Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura ale jaja miał ktoś coś takiego ?

Featured Replies

Napisano

wstaję sobie rano...podłączam laptopa do bingo i sprawdzam działanie wskażników sondy lambda tps itd ....no i temperatury cieczy chłodzącej i okazuje się że płyn wg. wskażnika temp. ma 106 stopni !!!! po całonocnym postoju i nie odpaleniu silnika yikes.gif Czy to może mieć jakieś negatyne skutki na osiągi auta ? Dodam że na desce pokazuje że jest zimny jak dupa. Zastanawiam się czy tylko tester robi sobie ze mnie jaja czy naprawdę taką temperaturę powinien pokazywać czujnik na zimnym ?

Napisano

Na osiagi auta wplywu nie ma. Ale zima bedzie mialo wplyw na zywot reduktora

Napisano
  • Autor

Pytam bo auto mi się dławi a u Etzolda przeczytałem iż może to być wina uszkodzonego czujnika temperatury.

Napisano

Czujnik temperatury parownika, ten od instalacji LPG ma zwarcie lub ktoś go zastąpił zworką, żeby w zimie od razu po odpaleniu silnika można było przełączyć na LPG.

Negatywne skutki - uszkodzenia membran parownika przy jeździe przy zimnym parowniku na LPG.

Napisano
  • Autor

hm....ale auto mi się dławi też na benzynie.

Btw. tą temperaturę pokazuje przed uruchomieniem (wogóle)silnika na benzynie a po przełączeniu na gaz pokazuje 39-40 stopni i rośnie z czasem do 46 a w tym momencie na moim zegarze czujnik temperatury na kokpit(nie od kompa) wskazuje 90 parę.

Napisano

Różnica wskazań czujnika temp. z LPG i tego na kokpicie może wynikać z róźnych miejsc umieszczenia tych czujników. Ja miałem kiedyś czujnik temp. instalki LPG przymocowany do gumowego węża, a nie do parownika, stąd normalne, że pokazywał za niska temperaturę.

Natomiast tego 106 st. C przed przełączeniem na LPG nie potrafię wytłumaczyć.

A jak muli silnik przy benzynie i LPG, to być może czujnik temperatury powietrza lub silnika do ECU....

Napisano

Używasz wogóle przełączania w zależności od temperatury czy od obrotów? - jeśli to drugie to odłącz ten czujnik wogóle i nie zwracaj na to uwagi.

Co do tego szybszego zużywania membran przy jeżdzie na LPG przy zimnym silniku to bym polemizował, bo przejechałem na LPG w swoim życiu ponad 300 tys km i zawsze odpalałem od razu na LPG, a parowniki i tak wytrzymywały mi po 80-120kkm, w Astrze niestety odpalam na NoPb ale od razu przerzucam na LPG - tylko dlatego, że nie da sie inaczej przy BingoS.

Jeśli nawet membrany padną 10 kkm wcześniej to za zaoszczędzoną kasę na NoPb mogę sobie kupić w tym czasie kilka nowych parowników.

No ale nikogo do tego nie namawiam, niech każdy robi tak jak uważa za stosowne, a to jest tylko mój punkt widzenia.

Napisano

Witam !

Takie objawy wskazywałyby na to, że w czasie pracy na benzynie sterownik LPG otrzymuje sygnał z czujnika temperatury w bloku silnika, który jest uszkodzony. Po przyłączeniu na gaz sygnał pobierany jest z czujnika umieszczonego na parowniku.

To tłumaczyłoby złe wskazania i dławienie się na benzynie oraz różnicę tamperatur między odczytami wskaźnika na desce i temperaturą parownika (na parowniku musi być mniejsza - chłodzi odparowujący gaz).

Pytanie: czy sterownik LPG ma połączenie z ECU lub czujnikiem temperatury do niego ?

Jeśli tak, to miałoby sens, ale jeśli nie to nie wiem o co chodzi.

Napisano

> Takie objawy wskazywałyby na to, że w czasie pracy na benzynie

> sterownik LPG otrzymuje sygnał z czujnika temperatury w bloku

> silnika, który jest uszkodzony. Po przyłączeniu na gaz sygnał

> pobierany jest z czujnika umieszczonego na parowniku.

> To tłumaczyłoby złe wskazania i dławienie się na benzynie oraz

> różnicę tamperatur...

Tak, to rzeczywiście by tłumaczyło, ale to nieprawdopodobne i pozbawione sensu rozwiązanie techniczne - po co wtedy dodatkowy czujnik do pracy na LPG, jak można mierzyć tym fabrycznym????? A poza tym, z uwagi, że czujniki temp. bloku silnika w różnych samochodach są różne, maja różną rezystancję w tych samych temperaturach, więc instalki LPG musiałyby być dedykowane do konkretnych marek samochodów i do konkretnych silników, co byłoby absurdem totalnym!!!!

IMHO sterownik LPG mierzy temperaturę w momencie próby przejścia z benzyny na LPG za pomocą obrotów, to jest dodatkowy warunek, a potem już nie mierzy, bo nie ma takiej potrzeby. Można to sprawdzić odłączając w sprawnej instalacji na gorącym silniku pracującym na LPG czujnik temperatury.

Pozdr.

Napisano

> Btw. tą temperaturę pokazuje przed uruchomieniem (wogóle)silnika na

> benzynie a po przełączeniu na gaz pokazuje 39-40 stopni i rośnie

> z czasem do 46 a w tym momencie na moim zegarze czujnik

> temperatury na kokpit(nie od kompa) wskazuje 90 parę.

trochę to zawiłe i niejednoznaczne. Napisz jaką ci wskazuje komputer LPG temperaturę w przypadkach:

1 - silnik nie pracuje

2 - silnik włączony, praca na benzynie

3 - silnik włączony, praca na LPG

W przypadku 1 może pokazywać głupoty, bo program źle działa przy wyłączonym silniku. Jeśli 2 i 3 jest to samo, a różni się tylko od 1 to dobrze.

Jeśli 2 lub 3 jest wyraźnie mniejsze od wskazań na kokpicie, tzn. że czujnik temp LPG jest źle zamocowany - albo do gumy, albo nie dotyka parownika, albo jest wszysko ok, tylko parownik masz chłodniejszy od silnika, bo płyn chłodnicy przez niego kiepsko przepływa.

A w ogóle to jeśli chcesz, żeby ci pomóc, to napisz wreszcie jaką masz instalkę, jakim programem to mierzysz, to wypowie się ktoś znający ten model, bo teraz to jest rozmowa ze ślepym o kolorach i teoretyzowanie prowadzące do absurdu.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.