Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś dziwnego

Featured Replies

Napisano

Panowie spotkało mnie cos dziwnego-wczoraj mialem odebrac auto od mechanika(wymiana turbiny).Gdy doszło do próby odpalenia auta stalo sie cos dziwnego a mianowicie dosc głosne uderzenie gdzies w silniku metaliczne uderzenie-mechanik stwierdził ze moze to byc rozrzad-a ten metaliczny chuk to najprawdopodobniej tłok który w cos uderzył-sprawdzili rozrzad-w mojej obecnosci sciagneli osłone i faktycznie pasek był dosc luzny ale nie zerwany.Gdy jednak doszło do dokładneych ogledzin tego rozrzadu okazalo sie ze jest tam wszystko ok rozrzad sie nie przestawił no a pasek jest lekko luzny bo napinacz troche "puscił" choc nie wiem dlaczego.Skoro w okolicy rozrzadu bylo wszystko ok mechanik zaczal analizowac cala sytuacje dokładnie tz jak odpalał auto to w pierwzsej sekundzie gdzy tylko rozrusznik krecił było wszystko ok ale juz przy dluzym przytrzymaniu kluczyka doszło do tego uderzenia. Probe ta zrobili tez w mojej obecnosci i było tak samo.W czasie tej proby mechanik mowil ze uderzenie jet odczuwalne na gałce od biegów, no i dalej stweirdzili ze to bedzie cosa ze skrzynia biegów-ja ze zdenerwowania nie sparwdziłem czy czy sprzegło dziala czy jest wyczuwalny opór ale biegi nie sa zblokowane-no i wlasnie panaowie co tam mogło sie zblokowac co tam mogło sie rozwalic

z gory dzieki za wskazówki

Napisano

> Panowie spotkało mnie cos dziwnego-wczoraj mialem odebrac auto od

> mechanika(wymiana turbiny).Gdy doszło do próby odpalenia auta

> stalo sie cos dziwnego a mianowicie dosc głosne uderzenie gdzies

> w silniku metaliczne uderzenie-mechanik stwierdził ze moze to

> byc rozrzad-a ten metaliczny chuk to najprawdopodobniej tłok

> który w cos uderzył-sprawdzili rozrzad-w mojej obecnosci

> sciagneli osłone i faktycznie pasek był dosc luzny ale nie

> zerwany.Gdy jednak doszło do dokładneych ogledzin tego rozrzadu

> okazalo sie ze jest tam wszystko ok rozrzad sie nie przestawił

> no a pasek jest lekko luzny bo napinacz troche "puscił" choc nie

> wiem dlaczego.Skoro w okolicy rozrzadu bylo wszystko ok mechanik

> zaczal analizowac cala sytuacje dokładnie tz jak odpalał auto to

> w pierwzsej sekundzie gdzy tylko rozrusznik krecił było wszystko

> ok ale juz przy dluzym przytrzymaniu kluczyka doszło do tego

> uderzenia. Probe ta zrobili tez w mojej obecnosci i było tak

> samo.W czasie tej proby mechanik mowil ze uderzenie jet

> odczuwalne na gałce od biegów, no i dalej stweirdzili ze to

> bedzie cosa ze skrzynia biegów-ja ze zdenerwowania nie

> sparwdziłem czy czy sprzegło dziala czy jest wyczuwalny opór ale

> biegi nie sa zblokowane-no i wlasnie panaowie co tam mogło sie

> zblokowac co tam mogło sie rozwalic

> z gory dzieki za wskazówki

Nie sądze żeby to była skrzynia biegów albo sprzęgło jak na mój gust to ten mechanik powinien sprzwdził to co sam robił bo pewnie razem z powietrzem do cylindra mogło coś wlecieć .Powinien teraz powoli obracać silnikiem (ręcznie nie zapalonym) i sprawdzić czy coś nie chaczy lub uderza tak czy owak mogą to być duże kłopoty -pytanie tylko dla kogo dla ciebie czy dla mechanika Ale mam nadzieje że się myle Pozdrawiam

Napisano

przy wymianie turbiny nie trzeba zbyt wiele rozbierać z silnika, robi się to częściowo na podnośniku a częsiowo z gleby (byłem przy wymianie turbiny w moim stilonie) nie ma możliwości aby coś dostało się do silnika bo nic z wyjątkiem kolektora wydechowego nie trzeba zdejmować, odkręca się wydech od kolektora do elastycznego łącznika, sam kolektor i turbinę z zasilaniem w olej i to jest jedyne miejsce otwarte przez które może coś trafic do silnika, dokładniej do magistrali olejowej, moim zdaniem (skromnym, zaznaczam że się nie znam) to raczej coś z rozrządem, tłok wali o zawór, wystarczy przeskok o jeden ząbek.

Jeśli nie zdejmowali skrzyni to i tam nic nie mogli spaprać.

Pozostaje tylko rozrząd.

Napisano
  • Autor

Panowie bylem u tego mechnika-jak zwykle jeszcze nic nie zrobione itp ale sparawdzilem jedna sprawe okazuje sie ze samochódna kazdym biegu z wcisnietym sprzegłem zachowuje sie jakby sprzegło nie działalo-jest opór.Mechanik powiedzial mi ze wczeniej było tak(jak przepychali samochod ze na stecznym i na sprzegle bylo slyszane jakies "chrobotanie"i opor(jakby sprzegło nie dzialalo-teraz jak ja sprawdzalem to na 1 czy wstecznym nie da sie przepchnac samochodu bo jest opor.Na koniec dodam ze sprzeglo jak dla mnie choc dawno w tym aucie nie siedzialem jest tak samo twarde jak było

Napisano

> Panowie bylem u tego mechnika-jak zwykle jeszcze nic nie zrobione itp

> ale sparawdzilem jedna sprawe okazuje sie ze samochódna kazdym

> biegu z wcisnietym sprzegłem zachowuje sie jakby sprzegło nie

> działalo-jest opór.Mechanik powiedzial mi ze wczeniej było

> tak(jak przepychali samochod ze na stecznym i na sprzegle bylo

> slyszane jakies "chrobotanie"i opor(jakby sprzegło nie

> dzialalo-teraz jak ja sprawdzalem to na 1 czy wstecznym nie da

> sie przepchnac samochodu bo jest opor.Na koniec dodam ze

> sprzeglo jak dla mnie choc dawno w tym aucie nie siedzialem jest

> tak samo twarde jak było

Rozpieprzyli skrzynie, coś siedzi w środku i blokuje swobodne obracanie się kółek zębatych, intryguje mnie po kiego grzyba czepiali się skrzyni.

Czy auto dotarło o własnych siłach do ASiO na wymianę turbiny, czy może było wciągane na lawete?

Napisano
  • Autor

> Rozpieprzyli skrzynie, coś siedzi w środku i blokuje swobodne

> obracanie się kółek zębatych, intryguje mnie po kiego grzyba

> czepiali się skrzyni.

> Czy auto dotarło o własnych siłach do ASiO na wymianę turbiny, czy

Auto dotarlo o "wlasnych siłach" a skrzyni raczej sie nie czepiali no bo po co niby jak mieli wymienic tylko turbine-poza tym mi to wyglada na problem ze sprzegłem bo np na 1 czy 2 biegu idzie przepchnac auto ale tak jakby nikt nie wciskal sprzegła(a sprzego jest wcisniete)a to metaliczne uderzenie słychac bylo na biegu jałowym-juz sam nie wiem czy to pech czy faktycznie ich wina-i tak na marginesie to nie ASO tylko prywatny zakład

Napisano

Jakie są objawy padniętej, lub padającej turbiny? U mnie przeskoczyło 94 kkm i tak się zastanawiam... Z góry dziękuję i przepraszam, że się tak podłączyłem pod nie swoje wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.