Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klocków hamulcowych a tarcze

Featured Replies

Napisano

W ostatnim Automaniaku MAX rotfl.gif (BTW. jeszcze więcej samochodów, jeszcze więcej motoryzacji hehe.gif) uroczy pan ze Szkoly Auto twierdził, że wymiana samych klocków hamulcowych bez wymiany tarcz mija się zupełnie z celem. tongue.gif Przyznał jednak, że koszt takiego zabiegu jest bardzo wysoki i w celu ochrony portfeli można tarcze przetoczyć. wink.gif Ale absolutnie nie powinno się zakładać nowych klocków, jeśli nic się nie robiło z tarczami. crazy.gif

Co o tym sądzicie?

Napisano

> Co o tym sądzicie?

jak tarcza nie ma bicia, wymiarem odpowiada normom producenta (grubosc) to nie rozumiem po co ja wymieniac hmm.gif

Napisano

> Przyznał jednak, że koszt takiego zabiegu

> jest bardzo wysoki i w celu ochrony portfeli można tarcze

> przetoczyć. Ale absolutnie nie powinno się zakładać nowych

> klocków, jeśli nic się nie robiło z tarczami.

> Co o tym sądzicie?

W sumie problem bierze się z tego, że taka "używana" tarcza nie jest idealnie płaska i chociaż "pasowała" do starych klocków, to z nowymi klockami przez jakiś czas auto praktycznie nie hamuje - trzeba po prostu brać na to poprawkę. ok.gif

Po pewnej liczbie hamowań klocek dotrze się i dopasuje do tarczy i efektywność hamulców wróci.

Napisano

> nowymi klockami przez jakiś czas auto praktycznie nie hamuje -

Co to znaczy praktycznie nie hamuje?

Zmieniałem kocki dziesiatki razy i nie stwierdziłem nigdy tego "praktycznie nie hamuje"

Owszem póki sie nie dotrze to powierzchnia styku a co za tym idzie tarcie jest mniejsza ale "praktycznie nie hamuje" to trochę na wyrost określenie.

Delco

Napisano

No to trochę przesadził no.gif Jeżeli tarcze są jeszcze w dobrym stanie, to nie widze sensu ich wymiany.

Napisano

> Co o tym sądzicie?

Hmmm...

"zgodnie ze sztuką", to faktycznie należałoby przetoczyć albo wymienić, bo przy założeniu na stare tarcze to

1) jak wspomniano początkowo kiepsko hamuje

2) jeżeli są bruzdy na tarczach to klocek szybciej się zużyje

3) tarcza nowa/przetoczona jest jednak lepsza niż nie ruszana.

Oczywiście nikt zdrowo myślący nie bawi się w wymianę tarcz razem z klockami, chyba, że jakieś tarcze z gównolitu ;-D są a klocki dobre i po jednym komplecie klocków padają, ale wówczas jest to po prostu wymiana zużyciowa.

No, chyba, że kto faszysta i opony też 2x w roku wymienia ;-D

Napisano

Natomiast kiedy skończy się paliwo, należy wymienić auto na nowe hehe.gifhehe.gif

Napisano

> No to trochę przesadził Jeżeli tarcze są jeszcze w dobrym stanie, to

> nie widze sensu ich wymiany.

i najlepsze ze zurzycie tarcz nie ma większego związku z ilością wymian klocków.

Przykład nr 1. łada 2107 170 kkm wymian klocków chyba z 8. tarcza wg pomiarów straciła jedynie 2 mm ze swojej grubości. grubośc nowej coś ok 17 mm

Przykład nr 2 Uno. przebieg 60 kkm dwie wymiany klocków tarcza tak zjechana że pekła w trakcie hamowania (w lecie na suchym żeby uprzedzić teorię wjechania w wodę)

Oba samochody - ten sam kierowca, sposób jazdy uno nieco spokojniejszy - kierowca bardziej dorosły.

Delco

Napisano

> Natomiast kiedy skończy się paliwo, należy wymienić auto na nowe

Dlatego Diesle są droższe, większy zasięg wiec wymienia je się nieco rzadziej.

Delc0

Napisano

Pan w TV głupoty opowiadał...albo pracuje/pracował w serwisie, co klientów na takie zabiegi namawiał...jeśli tarcza "trzyma" grubość, jest równo zuzyta to może zostać.

Napisano

> W ostatnim Automaniaku MAX (BTW. jeszcze więcej samochodów, jeszcze

> więcej motoryzacji ) uroczy pan ze Szkoly Auto twierdził, że

> wymiana samych klocków hamulcowych bez wymiany tarcz mija się

> zupełnie z celem. Przyznał jednak, że koszt takiego zabiegu

> Co o tym sądzicie?

Bzdury hehe.gif

Oczywiscie ze klocki przez pierwsze kilometry sa duzo mniej skuteczne, ale dość szybko sie dopasowuja do tarczy i jest ok.

Co do szybszego scierania klockow przez nieprzetoczona tarcze to tez nie tak.

Przetoczyłem tarcze to po tym zabiegu tarcza była szorstka i to dopiero scierało klocki.

Napisano

> W ostatnim Automaniaku MAX (BTW. jeszcze więcej samochodów, jeszcze

> więcej motoryzacji ) uroczy pan ze Szkoly Auto twierdził, że

> wymiana samych klocków hamulcowych bez wymiany tarcz mija się

> zupełnie z celem. Przyznał jednak, że koszt takiego zabiegu

> Co o tym sądzicie?

Słyszałem te wypowiedź i wg mnie to przede wszystkim ów pan powinien był wspomnieć, że tarcza ma określona min. grubość i że nalezy ja wymienić gdy grubość tarczy osiagnie lub zblizy się do minimum.

Tego zabrakło mi w programie.

A jeśli chodzi o wymianę tarcz, to jesli jej powierzchnia nie ma wyczuwalnych wyżłobień to czy naprawde należy ją obligatoryjnie wymieniać? Nie jestem przekonany.

Napisano

> Natomiast kiedy skończy się paliwo, należy wymienić auto na nowe

Znajomy wymienia auto, jak mu się popielniczka zapełni. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Oglądałem-wiadomo wypowiedz typowo telewizyjna ....bo nie wyobrazam sobie aby mogła byc inna -zaraz by były opinie sprzeciwy sprostowania-mało kto wymienia tarcze+klocki screwy.gifwiadomo ze tam (do czego przymocowany jest )materiał cierny to sie zużywa i podleka zarówno bacznej kontroli jak i wymianie waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.