Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda, silnik krokowy i błąd 45 - już zgłupiałem

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem tego typu - auto po odpaleniu i pozostawieniu na wolnych obrotach po kilkudziesięciu sekundach zaczyna tracić obroty prawie do zdławienia a następnie wskakują one na poziom około 1000 i w tym momencie check się zapala. Od tego momentu auto chodzi dobrze. Z kodu wynika, że zbyt bogata mieszanka - z tym się zgadzam ponieważ spaliny nawet sa mocno "paliwowe" w tym momencie. Po uruchomieniu auta i ruszeniu bez czekania błąd się nie wyświetla i problemu nie ma.

Co jest przyczyna takiego zachowania? Silnik krokowy mam nie do końca sprawny, obroty lubią troszkę skakać. Przy pracującym silniku odłączyłem sondę lambda - brak reakcji ze strony silnika (czy tak powinno być?). Zapłon ustawiony jest dobrze. Więc co jest przyczyną? Wymienić krokowca i sondę?

Pozdrawiam

Napisano

Odpal silnik i jak się tylko uspokoi (kilka sekund) odłącz krokowy.

Napisz jak reaguje silnik, czy check się zapala.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem jak poradziłeś - odpaliłem auto, po chwili odłączyłem silnik krokowy. Check się nie zapala, auto chodzi zdecydowanie lepiej, równo pracuje a po przegazowaniu zdecydowanie szybciej schodzi z obrotów. Żadnych innych skutków odłączenia nie było.

Napisano

To ja podepnę się do tematu bo chyba mam podobne objawy. Czy odłączenie krokowca polega na wypięciu wtyczki z przewodami od silniczka? Czy krokowiec odłącza się przy włączonym silniku? Czy jeżeli silnik równiej pracuje po odłączeniu krokowca to jest to objaw uszkodzonego krokowca?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Pomierz jeszcze potencjometr na przepustnicy i czujnik temp. do kompa.

Krokowy można odpiąć w każdej chwili.

Pamiętajmy, że krokowy nie myśli, on tylko robi to co każe mu sterownik. Nie znaczy to od razu, że ECU do wymiany. Może to być wina któregoś czujnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.