Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze problemy z nowym zakupem (E30 318IS)- POMOCY!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jeszcze nie zdazylem sie do konca nacieszyc moim nowym zakupem (318IS 1990r), a juz zaczely sie problemy.

Po pierwsze: zaobserwowalem, ze pali jak smok (przy delikatnej jezdzie na trasie ok. 13L zarowno gazu, jak i benzyny crazy.gif). Stawiam na padnieta sonde lambda, gdyz wskaznik chwilowego spalania pokazuje 0l/100km przy hamowaniu silnikiem (czyli ok), a juz przy najmniejszym nacisinieciu pedalu gazu wedruje na najwyzsze pole oznaczajace +20l/100km (krotko mowiac dziala zero-jedynkowo).

Po drugie- temperatura plynu chlodniczego. Na trasie jest ponizej optymalnej (czyli jakies 70st C), a w korku wedruje pod czerwone pole. Praktycznie nigdy nie jest optymalna. O co tu chodzi (termostat?)?

Po trzecie: mocno halasuje lancuch rozrzadu. Czy przesmarowanie go poprawiloby delikatnie stan rzeczy? Pytam, bo obawiam sie, ze wymiana bylaby bardzo kosztowna.

Pozdrawiam!

P.S. Mimo poczatkowych problemow i tak uwielbiam to autko z dusza i zamierzam je doprowadzic do bdb stanu idac chocby po trupach cool.gif

Napisano

jesli chałasuje ci łancuch rozrzadu , zas autko nie było katowane to ten silnik ma pzrejecane około 500tys km łancuch rozrzadu ma samoczynne smarowanie , wiec jak wyobrazasz sobie jego nasmarowanie ?

lambda ! hmm ona na gazie gdy auto jedzie nie za wiele ma do gadania .

Napisano

> Witam!

> Jeszcze nie zdazylem sie do konca nacieszyc moim nowym zakupem (318IS

> 1990r), a juz zaczely sie problemy.

> Po pierwsze: zaobserwowalem, ze pali jak smok (przy delikatnej

> jezdzie na trasie ok. 13L zarowno gazu, jak i benzyny ).

> Stawiam na padnieta sonde lambda, gdyz wskaznik chwilowego

> spalania pokazuje 0l/100km przy hamowaniu silnikiem (czyli ok),

> a juz przy najmniejszym nacisinieciu pedalu gazu wedruje na

> najwyzsze pole oznaczajace +20l/100km (krotko mowiac dziala

> zero-jedynkowo).

ale chyba ekonomizer nie jest spięty z sondą... hmm.gif

> Po drugie- temperatura plynu chlodniczego. Na trasie jest ponizej

> optymalnej (czyli jakies 70st C), a w korku wedruje pod czerwone

> pole. Praktycznie nigdy nie jest optymalna. O co tu chodzi

> (termostat?)?

a dobrze jest odpowietrzone auto ??

> Po trzecie: mocno halasuje lancuch rozrzadu. Czy przesmarowanie go

> poprawiloby delikatnie stan rzeczy? Pytam, bo obawiam sie, ze

> wymiana bylaby bardzo kosztowna.

> Pozdrawiam!

> P.S. Mimo poczatkowych problemow i tak uwielbiam to autko z dusza i

> zamierzam je doprowadzic do bdb stanu idac chocby po trupach

łańcuch jest w obudowie zamkniętej, smarowany jest olejem z silnika a jak hałasuje to może już jest bardzo wyciągnięty łańcuch i zużyte ślizgacze no i napinacz...

Napisano
  • Autor

> jesli chałasuje ci łancuch rozrzadu , zas autko nie było

> katowane to ten silnik ma pzrejecane około 500tys km

> łancuch rozrzadu ma samoczynne smarowanie , wiec jak

> wyobrazasz sobie jego nasmarowanie ?

> lambda ! hmm ona na gazie gdy auto jedzie nie za wiele ma

> do gadania .

Moze to nie lancuch jednak halasuje. Czytalem na innych forach, ze juz po 150tys km w tych silnikach lubi halasowac rozrzad. Poza tym wlasciwie to nie jestem pewien, czy on w ogole halasuje. Po prostu ogolem rzecz ujmujac ten silnik wydaje mi sie glosny. Moze to wina wentylatora chlodzacego silnik, ktory na wysokich obrotach szumi jak smiglo w bombowcu.

Instalacja jest drugiej generacji, z kompem, wiec sonda ma tyle samo do gadania, co na benzynie.

Pytanie tylko, skad bierze dane ten wariujacy ekonomizer. Po dluzszym przemysleniu dochodze do wniosku, ze jednak raczej nie z sondy. Ona bada tylko sklad spalin, ale nie mozna chyba na jej podstawie mierzyc spalania. Jak ten ekonomizer w takim razie naprawic? No i co jest przyczyna tak wysokiego spalania?! Zreszta po co ja pytam- trzeba go bedzie chyba podpiac pod kompa i sie wyjasni...

P.S. Inaczej wyobrazalem sobie smarowanie lancucha alien.gif

Napisano

zaraz, zaraz w podpisie widzę model E30 1.8 is z 90r. a o ile wiem to silniki 1.6 i 1.8 w tym roczniku to były silniki na pasek a nie na łańcuch... hmm.gif

jak się mylę to proszę mnie poprawić...

Napisano
  • Autor

> zaraz, zaraz w podpisie widzę model E30 1.8 is z 90r. a o ile wiem to

> silniki 1.6 i 1.8 w tym roczniku to były silniki na pasek a nie

> na łańcuch...

> jak się mylę to proszę mnie poprawić...

Ale to model IS- 16V, 136KM i dwurzędowy łańcuch 893goodvibes.gif

P.S. Jutro jade do mechaniora na zbadanie sondy.

Napisano
  • Autor

Po długiej lekturze forum poświeconego BMW (http://www.bmw-klub.pl/forum) znalazłem rozwiązanie dwoch problemów trapiących moje BMW: hałas oraz temperatura. Jest nim popsute sprzegło wiskotyczne wentylatora chłodnicy (tzw. Visco). Otóż u mnie wiatrak przyśpiesza i zwalnia zawsze wraz z prędkośćia obrotową silnika (a powinien to robić dopiero, gdy jest gorący). Przez to silnik jest niedogrzany na trasie, bo dmucha na niego powietrze ze wszystkich stron i jeszcze ten wentylator. Na dodatek hałas przepływajacego powietrza na wysokich obrotach jest nieznośny.

Mam pytanko- można ten wentylator w cholere odłączyć? Włączałbym go tylko na miesiące letnie. Pytam, bo nie uśmiecha mi się kupować teraz nowego visco tongue.gif.

Pozdrawiam!

Napisano

bez urazy ale jak zaczynasz takie kombinacje przy BMW to proponuję zmienić auto...

Napisano
  • Autor

> bez urazy ale jak zaczynasz takie kombinacje przy BMW to proponuję

> zmienić auto...

Stare jest, więc można kombinować wpysk.gif

Poza tym to cale Visco to podobno jedno wielkie g...., z którym więcej problemów niż pożytku, a przez zdecydowaną większość roku wiatrak jest niepotrzebny, dlatego też pytam...

P.S. Sprzęgło wiskotyczne jest zapieczone na amen. Sprobuje zdjac caly wiatrak wraz ze sprzedlem na zime. Jesli juz wiosna silnik zacznie sie grzac bez wiatraka to trzeba bedzie zakupic nowe visco. Jesli wiatrak bedzie potrzebny tylko w miesiacach letnich to bede go wtedy zakladal i po problemie.

Napisano
  • Autor

> to sobie zrob pstryczek, bedzie bajer ala turbo

Ale ten wentylator nie jest elektryczny- jest napedzany przez wal korbowy bodajze.

Napisano

> Ale ten wentylator nie jest elektryczny- jest napedzany przez wal

> napedowy bodajze.

ale pstryczek i tak nie zaszkodzi zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.