Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapłonem.

Featured Replies

Napisano

Witam. Problem z zapłonem w Astrze 1 z 1991 roku. Silnik 1,6 8v na wtrysku jednopunktowym.

Problem polega na tym ze samochód jak ma humory a zdarza się to coraz częściej nie chce odpalić. Nie ma iskry na świecy. Świece ok, przewody nowe, kopułka i palec też.

Doszedłem do tego że nie ma masy na cewce, więc gdzie tkwi problem ???

A do tego zeby było dziwne, auto z popychu pali i to szybko. Pomimo że nie było iskry podczas kręcenia rozrusznikkem, auto jakoś odsyskuje masę na cewce jezeli się go uruchamia z popychu.

Podejrzewam że coś jest w tym aparacie zapłonowym pod kopułką, ale co wymieniać całość, czy jest jakaś typowa dla tego przypadku usterka????

Proszę o opinie na ten temat.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam Ja mam podobny problem a mianowicie:

Wstaje sobie rano z zamiarem pojechania do pracy, odpalam asterke a tu czacha.gif kicha moge kreci aż do padnięcia akumulatora i nic. Ale to co najdziwniejsze gdy zostawie asterke w domu i innymi srodkami lokomocji dotre do roboty, po powrocie już pali dosłownie na dotyk. Zupełnie jak by krasnoludki ją naprawiły. Czasami zdarzyło mi się to również w pracy i w tedy miałem więcej czasu żeby sie tym zająć i zauwałyłem że przeczyszczenie styków w kopółce po wewnętrznej stronie zazwyczaj pomaga i znowu pali na dotyk. Problem ten występuje ok 1 raz w tygodniu co mnie zaczyna poważnie dobijac. Nieważne czy silnik jest ciepły czy zimny nie pali i już. Gdy już ją odpale np. po przeczyszczeniu kopułki silni pracuje bez zażutu nic nie szarpie nic nie przerywa poprostu funkel nówka nieśmigany. kilka tyś km. temu zostały wymienione kable WN, kopułka, palec, moduł zapłonowy i świece. Moim zdaniem może to wina palca ale z drugiej strony to asterka miała by wtedy problemy również z jazdą. cewke również sprawdzałe i jest ok. Prosze o wszelkie porady bo ja juz nie mam żadnego pomysłu.

Napisano

> Witam. Problem z zapłonem w Astrze 1 z 1991 roku. Silnik 1,6 8v na

> wtrysku jednopunktowym.

> Problem polega na tym ze samochód jak ma humory a zdarza się to coraz

> częściej nie chce odpalić. Nie ma iskry na świecy. Świece ok,

> przewody nowe, kopułka i palec też.

> Doszedłem do tego że nie ma masy na cewce, więc gdzie tkwi problem

> ???

> A do tego zeby było dziwne, auto z popychu pali i to szybko. Pomimo

> że nie było iskry podczas kręcenia rozrusznikkem, auto jakoś

> odsyskuje masę na cewce jezeli się go uruchamia z popychu.

> Podejrzewam że coś jest w tym aparacie zapłonowym pod kopułką, ale co

> wymieniać całość, czy jest jakaś typowa dla tego przypadku

> usterka????

> Proszę o opinie na ten temat.

> Pozdrawiam.

No tak.

Wiedziałem, że nie mogę być jedynym posiadaczem Astry z takimi objawami.

Jakiś czas temu dochodziłem do tego na tym forum.

Powiem Wam tak.

Miałem identyczne objawy jak u kolegi rajax, czyli nie było iskry jak paliłem na rozrusznik a na popych palił bez problemów. Nawet jeżeli na popych nie zapalił za pierwszym razem to po "ruszeniu silnika kołami" odpalał na rozrusznik.

Aktualnie wsiadam do samochodu bez obawy o to czy akurat zapali czy niepalacz.gif.

Jedyną rzeczą jaką wymieniłem był używany moduł zapłonowy (od starego kadeta) i wszystko działa.

Problem pojawił się ponownie w momencie oddania samochodu do lakiernika. Stał tam 3 tygodnie i na początku też nie chciał palić, ale po jakimś tygodniu wszystko wróciło do normy.

Nie wiem czy u Was wymiana modułu zapłonowego cokolwiek zmieni ale jak pisałem wcześniej objawy identyczne.

Zastanawiam się tylko jak stwierdziłeś brak masy na cewce, a dokładnie gdzie jest brak tej masy. Bo ja akurat braku masy nie zauważyłem (może dlatego, że cewki dokładnie nie badałem smile.gif )

Pozdrawiam

I życzę powodzenia - bo na pewno się przyda.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem za pomocą miernika, to proste.

Ludzie przychodzi wam coś do głowy ?????

Nie ma tu speca ???? sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.