Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znikający prąd

Featured Replies

Napisano

Witajcie mam taki problem, w trakcie jazdy znika sporadycznie prąd gaśnie wtedy zarówno obwód 30 jak i 15 co moze być tego przyczyną. Zaniki są krótkotrwałe ale wystarczą by zresetow tida i radio.

Napisano

Chwilowe braki masy radia i TID, pewnie śruba poluzowana lub kabelek przycięty i wisi na włosku (sprawdź brązowe kabelki)...

Klemy akumulatora raczej nie, bo podczas jazdy prąd wytwarza alternator, ale nie zaszkodzi przed zimą nasmarować....

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Chwilowe braki masy radia i TID, pewnie śruba poluzowana lub kabelek

> przycięty i wisi na włosku (sprawdź brązowe kabelki)...

> Klemy akumulatora raczej nie, bo podczas jazdy prąd wytwarza

> alternator, ale nie zaszkodzi przed zimą nasmarować....

> Pozdr.

prąd znika nie tylko na radiu i tidzie

znika podświetlenie zegarów lampka oswietlenia wnętrza ale i zasilanie silnika.

macałem wtyczki sprawdzałem klemy i nie widzę żadnej przyczyny

Napisano

Gdyby były chwilowe zwarcia w instalacji, też byłyby resety, ale wywalałoby przy tym bezpiecznik, więc odpada. Więc wnioskuję, że są chwilowe przerwy w zasilaniu. Gdyby winny był alternator, to przecież jest jeszcze akumulator i nie byłoby resetów. jesli winny akumulator, to alternator zabezpieczałby napięcie. Oba raczej w tej samej chwili nie przerywają... Szukałbym więc połączeń masowych. Nie wiem, gdzie ma masę sterownik silnika, jeśli tam, gdzie zegary, TID itd. to tam szukaj. Masy są na metalowych elementach karoserii. Gdybyś miał Astrę G, to bym ci dokładnie napisał, do jakiego punktu co jest podłąćzone. Załatw sobie schemat i poszukaj teoretycznie, zamiast rozbierać pół samochodu.

Jesli jednak chcesz, żeby ktoś ci poradził, napisz coś więcej, bo nie jest to typowa usterka - np. jak często się resetuje, co 5 s, 5 min, 5 godz., 5 dni... i na jak długo: 1s, 1 min, 1 godzinę... czy na postoju też... wykryj więcej urządzeń przestających działać w tym czasie: lampki w kabinie, zapalniczka.... ile się da! A może wykryjesz, czy są urządzenia, które się w tym czasie nie wyłączają? To bardzo ważne, czy siada cała elektryka, czy tylko część...

Pozdr.

Napisano

> prąd znika nie tylko na radiu i tidzie

> znika podświetlenie zegarów lampka oswietlenia wnętrza ale i

> zasilanie silnika.

> macałem wtyczki sprawdzałem klemy i nie widzę żadnej przyczyny

a jak sie to objawia??

-bo skoro mówisz że w czasie jazdy to na pracującym silniku altek powinien utrzymywać wszystko pracujące!! coprawda można wtedy puścić z dymem niekture odbiorniki jeśli gubi połączenie z aku!

-ale jeśli ci gaśnie więcej odbiorników to może gdzieś robi sie zwarcie?? (tak tylko gdybam)

-albo przewód zasilający użądzenia we wnętrzu jak i jednostke silnika źle łączy i wtedy nawet silnik ma prawo zgasnąć;znaczy się jakiś główny idący do bezpieczników

Popatrz w schematy i puść "lewe"zasilanie do tych użądzeń i sprawdź

Napisano
  • Autor

Szanowni kącikowicze dzieje sie tak tylko podczas jazdy zazwyczaj na nierównościach ale i na gładkiej drodze przy skręcaniu zazwyczaj w prawo (w lewo sie jeszcze nie zdarzyło). A gasnie dokładnie wszystko: światła drogowe, oświetlenie wnetrza, radio, podswietlenie zegarów, zapalniczka ale równierz zasilanie LPG i silnika w czasie jazdy na benzynie. Zaniki napięcia są naprawde krótkotrwełe poniżej sekundy ale bywa też seria krótkich zaników po kilkanaście pod rząd po czym wszystko wraca do normy do następnego razu. lampy świecą cały czas z tą samą intensywnością (z wyjątkiem chwilowego zaniku napięcia). naciągniecie paska wieloklinowego sprawdzone. akuma ma zielony wskaźnik więc naładowana. Jestem w kropce nie wiem co to może być.

Napisano
  • Autor

Odświerzam, bo to dla mnie istotne a może ktoś kto zna przyczynę przeoczył.

Pozdrawiam Akiss

Napisano

podepnij prosto z aku najpierw mase prosto do radia i sprawdz w ten sposub wylimnujesz RAz MASE a RAZ + i bedzesz wiedzial na ktorym biegunie jest przerwa bo mowisz ze gadnie wsyzstko a an radiiu bedze to najłatwiej zobaczyc najprawdopodobnije jest to pierwwsze połączenie patrzac do akumulatora tam gdzie kable dziela sie do stacyjki albo włacz swiatłą i ruszaj kablami wszczedzie gzie sie da wink.gif

Napisano
  • Autor

No i sprawa się rozwiazała sama po podmiance akumulatora problemy ustąpily.

Widocznie powstawało jakieś zwarcie wewnętrzne w akumie. cool.gifboozing.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.