Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie komory silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanko - kto z forumowiczów juz mył komore silnika (i sam silnik)? czy robiliscie to sami - czy na myjni (np myjka cisnieniowa)

ja to robilem w moim poprzednim kadecie - i nie bylo zadnych problemow. Tu mam pewne obawy - czy nic nie zamoknie

czekam na relacje - i pomocne informacje

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Witam

> Mam pytanko - kto z forumowiczów juz mył komore silnika (i sam

> silnik)? czy robiliscie to sami - czy na myjni (np myjka

> cisnieniowa)

> ja to robilem w moim poprzednim kadecie - i nie bylo zadnych

> problemow. Tu mam pewne obawy - czy nic nie zamoknie

> czekam na relacje - i pomocne informacje

> Pozdrawiam

> Andrzej

Nie zalecam robienia tego typu czynności, mogą wystąpić problemy z elektryką, jak szykujesz do sprzedaży to twoja wola a jak masz jeszcze tym jeździć to się głęboko zastanów bo coś zalejesz i będzie klops.

Napisano

Kup preparat o nazwie ARVA najlepiej z atomizerem, spryskaj co trzeba, pomijając elektronikę, odczekaj 15 -20 minut i spłucz delikatnie wodą np. butelką po płynie do mycia okien (zrobi się białe mleczko), szmatka i do sucha ok.gif Ustrojstwo zmywa cały syf łącznie z wyciekami oleju wink.gif

Napisano

Kupuje w Tessco preparat do mycia silników , jade z tym na myjnie reczną cisnieniową , spryskuje silnik jak leci , jak i komore jego , odczekuje 10 minut i cisnieniem spryskuje wszystko jak leci ! A ze handluje samochodami to robie to conajmniej dwa razy w tygodniu , w róznych samochodach , bez zadnych problemów , tyle ze w reno musisz po umyciu zdjac kopólke aparatu zapłonowego (jak i w autach które ją mają ) i wysuszyc .

Napisano

Ja nigdy się nie patyczkuję, odłączam akumulator, kopułkę i cewkę owijam folią i taśmą klejącą, cały silnik spryskuję ARVĄ i ostro zmywam wszystko Karcherem jakieś (120 bar). W c14nz nie ma co zamoknąć, więc ja ten zabieg robię ok. raz na 3 m-ce i zawsze autko zapala po wyschnięciu wink.gif

Napisano

Właśnie umyłem w sobotę; wyjąłem akkum. zakleiłem taśmą pakową kopułkę , mostek na altern. syrenkę alarmu.

Myłem Karcherem + płyn do karszera, potem odpiąłem kopułkę przetarłem szmatą, 2 godziny pozstawiłem sam. na słońcu.

Odpalił bez problemu , silniczek lśni.

Lałem wodą jak leci

Napisano

Ja raz umyłem sobie silnik wodą z węża. Owinąłem wcześniej folią alternator i zbiornik płynu hamulcowego. Po wyschnięciu odpaliłem silnik (zapalił nawet za pierwszym razem 270751858-jezyk.gif) ale zaświeciła mi się kontrolka check engine. Potem po każdym zapaleniu nie gasła. Pojeździłem tak ze 2 dni. Jak cała woda odparowała to przy kolejnych zapalaniach było już OK 893goodvibes.gif

Napisano

> Ja nigdy się nie patyczkuję, odłączam akumulator, kopułkę i cewkę

> owijam folią i taśmą klejącą, cały silnik spryskuję ARVĄ i ostro

> zmywam wszystko Karcherem jakieś (120 bar). W c14nz nie ma co

> zamoknąć, więc ja ten zabieg robię ok. raz na 3 m-ce i zawsze

> autko zapala po wyschnięciu

Nie wiem czy widziałeś ale kolega ma 1.6 XEL a tam jest elepstryki od ******* więc ja bym odradzał takie zabiegi jak chce tym jeszcze pojeździć.

Napisano

i co z tego ? namyłem takich dziesiatki ...bez skutków ubocznych.

Ale nie kazdy moze miec tryle szczescia co ja ! - wiec uwaga !!

Napisano

> i co z tego ? namyłem takich dziesiatki ...bez skutków

> ubocznych.

> Ale nie kazdy moze miec tryle szczescia co ja ! - wiec uwaga

> !!

Żadna myjnia nie weźmie odpowiedzialności za mycie ślinika i ew późniejsze wypadki z tym związane. Klient robi to zawsze na własną odpowiedzialność. Pozatym trzeba dobrze wysuszyć komorę silnika sprężonym powietrzem co i tak nie daje gwarancji rozruchu po zalaniu elektroniki a w XEL jest jej sporawo i można przypadkowo coś zalać i będzie klops. Ja bym radził raczej użycie benzynki ekstrakcyjnej aby wymyć troszkę olej i inne wycieki i ewentualne wytarcie szmatką plastików.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.