Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[kłopot] [Omega A i parujące szyby]

Featured Replies

Napisano

Witam,

uderzam na tym kąciku, bo na nim mieszkam wink.gif, a Omega jest ojca. Ostatnio zaczął skarżyć się na parujące szyby. Mam do niego parę km, więc bez sprawdzania organoleptycznie, pomyślałem o filtrze p/pyłkowym i syfie pod podszybiem. Przeglądałem trochę sieć, ale nie znalazłem filtra p/pyłkowego do tego samochodu. Czy w tym aucie jest takowy? Jeśli tak, to gdzie go szukać - (pod maską-jak w Astrze F, czy w kabinie-jak w Astrze G)? Jeśli za parowanie szyb nie odpowiada stary filtr p/p, to co? Jak u nas, oczyścić podszybie, pouszczelniać wsio? Gdzie szukać rozwiązania?

Dzięki za wszelkie porady

Pozdrawiam

cANDg

Napisano
  • Autor

Dzięki, ale to chyba jednak jest do modelu B - tak w każdym razie widać w nagłówku pliku.

Cóż, chyba trzeba będzie samemu przyjrzeć się bałaganowi pod maską?

cANDg

Napisano
  • Autor

Muszę przyznać, że liczyłem na Twojego posta, w końcu z niejednego filtra pp jadłeś obiad wink.gif.

Dziękuję za info, takiej wiadomości się (niestety) spodziewałem.

A czy w EPC jest może jakiś rysunek tego miejsca, nie wiem, może jednak jest jakaś możliwość, aby go zamontować, niejako "stjuningować" fabrykę. A masz może jakiś pomysł, jak pozbyć się parowania? Ojciec żalił się, że tak mu zaparowały wszystkie szyby, że musiał aż stanąć na poboczu i "przewiać" auto.

cANDg

Napisano

> A czy w EPC jest może jakiś rysunek tego miejsca

Jak będęw domu zapodam obrazki z EPC

> A masz może jakiś pomysł, jak pozbyć się

> parowania?

Wszystkie pomysły na temat parowania przedstawiłem tu:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277460228&an=&page=0&vc=1

ale to pewnie już czytałeś smile.gif I dotyczy astry F

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jak będęw domu zapodam obrazki z EPC

Czekam na obrazki, dzięki.

Manual - jasne, że czytałem, nawet skorzystałem - któż tego nie czytał???

I, po tych opadach, które już były, nawet jest sucho...

cANDg

Napisano

Kurna, w EPC są tylko rozrysowane kanały powietrzne, nie ma widoku podszybia. Takie cuś raczej Ci sięnie przyda:

277636204-omega.jpg

Znalazłem na dysku plik pdf z rodzajami filtrów i ich umiejscowieniem ale tylko w nasteoujacych oplach:

Combo

Astra

Calibra

Corsa

Tigra

Niestety, nie jestem w stanie Ci pomóc. Może Sebo_M, on tłukł się kiedyś Omegą.

Pozdroofka

post-36940-14352474723301_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Kurna, to jest raczej od środka frown.gif, ale mimo wszystko serdeczne dzięki!

Zaraz napiszę do Seba, może faktycznie coś podpowie.

Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam

cANDg

Napisano

Zobacz co znalazłem pod "ACCESSORIES / OSPRZĘT WEWNĘTRZNY NADWOZIA / FILTRY POWIETRZA"

Niestety, nie jest opisane, co oznaczają cyferki na rysunku:

277636792-filtry.jpg

post-36940-14352474727287_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

icon_eek.gif dzięki, myślałem, że już śpisz wink.gif

Napisałem do Seba, zobaczę co on wymyśli.

Za rysunki i trud włożony w próbę rozwiązania mojego problemu serdeczne dzięki - druknę je i może ze śrubokrętem w jednej ręce a wydrukami w drugiej, coś wykombinuję.

Pozdrawiam

cANDg

Napisano

A więc tak:

Po naradzie z braciszkiem, stwierdziliśmy że filtr był napewno. Wymieniany kilka razy bo jestem alergikiem. Ale niestety stwierdziliśmy również że nie pamiętamy gdzie się znajduje. Prawdopodobnie gdzieś w okolicach podszybia, wymiana nie była trudna, zajmowała jakieś 5-10min. Napewno nie był gdzieś wewnątrz auta jak w Omedze B, bo sam sie braciszek zdziwił jak mu powiedział ze tak jest w B. Pozatym on w swoim BMW jak chciał wymienić, filtr kupił i jeździł z nim 2 miesiące i nie wiedział gdzie go wtyknąć. Dopiero jak znalazł instrukcje z obrazkami w pudełku z filtrem, okazało się że jest w podobnym miejscu jak w Omedze B. Zdziwiony był niesamowicie.

PS Coś mi swita że był tak jak u nas w Asterkach, tylko że nie leżał a był tak jakby wciskany na stojąco w ściane miedzy śilnikiem a wnętrzem auta, zaraz pod podszybiem. Zapinany na takie klamerki jak w astrze.

Napisano
  • Autor

Witam

Już wszystko wiem cfaniak.gif. Teraz, z tą wiedzą, wystarczy tylko wyjąć stary (jak jeszcze coś z niego zostało) i zakupić nowy. A gdzie go zapodać, to się pewnie znajdzie jakaś dziura hmm.gif ?

bow.gif za wszelkie informacje

Pozdrawiam

cANDg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.