Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to problem z regulacją reduktora?

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio walczę z emulacją lambdy i z tego względu parę razy podłączałem kompa do brc just, i przy okazji tego zuważyłem niepokojącą rzecz wydaje mi się że na gazie chodzi na bardzo ubogiej mieszance, od obrotów biegu jałowego do mniej więcej 3tys. obr. (screen w załączniku), na obrazku widać (trochę kiepsko) jak są obroty około 2tys. obr. to sonda kiepsko oscyluje, zaczyna dobrze oscylować dopiero jak silnik przekroczy 3 tys. obr., w ostatniej części wykresu widać jak się zachowuje sonda na wolnych obrotach, płaska linia na dole wykresu, na screenie jest tylko kawałeczek, ale gdy się nie rusza pedału to tak jest cały czas prosta z małymi wachnięciami linia. Czy ten wykres potwierdza to że silnik chodzi na ubogiej mieszance? Próbowałem coś tam korygować w tym programie, ale efekt był taki że krokowy otwierał się maksymalnie jak mu pozwoliłem i nic się nie zmieniało, więc jeżeli chodzi na ubogiej mieszance to podejrzewam że jest to kwestia regulacji reduktora, więc jak ktoś by mi mógł przybliżyć jak to się odbywa, jak to jest z tymi śrubkami, którą to ja mam kręcić, dodam tylko że jak jest zimny silnik to lambda na lpg oscyluje na każdych obrotach, a na benzynie chodzi lambda ok, reduktor to BRC AT90E-E 1LB. Bardzo mi na tym zależy że by ktoś mi napisał na temat tych śrubek do regulacji w tym konkretnym reduktorze, i do czego służy ta niebieska cewka( taka sama jak jest zakładana na elektrozawór) w reduktorze.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

e9441e15304a278a.jpg

Napisano

IMHO za małe podciśnienie w dolocie. Spróbuj lekko zatkać wlot powietrza, eksperymentalnie. Zobacz, czy się poprawiło na obrotach 800-2000.

Jak nie zadziała, to pewnie konieczna regulacja reduktora - zwiększenie czułości membrany oraz wzbogacenie mieszanki na wolnych obrotach. No i ponowna kalibracja kompa LPG.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> IMHO za małe podciśnienie w dolocie. Spróbuj lekko zatkać wlot

> powietrza, eksperymentalnie. Zobacz, czy się poprawiło na

> obrotach 800-2000.

to wolał bym zrobić na samym końcy jeżeli inne drogi zawiodą, tak się zastanawiam czy przyczyną takiego zachowania może być lewe powietrze?

> Jak nie zadziała, to pewnie konieczna regulacja reduktora -

> zwiększenie czułości membrany oraz wzbogacenie mieszanki na

> wolnych obrotach. No i ponowna kalibracja kompa LPG.

> Pozdr.

no właśnie pokręcił bym tymi śrubkami, na reduktorze tylko jakby ktoś mi napisał, która śróbka za co odpowiada konkretnie w tym reduktorze co ja mam.

Pozdrawiam

Napisano

> no właśnie pokręcił bym tymi śrubkami, na reduktorze tylko jakby ktoś

> mi napisał, która śróbka za co odpowiada konkretnie w tym

> reduktorze co ja mam.

> Pozdrawiam

srubka "na klucz" - wolne obroty

"na imbus" - tzw. czulosc membrany

sa dwie na imbus ale druga to zaslepka i powinna byc zakrecona.

sprawdz w ustawieniach jakie masz wyjsciowe polozenie silnika krokowego (w lambda control in normal load)

Napisano
  • Autor

> sprawdz w ustawieniach jakie masz wyjsciowe polozenie silnika

> krokowego (w lambda control in normal load)

mam takie:

f928c305c1662b72.jpg

Napisano

odkrecaj ta srobke na klucz (najlepiej z podlaczonym kompem) i patrz co sie dzieje-krokowy powinien na wolnych chodzi blizej 118 kroku

Napisano

> IMHO za małe podciśnienie w dolocie. Spróbuj lekko zatkać wlot

> powietrza, eksperymentalnie. Zobacz, czy się poprawiło na

> obrotach 800-2000.

> to wolał bym zrobić na samym końcy jeżeli inne drogi zawiodą,

Przecież to żaden problem przyłożyć rękę do wlotu i popatrzeć na ekran laptopa? Zrób to, zanim rozregulujesz parownik, czułość membrany jest tam ustawiona fabrycznie i reguluje się ją w ostateczności. A lekkie przytkanie dolotu to wyrównanie charakterystyki parownik - dolot - mikser.

tak się

> zastanawiam czy przyczyną takiego zachowania może być lewe

> powietrze?

Jak najbardziej - szczeliny, pęknięcia, poluzowane opaski...

Pozdr.

Napisano

> odkrecaj ta srobke na klucz (najlepiej z podlaczonym kompem) i patrz

> co sie dzieje-krokowy powinien na wolnych chodzi blizej 118

> kroku

a najlepiej jeszcze przejedz sie autem z podlaczonym laptopem i przyjrzyj sie co sie dzieje w calym zakresie obrotow.

Napisano

> Przecież to żaden problem przyłożyć rękę do wlotu i popatrzeć na

> ekran laptopa? Zrób to, zanim rozregulujesz parownik, czułość

> membrany jest tam ustawiona fabrycznie i reguluje się ją w

> ostateczności.

co masz na mysli piszac ze parownik ustawiony jest fabrycznie?

no i co z tego ze jest ustawiony-po to sa zrobki zeby ustawic caly uklad mikser-parownik w miare liniowo

w otatecznosci to mozna przytkac dolot

A lekkie przytkanie dolotu to wyrównanie

> charakterystyki parownik - dolot - mikser.

> tak się

> Jak najbardziej - szczeliny, pęknięcia, poluzowane opaski...

> Pozdr.

Napisano

Mozna odkręcić śrubę czułości, ale może to skutkować większym spalaniem.

Można przytkać dolot, ale może to skutkować zmniejszeniem mocy silnika (albo i nie).

Za drugim rozwiązaniem przemawia wysoka wartość wyjściowego otwarcia atuatora (132), gdy za optymalną przyjmuje się ok. 110. Tą drogą również sprawdzi się, czy nie ma "lewego" powietrza.

Najlepiej poeksperymentować, może trzeba wykorzystać oba pomysły.

Ważne, żeby zapamiętać wszystkie ustawienia (śrubki na parowniku) przed kręceniem żeby w razie niepowodzenia wrócić do poprzednich ustawień.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przecież to żaden problem przyłożyć rękę do wlotu i popatrzeć na

> ekran laptopa? Zrób to, zanim rozregulujesz parownik, czułość

> membrany jest tam ustawiona fabrycznie i reguluje się ją w

> ostateczności. A lekkie przytkanie dolotu to wyrównanie

> charakterystyki parownik - dolot - mikser.

akurat u mnie to chyba nie zadziała bo mikser mi wbudowali w pokrywę filtra powietrza, coś może wykombinuję, ale jeżeli tak jak napisałem inne drogi zawiodą.

> Jak najbardziej - szczeliny, pęknięcia, poluzowane opaski...

jutro któryś raz z koleji będę sprawdzał nieszczelności w dolocie, tym razem mam szpraj samostart, bo taki sposób mi ktoś polecił na autokąciku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a najlepiej jeszcze przejedz sie autem z podlaczonym laptopem i

> przyjrzyj sie co sie dzieje w calym zakresie obrotow.

z tym będzie problem bo latam do auta z pecetem, nie mam niestety laptopa, wiem że tak się nie da w 100% wyregulować instalki, ale chociaż bym trochę poprawił istniejącą sytuację.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> srubka "na klucz" - wolne obroty

> "na imbus" - tzw. czulosc membrany

> sa dwie na imbus ale druga to zaslepka i powinna byc zakrecona.

> sprawdz w ustawieniach jakie masz wyjsciowe polozenie silnika

> krokowego (w lambda control in normal load)

czyli teraz tak, podłączam kompa, zapuszczam silnik czekam aż się rozgrzeje, wykręcam śrubę wolnych obrotów do momentu kiedy lambda zacznie oscylować (jak duże mają to być amplitudy?), a co z tą czułością mebrany ruszać czy nie? Bo ona odpowiada za ilość gazu podawanego wtedy gdy są wyższe obroty niż jałowe? Po tej całej zabawie z śrubkami trzeba bedzie od nowa ustawiać parametry w progaramie czy autoadaptacja to załatwi? Dobrze mówię czy nie, jak nie to proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

Napisano

> to wolał bym zrobić na samym końcy jeżeli inne drogi zawiodą, tak się

> zastanawiam czy przyczyną takiego zachowania może być lewe

> powietrze?

Lewe powietrz raczej daje efekt ubogiej mieszanki przy wyższych obrotach a u ciebie to nie wystepuje.

Napisano

> czyli teraz tak, podłączam kompa, zapuszczam silnik czekam aż się

> rozgrzeje,

wykrec troche srube czulosci (np. pol obrotu czy obrot), zaznacz sobie wczesniej dotychczasowe polozenie "na przyszlosc"

sprawdz rezultat - daj 3tys. obr i zobacz w jakich przedzialach pracuje krokowy i co z lambda.

dopiero pozniej sprobuj wyregulowac wolne obroty

> lambda zacznie oscylować (jak duże mają to być amplitudy?),

takie jak na pierwszym rys. najlepiej

Bo ona odpowiada za ilość

> gazu podawanego wtedy gdy są wyższe obroty niż jałowe?

tak

Po tej

> całej zabawie z śrubkami trzeba bedzie od nowa ustawiać

> parametry w progaramie czy autoadaptacja to załatwi?

Nic nie ustawiaj na razie.

Cala zabawa ma skutkowac tym, ze zarowno na jalowych jak i przy ok. 3tys obr. lambda ma oscylowac a krokowiec poruszac sie "w okolicach" pozycji reset.

aha. sprobuj tez przytkac troszke ten wlot powietrza - przyklej tasme na chwile czy cos takiego. sprawdzic nie zaszkodzi.

na forum jest mase watkow nt. regulacji

Napisano
  • Autor

no właśnie wróciłem z auta, pokręciłem tylko śrubą od wolnych obrotów, i pogrzebałem w parametrach pracy na wolnych obrotach zmieniłem control frequence at idle speed z 3 na 9 i nuber of step for check z 8 na 7 i o to efekt na wolnych obrotach(proszę o ocenę):

09fb60e1164d5c8d.jpg

a za wyższe odborty do 3tys. obrotów zajmę się później bo jako tako chyba działa(a już od 3tys. lambda ładnie zasuwa) :

690480ddeb4c08dd.jpg

a006500fdd883d8c.jpg

jak na razie to tyle bo chiałem żeby chociaż na ubogich mieszankach nie chodził, później was jeszcze trochę pomęcze co do tego czy mam dobrze wyregulowany gaz, ale jestem bardzo wdzięczny wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> jak na razie to tyle bo chiałem żeby chociaż na ubogich mieszankach

> nie chodził, później was jeszcze trochę pomęcze co do tego czy

> mam dobrze wyregulowany gaz, ale jestem bardzo wdzięczny

> wszystkim za pomoc.

> Pozdrawiam

Z tych przebiegów wynika ze nie ma już co kombinować smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.