Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkrecaja mi sie sruby w lewym przednim kole :(

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zaczelo sie wczoraj, odebralem auto od blacharzolakiernika bo malowalem blotnik (od poczatku mialem to zrobic). Wyjechalem od niego i po 200 metrach zaczeli mi cos bic, bilo coraz bardziej wiec od razu wrocilem. Okazalo sie ze sruby w przednim kole sa niedokrecone. Sruby dokrecilismy i autem pojechalem. Teraz przed chwila wracam z uczelni, jestem jakies 200 metrow od domu i znow poczulem ze cos mi bije. Nie tak mocno jak wtedy ale bilo (przy skrecaniu w lewo). Wjechalem na podworko, patrze a tu jednej sruby nie ma wcale (wywialo ja) a druga jest niedokrecon (dwie trzymaja prawidlowo). Dlaczego tak sie mi dzieje? Dodam ze 5 dni temu jak zostawialem auto u lakiernika wszystko bylo w porzadku. Nigdy mi sie takie cos nie przytrafilo. Co sie moglo stac? Dlaczego tam mi sie dzieje. Jaka musze srube dokupic? Czy bedzie dobra jakas uniwersalna ? Jak to zrobic? Przyznam ze to dosc niebezpieczne jest :/ Boje sie mojego Bravo...

Napisano

Jesli malowales blotnik, to lakiernik pewnie odkrecal kolo. Byc moze ukrecil gwint, ale w czterch srubach naraz?

Obejrzyj sruby czy nie sa zjechane. Jesli sruby sa OK, to niestety czeka Cie wymiana piasty, ew. rozwiercanie i gwintowanie na wieksza srednice.

Napisano

tak jak kolega napisał prawdopodobnie ukręcił ci gwint w piaście lub nie dokrecil srub i wyrwało...

Albo nowa piasta albo gwintowanie ewentualnie jak poszedł gwint z brzegu to troche dluzsze sruby moze pomogą tylko nie moga byc za długi...

Napisano

> Witam.

> Zaczelo sie wczoraj, odebralem auto od blacharzolakiernika bo

> malowalem blotnik (od poczatku mialem to zrobic). Wyjechalem od

> niego i po 200 metrach zaczeli mi cos bic, bilo coraz bardziej

> wiec od razu wrocilem. Okazalo sie ze sruby w przednim kole sa

> niedokrecone. Sruby dokrecilismy i autem pojechalem. Teraz przed

> chwila wracam z uczelni, jestem jakies 200 metrow od domu i znow

> poczulem ze cos mi bije. Nie tak mocno jak wtedy ale bilo (przy

> skrecaniu w lewo). Wjechalem na podworko, patrze a tu jednej

> sruby nie ma wcale (wywialo ja) a druga jest niedokrecon (dwie

> trzymaja prawidlowo). Dlaczego tak sie mi dzieje? Dodam ze 5 dni

> temu jak zostawialem auto u lakiernika wszystko bylo w porzadku.

> Nigdy mi sie takie cos nie przytrafilo. Co sie moglo stac?

> Dlaczego tam mi sie dzieje. Jaka musze srube dokupic? Czy bedzie

> dobra jakas uniwersalna ? Jak to zrobic? Przyznam ze to dosc

> niebezpieczne jest :/ Boje sie mojego Bravo...

ja bym zaczol od nowych srob

Napisano

Moze blacharz przez przypadek podmienil ci sruby - jak jezdzisz na alu to po pierwsze szpilka jest dluzsza, a po drugie przylgnie ma stozkowa, jak zalozyl od stalowek do sa zdecydowanie krotsze o przylgni polkolistej - wiec gorzej przylegaja do wneki w otowrze pod szpilke w feldze na aulusach i stad moze to samoodkrecanie

Napisano

Lakiernik musiał wkręcć Ci złe śruby.

Wszystkie śruby do kół mają gwinty samohamowne i nie ma lewara żeby się odkręcały. Kup nowe i już.

Napisano

Ja troche nie w temacie to twoje autko widuje pod Politechniką Częstochowska chyba w tym tygodniu widziałem twoje autko na ul. Dabrowskiego?? Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja troche nie w temacie to twoje autko widuje pod Politechniką

> Częstochowska chyba w tym tygodniu widziałem twoje autko na ul.

> Dabrowskiego?? Pozdrawiam

Tak to ja smile.gif Mozna mnie zobaczyc na dabrowskiego i pod wydzialem na parkingu (WZ) smile.gif A kolega tez student PCZ ? Masz lepke ? pozdr

Napisano

A kolega tez student PCZ ?

Też WIMiI zlosnik.gif

Masz lepke ?

Mam od niedawna cool.gif

moje bravo stoi przeważnie pod DS-2 tzn. pod "Bliźniakiem"

Napisano
  • Autor

Hmmm ja jestem studentem zarzadzania smile.gif na WIMI chodzilem 2 lata temu ale niestety po 1 roku sie zesralo wszystko smile.gif) teraz przynajmniej mam spokoj smile.gif pozdrawiam

Napisano

> Lakiernik musiał wkręcć Ci złe śruby.

> Wszystkie śruby do kół mają gwinty samohamowne i nie ma lewara żeby

> się odkręcały. Kup nowe i już.

kół nie trzymają gwinty lecz STOżKI śRUB, lepiej sprawdzić gniazda w felgach.

Gwinty samohamowne

hmm.gif

pierwsze słyszę ,a ślusarzem jestem z wykształcenia i z praktyki.................................................

Stożek jest jednym z najmocniejszych połączeń zaciskowych w mechanice, wystarczy dać jako przykład wiertła o dużej średnicy, żadne duże przemysłowe wiertło nie ma końcówki cylindrycznej , lecz stożkową zakończoną tzw "płetwą".

Jest to tzw "stożek Morse'a".

Tego uczą w szkole kolego nono.gif

Napisano

Boje sie mojego Bravo...

Nie bój się auta, lecz mechanika, który jest tak niechlujny.

podejrzewam, że masz alusy. Sprawdź szpilki na drugim kole, wykręć jedną i porównaj z tymi wykręcajacymi się. I wyciągnij wnioski

Napisano

> Jest to tzw "stożek Morse'a".

> Tego uczą w szkole kolego

Taaaaaaak, a popatrz mnie nie uczyli, kolegę informatyka , do którego to piszesz pewnie też nie. Mors kojarzy mi się z alfabetem lub zwierzątkiem wodnym biglaugh.gifhahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.