Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można tylko z jednej strony wymienić sprężynę??

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam do was pytanko... mechanior stwierdził, że mam lekko wygiętą kolumnę McPerson (czy jak to się tam pisze:)) i zaproponował wymianę na używkę. Kupiłem używkę i wymieniłem całość (sprężyna, amorek). Widzę, że ten zabieg za wiele nie pomógł i chyba cała robota była na nic... Mam teraz zamiar pojechać do niego niech mi z mojej starej kolumny przełoży na pewno amorek i poduszkę pod amorkiem bo była w miarę nowa (bo chyba nie powinno się jeździć na dwóch różnych amorkach).

I teraz moje najważniejsze pytanie... czy przekładać też moją sprężynę czy mogę zostawić tą co była na używanej kolumnie, którą kupiłem?? Cała kolumna ogólnie wyglądała na nowszą od mojej ale to nie znaczy że sprężynka jest w lepszym stanie. Co o tym sądzicie... wracać do swojej sprężynki czy nie przejmować się tym i zostawić tą z zakupionej używki?? Bo amorek to chyba muszę wsadzić swój??

Dodam, że nia mam zamiaru płacić mechaniorowi za ten zabieg ponieważ jego diagnoza co do awarii okazała się błędna więc ja poniosłem niepotrzebnie koszt... mówcie co wsadzić tam spowrotem swojego jak i tak darmo będę robił:))

Dzieki i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie wiem na ten temat?? Nie wierzę.... Ja tam jestem laik i dlatego pytam.... a mechaniorowi już nie zaufam bo on bedzie chcial miec jak najmniej roboty.... A ja z przyjemnoscia dam mu jak najwiecej:)

Napisano

> Nikt nic nie wiem na ten temat?? Nie wierzę.... Ja tam jestem laik i

> dlatego pytam.... a mechaniorowi już nie zaufam bo on bedzie

> chcial miec jak najmniej roboty.... A ja z przyjemnoscia dam mu

> jak najwiecej:)

Przeloz ze swojej sprezyne, amora oraz poduszke kolumny. A tak poza tematem to trzeba miec szczescie aby kolumne skrzywic hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Przeloz ze swojej sprezyne, amora oraz poduszke kolumny. A tak poza

> tematem to trzeba miec szczescie aby kolumne skrzywic

Tez tak sobie pomyslalem ze trzeba sie postarac zeby ja skrzywic.... no ale jak sie okazalo to kolumna byla raczej ok. Mam to auto od pol roku wiec nie wiem co sie z nim dzialo wczesniej poza tym ze przez 2,5 roku jezdzil nim nauczyciel tylko do szkoli i spowrotem... a w niemczech mialo dziadka i laske dosc mloda (25 latek). Mam troche zly kont pochylenia kola (2 stopnie i jakies 20 minut).... mechaniory mowia ze udalo im sie wyciagnac to do 1,5 stopnia (ale cos im nie wierze i jutro niech mi jeszcze raz sprawdzaja). Moim zdaniem to gosc pochopnie stwierdzil ze kolumna jest skrzywiona... i ze mam kupic jakas uzywke (dalem za nia 160 PLN ale ze wszystkim byla). Wydaje mi sie ze po prostu rama jest gdzies lekko skrzywiona.... dlatego chyba przestane sie tym przejmowac i oleje sprawe i bede tak jezdzil.... zwlaszcza ze auto normalnie sie zachowuje. Ale bede kazal mu wsadzic moja sprezynke, amorek i poduszke..... lozysko co jest w tej kolumnie jest ok bo go nie slychac.

Napisano

> Mam troche zly kont pochylenia kola (2 stopnie i jakies

> 20 minut).... mechaniory mowia ze udalo im sie wyciagnac to do

> 1,5 stopnia (ale cos im nie wierze i jutro niech mi jeszcze raz

> sprawdzaja).

obserwuj oponę, może delikatnie drzeć krawędź...

jeśli będzie więcej niż te 1,5

> Wydaje mi sie ze po prostu

> rama jest gdzies lekko skrzywiona.... dlatego chyba przestane

> sie tym przejmowac i oleje sprawe i bede tak jezdzil....

> zwlaszcza ze auto normalnie sie zachowuje.

najprawdopodobniej skrzywiona rama (trawerza, sanki czy jak to jeszcze inaczej zwą wink.gif )

ale są magicy, którzy to potrafią "wyciągnąć"...

Napisano
  • Autor

> obserwuj oponę, może delikatnie drzeć krawędź...

> jeśli będzie więcej niż te 1,5

> najprawdopodobniej skrzywiona rama (trawerza, sanki czy jak to

> jeszcze inaczej zwą )

> ale są magicy, którzy to potrafią "wyciągnąć"...

No wlasnie to darcie opony mnie najbardziej martwi.... bo kilka dni temu kupilem nowki sztuki i to bardzo dobre.... troche kasy na nie wylozylem. A jakie bylo moje zdziwienie jak pojechalem na zbieznosc i dowiedzialem sie ze mam zly kont pochylenia.

Tak się zastanawiam czy jest sens to ruszac i bawic sie w wyciaganie... zwlaszcza ze pewnie taka zabawa kosztuje ladnych pare stowek.... to ja w tej cenie bede mial 2 nowe opony:) Juz wsadzilem 400 PLN z robocizna i uzywana kolumna i wynik mnie nie zadowala. Rozebrali mi wahacz i od tej strony probowali. Roznitowali i ponacinali otwory mocujace kolo (tzn pilnikiem pilowali) zeby cofnac kolo do srodka auta troche ale widze ze za bardzo to im nie wyszlo. Jutro jade niech mi raz jeszcze sprawdza zbieznosc i zobaczymy. Zastanawiam sie czy pozwolic im jeszcze napilowac otwory czy machnac reka i zostawic tak jak jest niech tylko wloza mi moj amorek, sprezynke i poduche????

Napisano

> mechanior stwierdził, że mam

> lekko wygiętą kolumnę McPerson (czy jak to się tam pisze:)) i

Przerabiam wlasnie ten sam temat. Zawsze troche mi ściągał na prawo ale po wymianie sworzni i simmerblocków muszę się nieźle siłować. I oponkę wpiernicza frown.gif

Na zbiezności wyszło, że to właśnie krzywa zwrotnica. Ale ja od razu będę przekładał amora i sprężynę i przy okazji wymienię poduchę i łożysko amora oraz łożysko koła. Wolę nie ryzykować.

Zobaczymy czy to pomoże. Rama też moze być krzywa bo dzwona miałem konkretnego. Dziwi mnie tylko, że takie mocne ściąganie wyszło dopiero po grzebaniu w zawieszeniu hmm.gif

Swoją drogą to całkiem sporo dałeś za tego McPersona. Mi się udało w Wawce wyciagnąć do autka z ABS za 100, a bez ABSu były po 70-80 pln.

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Spróbuj porównać kąt nachylenia lewej i prawej zwrotnicy (albo nowej i starej) będziesz wiedział czy jest krzywa. Możesz to zrobić mierząc (najlepiej w gdzieś bliżej krawędzi piasty - będzie większa różnica) odległość piasty od goleni dla obydwu kolumn.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś znów u mechaniora... sprawdzili konty pochylenia i na prawym kole nadal jest coś około 1,5 stopnia. Minimalnie wychodzi poza dopuszczalną granicę. Ale powiem szczerze, że nawet na tej dopuszczalnej granicy jakby było to mnie nie zadowala taka naprawa. Jakby było coś około 1,15 stopnia to rozumiem... zwłaszcza, że kaski trochę w to wpakowałem.

Jest kolejna opcja jaką zaproponował mi mechanior... chcą dać auto do jakiegoś fachury od wyciągania i on ma mi kolumnę trochę (o ile dobrze zrozumiałem) wyciągnąć górą na zewnątrz.

Tak się zastanawiam czy gra jest warta świeczki. Czy czasem nie spieprzą mi kompletnie kontów pochylenia tej prawej kolumny.

Co wy o tym sądzicie... zostawić te około 1,5 stopnia (chyba dokładnie jest 1,56 jak się nie mylę), czy walczyć z tym dalej i naciągać kolumnę??

Proszę o jakieś sugestie bo ja już jestem głupi i nie wiem co z tym robić.

Napisano

> Proszę o jakieś sugestie bo ja już jestem głupi i nie wiem co z tym

> robić.

Pytałem mechaniora czy można jakoś regenerować krzywą zwrotnicę i powiedział mi, że nie. To był dosyć dobry zakład, specjalizujący się w zawieszeniu i chłopaki znają się na rzeczy. Tak na chłopski rozum jak dogną coś co jest już zgięte, to to osłabią. Ale u Ciebie, jak zrozumiałem, mieliby modyfikować mocowanie kolumny, tak?

Może pojedź/zadzwoń do innego mechaniora (najlepiej takiego, który właśnie w zawieszeniu robi) i popytaj czy da się zregenrować i co sądzi o tym wyciąganiu. A najlepiej do kilku wink.gif W takich sprawach lepiej nie polegać na jednym. Mi kiedyś koleś chciał pół silnika rozebrać, planować głowicę itp a okazało się, że wystarczyło zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów smile.gif

Napisano
  • Autor

> Pytałem mechaniora czy można jakoś regenerować krzywą zwrotnicę i

> powiedział mi, że nie. To był dosyć dobry zakład, specjalizujący

> się w zawieszeniu i chłopaki znają się na rzeczy. Tak na

> chłopski rozum jak dogną coś co jest już zgięte, to to osłabią.

> Ale u Ciebie, jak zrozumiałem, mieliby modyfikować mocowanie

> kolumny, tak?

> Może pojedź/zadzwoń do innego mechaniora (najlepiej takiego, który

> właśnie w zawieszeniu robi) i popytaj czy da się zregenrować i

> co sądzi o tym wyciąganiu. A najlepiej do kilku W takich

> sprawach lepiej nie polegać na jednym. Mi kiedyś koleś chciał

> pół silnika rozebrać, planować głowicę itp a okazało się, że

> wystarczyło zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów

Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z mechaniorem to oni chyba chcą górą wyciągnąć trochę kolumnę na zewnątrz. Jest jeszcze opcja że dołem do środka ale to chyba raczej niemożliwe:) Nie będą na pewno mi nić wyginać typu kolumna czy zwrotnica. Chcą chyba lekko przesunąć miejsce mocowania kolumny na górze pod maską.

A co najlepsze to pod maską auto wygląda na nieruszone... nie widać żadnej stłuczki. Dlatego zastanawia mnie bardzo skąd wziął się taki właśnie problem.

Przemyślę jeszcze to wyciąganie... ale jakoś mało chętny jestem do tego typu zabiegów. Chyba już lepiej zmienić wcześniej prawą oponę jak się trochę przytrze od wewnątrz... zwłaszcza, że kont pochylenia nieznacznie wychodzi poza maksymalną dopuszczalną normę.

A i kilometrów rocznie robię max 12 tys więc tak szybko się nie będzie wycierać oponka. Druga sprawa, że wiecznie tym autem jeździł nie będę... max jeszcze 3-4 latka.

Napisano

> Przemyślę jeszcze to wyciąganie...

Daj znać na czym stanęło.

> A i kilometrów rocznie robię max 12 tys więc tak szybko się nie

> będzie wycierać oponka. Druga sprawa, że wiecznie tym autem

> jeździł nie będę... max jeszcze 3-4 latka.

Jeśli mocno nie ściąga i nie jest to mocno upierdliwe, to pewnie. U mnie niestety prawy biceps powiekszył się znacznie od siłowania z kierą wink.gif No i autko zaczyna czasem wibrować przy niektórych prędkościach (ok. 40-50 km/h)

Napisano
  • Autor

> Daj znać na czym stanęło.

> Jeśli mocno nie ściąga i nie jest to mocno upierdliwe, to pewnie. U

> mnie niestety prawy biceps powiekszył się znacznie od siłowania

> z kierą No i autko zaczyna czasem wibrować przy niektórych

> prędkościach (ok. 40-50 km/h)

Ano byłem u mechaniora... podstawa, że to co mu zapłaciłem za robociznę mam do odebrania w następnych naprawach (czyli do kwoty 200 PLN będą gratis:)). Oczywiście zamontował mi spowrotem moją kolumnę i co najlepsze wynik dokładnie taki sam:) Był też blacharz co zajmuje się wyciąganiem... jego zdaniem jeśli nie będzie cięło opony to nie ma sensu wydawać 500 zł na wyciąganie.

Za miesiąc mam przyjechać znów na zbieżność żeby sprawdzić czy nic się tam nie zmienia...

A co jest najlepsze to nie odczuwam żadnej różnicy w tym, że mam inny kont pochylenia prawego koła... żadnego ściągania, szarpania czy drgań przy wyższych prędkościach. Leciałem tym autem już nawet prawie 200 km/h więc trochę je już zdążyłem sprawdzić.

Jak kont pochylenia na badaniu za miesiąc się nie zmieni to uznam sytuację za niebyłą i szybko o niej zapomnę:) Chyba, że zacznie mi wpierdzielać oponkę... ale zrobiłem już na nich jakieś 1700 km więc jakby miało się coś dziać to pewnie już byłoby coś widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.