Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra 2.0 DTI olej

Featured Replies

Napisano

jaki polecacie olej i jaki zaleca producent do astry II 2.0 DTI (silnik DTH) rok 2000.

Napisano

> jaki polecacie olej i jaki zaleca producent do astry II 2.0 DTI

> (silnik DTH) rok 2000.

Opel podaje w instrukcji że olej musi spełniać normy klasy jakościowej ACEA B3; A3/B3; lub A3/B3/B4. Klasa lepkościowa SAE: 0W-30(lub więcej niż 30), 5W-30(lub więcej niż 30), 10W-30(lub więcej niż 30).

Ja po zakupie swojego auta wlałem syntetyk 5W-30 (przy przebiegu 125 tys. km). Polecial simmering wału korbowego, zaczęło ciec przy czujniku ciśnienia oleju i przy pokrywie głowicy. Zliwkwidowałem wycieki i zalałem silnik półsyntetykiem Shella 10W-40. Od tamtej pory spokój, silnik nie bierze ani nie gubi oleju smile.gif

Rozmawiałem z mechanikami na temat tego silnika i ponoć najbardziej odpowiednie dla niego gęstości to 5W-40 lub własnie 10W-40. Wszytsko zalezy od tego w jakim stanie jest silnik, ile ma przejechane, czy cieknie, czy bierze olej itp.

Jeśli nie jesteś pewien przebiegu lub kondycji silnika, lepiej zalej go 10W-40. Nic złego się nie stanie, a unikniesz niepotrzebnego ryzyka.

Pozdro.

Napisano

Mój dieselek ma 200 tys. przejechane.Od nowości 0W30 Opla i po 150 jak do mnie trafił to 5W30 Opla.Nie cieknie.Zużywa do 1 litra między wymianami.Olej kupuję u Krisba - jestem tuz przed wymianą a olej już w domu / 7l + filtr 163 zł /.

I nadal tak będę robił.

Napisano

Ja mam vectre z takim silnikiem i wlewam 5w/50 shella i nie mam zadnych ubytkow nic nie dolewam miedzy wymianami i wymieniam co 8-10tys km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.