Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy instalacja (Bingo-M) ingeruje w napięcie lambdy ???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj jestem po wymianie ECU w mojej astrze. Ponoć padł ,bo dawał napięcie powyzej 1V na lambdę (mierzone na złączce z lambdy do ECU).

Teraz ,po wymianie ECU mam napiecia wstępne (przy odłączonej lambdzie) "w normie" ok 0,17V (wyłączony zapłon) i ok 0,3V przy właczonym.

Zauażyłem jednak ,że jak wyciagłem bezpieczniki z instalki ,to i zmieniły się napięcia.Jest też istotna zmiana napięcia (z ok. 0,15V na 0,33V) gdy auto "przejdzie" z noPB na gaz.

Czy tak powinno być ???

pozdrawiam.

massud

Napisano

> Dzisiaj jestem po wymianie ECU w mojej astrze. Ponoć padł ,bo dawał napięcie powyzej 1V na lambdę (mierzone na złączce z lambdy do ECU). Teraz ,po wymianie ECU mam napiecia wstępne (przy odłączonej lambdzie) "w normie" ok 0,17V (wyłączony zapłon) i ok 0,3V przy właczonym.

> Zauażyłem jednak ,że jak wyciagłem bezpieczniki z instalki ,to i zmieniły się napięcia.Jest też istotna zmiana napięcia (z ok. 0,15V na 0,33V) gdy auto "przejdzie" z noPB na gaz.

> Czy tak powinno być ???

Podłączenie dodatkowych "odbiorników" prądu (komp lpg) do źródła zasilania (napięcie lambdy) powoduje zmianę tego napięcia. Zmiana z 0,17 na 0,15 i 0,30 na 0,33 jest jak najbardzie do zaakceptowania. Jeżeli dobrze zrozumiałem, ale jeżeli zmieniło się z 0,15 na 0,33, to już nie jest dobrze, nie wiem tylko skąd miałeś 0,15, wcześniej pisałeś o 0,17V.

Ciekawe skąd miałeś powyżej 1V na lambdzie.

Napisano
  • Autor

>ale jeżeli zmieniło

> się z 0,15 na 0,33, to już nie jest dobrze,

ta zmiana we wtyczce sonda-ECU (przy odłączonej lambdzie) to :0,17 (czaem wskaźnik pokaże 0.15V) gdy pracuje na beznynie ,a ok 0.33-0,35V pojawia się na wtyczce w momencie przejscia na LPG. Zaznaczam ,że nie są to poziomy napięć z lambdy (jest odłączona) ale z wtyczki ,do której wpinam lambdę.

> Ciekawe skąd miałeś powyżej 1V na lambdzie.

To 1,09V to nie napiecie z lambdy a tak jak wspomniałem wcześniej - z wtyczki gdzie lambdę wpinam

Napisano

> ta zmiana we wtyczce sonda-ECU (przy odłączonej lambdzie) to :0,17

> (czaem wskaźnik pokaże 0.15V) gdy pracuje na beznynie ,a ok

> 0.33-0,35V pojawia się na wtyczce w momencie przejscia na LPG.

> Zaznaczam ,że nie są to poziomy napięć z lambdy (jest odłączona)

> ale z wtyczki ,do której wpinam lambdę.

> To 1,09V to nie napiecie z lambdy a tak jak wspomniałem wcześniej -

> z wtyczki gdzie lambdę wpinam

Dokładnie nie znaczy to nic. Mierzysz napięcie z wejśc pomiarowych o wysokiej impedancji - nic z tego nie wynika bo wynikać nie może. Nie wiem czego chcesz sobie dowieść. Bo nie bardzo kapniesz się tak czy jest uszkodzone coś. Powinieneś normalnie mierzyć napięcie jakie daje sonda z podłączonym ECU i sterem LPG. Z zachowania się tego napięcia dopiero można snuć wnioski.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czego chcesz sobie dowieść. Bo nie bardzo kapniesz się tak czy jest uszkodzone coś.

Niczego nie chcę sobie ,ani innym dowodzić. Z tym ,że napięcie we wtyczce lambdy miałem na wejściu 1.09V .Po wizycie u gazownika ten stwierdził ,że sonda padła ,bo daje głupie wyniki (powyżej 1V).

Wymieniłem za jego namową sondę ,a tu dup........ Dalej to samo. Zasugerowano mi (na kąciku),ze mam padnięty ECU (bo podaje za wysokie napięcie na styku lambdy). Dlatego też go wymieniłem. A o te napięcia pytam ,by sprawdzić ,czy wszystko się "unormalizowało".

>Powinieneś normalnie mierzyć

> napięcie jakie daje sonda z podłączonym ECU i sterem LPG. Z

> zachowania się tego napięcia dopiero można snuć wnioski.

Mierzyłem i oczywiście już oscyluje w "standartowych" granicach 0.1-0,9V ,nie ma "zwisu" sygnału z lambdy ,niw wyskakuje nagle na 1.09V.

A ote poziomy napiec(na wtyczce) męczę kolegów dlatego ,bo są różnice na LPG i na PB. I nie jestem pewien ,czy tak własnie być powinno. Bo pewności co do "nowego" używanego ECU nie mam i muszę jakoś go zdiagnozować. A do porównania mam tylko napięcia ze strego ,padniętego ECU.

pozdrawiam.

massud

Napisano

> Niczego nie chcę sobie ,ani innym dowodzić. Z tym ,że napięcie we

> wtyczce lambdy miałem na wejściu 1.09V .Po wizycie u gazownika

> ten stwierdził ,że sonda padła ,bo daje głupie wyniki (powyżej

> 1V).

> Wymieniłem za jego namową sondę ,a tu dup........ Dalej to samo.

> Zasugerowano mi (na kąciku),ze mam padnięty ECU (bo podaje za

> wysokie napięcie na styku lambdy). Dlatego też go wymieniłem. A

> o te napięcia pytam ,by sprawdzić ,czy wszystko się

> "unormalizowało".

jasne mogło byc padnięte wejście pomiarowe ECU i dawało taki efekt.

> Mierzyłem i oczywiście już oscyluje w "standartowych" granicach

> 0.1-0,9V ,nie ma "zwisu" sygnału z lambdy ,niw wyskakuje nagle

> na 1.09V.

> A ote poziomy napiec(na wtyczce) męczę kolegów dlatego ,bo są

> różnice na LPG i na PB. I nie jestem pewien ,czy tak własnie być

> powinno. Bo pewności co do "nowego" używanego ECU nie mam i

> muszę jakoś go zdiagnozować. A do porównania mam tylko napięcia

> ze strego ,padniętego ECU.

> pozdrawiam.

> massud

Jeżeli oscyluje tzn jest wszystko w porządku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.