie psiocza uzytkownicy:) Nikian ma bardzo dobre opinie. Goodyear tez poza slabym prowadzeniem w koleinach... i czasem problemami z wywazeniem. W serwisie bardzo mnie przekonuja do Goodyear Excellence.

Lukne na test.

Napisano
  • Autor

Pogmerałem w necie, poszukałem troszkę, poczytałem.... nawet podzwoniłem sporo:) i tak sobie myślę, że zdecyduję się chyba na Goodyear Excellence. Cena taka pośrednia - 215 zł za 1 sztukę ale za to oponka już raczej ta z lepszych.

Może ktoś jeździ właśnie na takich i może obiektywnie/subiektywnie:) coś o nich powiedzieć? Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

Napisano

Powiem szczeże że mam oponki Viking 195/60 R 14 bardzo dobre na suchej nawierzchni jak i na mokrej nie mam na nich kłopotów typu wpadanie w poślizg

są super przede wszystkim sż bardzo ciche i druga sprawa profil 60 jest odpowiedni na nasze drogi wcześniej miałem 195/50 R15 i zawieszenie dostaje w kość a o komforcie można zapomnieć za sztkę płaciłem ok 180 zł

Napisano

> Z uwagi na to, że zbliża się okres zimowy jest to moim zdaniem

> najlepszy czas na zakup letnich opon:) Wiem, że dziwnie to brzmi

> ale każdy wie o co chodzi... o ich ceny:) Czy może jeszcze

> poczekać?? Tylko żeby było jeszcze w czym wybierać później:)

> Chcę kupić letnie oponki w rozmiarze 185/60/14 chyba, że do mojego

> auta dedykowane są inne?? Aktualnie jeżdżę na 175/65/14 ale te

> pierwsze powinny chyba być lepsze. Jak się mylę to proszę mnie

> poprawić. No i teraz moje pytanie. Niestety nie posiadam jakiś

> swoich ulubionych i sprawdzonych więc dlatego pytam. Planuję

> kupić oponki do około 200 zł za sztukę. Co polecacie i dlaczego

> właśnie te a nie inne??

> Z góry dzięki za odpowiedzi i rady. Pozdrawiam.

Continental PremiumContact na Baloonie po 209 za szt. Dobre na deszcz i na suchy asfalt. To oponka zakładana fabrycznie do aut wyższej klasy np: Mondeo czy Volvo XC90. Wcześniej jeździłem na Firestonach FH 700FS. Conti to produkt o klasę wyższy. Wadą jest to że wyszły z produkcji i za jakiś czas będzie ciężko znaleźć pojedyncze sztuki w razie konieczności wymiany.

Napisano
  • Autor

No i kupiłem oponki... Goodyear Excellence 185/60/14. Jak na razie to mogę powiedzieć o nich tylko że są naprawdę ciche. No i komfort jazdy się poprawił w porównaniu z moimi poprzednimi mocno zjechanymi i sparciałymi oponkami:) Więcej będę mógł powiedzieć w niedzielę jak wrócę z trasy - 1300 km. No i na koniec rzecz subiektywna i najmniej istotna przy wyborze oponek... bardzo ładny bierznik mają:)

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.