Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c.d dziwnego smrodu z rury...

Featured Replies

Napisano

Dziś odwiedziłem mojego mechanika.Nic nie stwierdził. Żadnych wycieków nie ma, z odmą wszystko ok, przedmuchów też nie ma. płyn chłodzący ok i olej też. Byłem tu u tłumikarza czy pod autem nie ma żadnych ewentualnych przedmuchów i jest ok. Mechanik stwierdził, że musiałe zatankować gorsze paliwo i dlatego zapach się zmienił. Stwierdził również, że smród wachy w kabinie przy otwartch szybach może byc spowodowany tym, że mam sportowy wydech a ponieważ jest to DTM czyli wygięta do góry to może zaciągać spaliny do auta. Hmmm, może to i prawda?? shocked.gif

Napisano

> smród wachy w

> kabinie przy otwartch szybach może byc spowodowany tym, że mam

> sportowy wydech

Bullshit - smród paliwa przy otwartych oknach świadczy o nawalonym układzie napowietrzania zbiornika. Na zbiorniku są zaworki, które powinny utrzymywać podciśnienie w zbiorniku. Z czasem zaworki szlag trafia i opary wydostają się na zewnątrz i są zaciągane do bagażnika, a stąd do kabiny. Czujesz to tylko przy otwartych oknach, bo tylko wtedy pojawia się podciśnienie wyciągające powietrze z bagażnika.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz. Twoja teoria bardzo rozsądna. Iw ta stronę będę teraz szedł. Nadmieniam, że pare miesięcy temu przewierciłem korek od wlewu paliwa bo sie sapowietrzał. Zrobiłem pare dziurek smile.gif Inteligent ze mnie smile.gif Może od korka zacząc? A żeby ze zaworki zrobić to trzeba zbiornik ściągać?

Napisano

> Dzięki za odpowiedz. Twoja teoria bardzo rozsądna. Iw ta stronę będę

> teraz szedł. Nadmieniam, że pare miesięcy temu przewierciłem

> korek od wlewu paliwa bo sie sapowietrzał. Zrobiłem pare dziurek

> Inteligent ze mnie Może od korka zacząc?

Po kiego grzyba to ruszales??? Bylo mnostwo postow o tym, ze "syk" przy odkrecaniu korka jest zjawiskiem normalnym!!! Nawet w instrukcji o tym jest napisane.

W ukladzie jest pochlaniacz oparow paliwa i dlatego uklad musi byc absolutnie szczelny.

Napisano

> Inteligent ze mnie

No nie da się ukryć "inteligentnie" chciałeś przechytrzyć fabrykę.

Może od korka zacząc?

No pewnie , kupuj nowy bez dziurek.

Napisano
  • Autor

Ano mądy Polak po szkodzie smile.gif Teraz już wiem, że syk ma być. Przyczyną rozwiercenia korka było również to, że był on popsuty. Kluczyk przekręcał się tylko do poółowy. Zamierzalem sie z zakupem nowego ale jakoś sie nie zabrałem smile.gif. Korek kupię i zobacze. Ale odpiszcie co z bakiem. Czy trzeba scigac zbiornik żeby te zaworki wymienić?

Napisano

> Czy trzeba scigac zbiornik żeby te

> zaworki wymienić?

Tak

Napisano

> Ale

> odpiszcie co z bakiem. Czy trzeba scigac zbiornik żeby te

> zaworki wymienić?

Najpierw wymien korek.

Napisano
  • Autor

Dzięki. I jeszcze jedno. Mogę kupić zamiennik korka paliwa czy lepiej oryginał?

Napisano

> Bullshit - smród paliwa przy otwartych oknach świadczy o nawalonym

> układzie napowietrzania zbiornika. Na zbiorniku są zaworki,

> które powinny utrzymywać podciśnienie w zbiorniku. Z czasem

> zaworki szlag trafia i opary wydostają się na zewnątrz i są

> zaciągane do bagażnika, a stąd do kabiny. Czujesz to tylko przy

> otwartych oknach, bo tylko wtedy pojawia się podciśnienie

> wyciągające powietrze z bagażnika.

Kolego to jest dokładnie to co od jakiegos czasu zaobserwowalem u siebie, jak otworze okna nawet tak leciutko 2-3cm spuszczone po chwili straaasznie smierdzi wacha - najpierw myslalem ze moze mam dziure w wydechu gdzies w przedniej czesci ale to nie to, miales taki problem co dokladnie trzeba wymienic?

Napisano

> Kolego to jest dokładnie to co od jakiegos czasu zaobserwowalem u

> siebie, jak otworze okna nawet tak leciutko 2-3cm spuszczone po

> chwili straaasznie smierdzi wacha - najpierw myslalem ze moze

> mam dziure w wydechu gdzies w przedniej czesci ale to nie to,

> miales taki problem co dokladnie trzeba wymienic?

Po pierwsze sprawdź, czy zaworek w korku trzyma - najprościej zrobisz to próbując wydmuchać powietrze przez otworki po wewnętrznej stronie korka.

Jak jest nieszczelny, to możesz rozłożyć i naprawiać (ja obciąłem rozwarstwioną uszczelkę i teoretycznie trzyma) ew. kupić nowy korek.

A jak puszczają zaworki, to pozostaje wymiana, ale ja tego nie ruszam. W zimie i tak okna są zamknięte.

Napisano

Dzięki za odpowiedź

> Po pierwsze sprawdź, czy zaworek w korku trzyma - najprościej zrobisz

> to próbując wydmuchać powietrze przez otworki po wewnętrznej

> stronie korka.

zrobiłem - korek trzyma dobrze, czyli z zewnątrz zasysa powietrze wnętrza, a nie wysysa z wnętrza do zewnątrz

> A jak puszczają zaworki, to pozostaje wymiana, ale ja tego nie

> ruszam. W zimie i tak okna są zamknięte.

to chyba to, bo teraz jak odkręcam korek to nie ma tego pssyk - czyli wyrównania się cisnienia wiec chyba tamte zaworki poszły, faktycznie teraz da sie z tym żyć, ale wkurzające to jest czasem chce sie uchylic okno lekko a tu dupa frown.gif

wymieniał ktoś te zaworki na baku? gdzie one dokładnie są? gdzieś koło pompy paliwa? czy w jakimś innym miejscu?

Napisano
  • Autor

Witam. Ja mam tak samo. Lekko uchylę okno i już wali paliwem. Wkurza mnie to strasznie. Zamówiłem korek bo mam rozwiercony i zobacze czy to coś da. Też miałem wrażenie jak by mi z przodu śmierdziało ale jak otworze bagażnik to czuje paliwo. Ach te Bravoloty... smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Dzięki za odpowiedź

> zrobiłem - korek trzyma dobrze, czyli z zewnątrz zasysa powietrze

> wnętrza, a nie wysysa z wnętrza do zewnątrz

> to chyba to, bo teraz jak odkręcam korek to nie ma tego pssyk - czyli

> wyrównania się cisnienia wiec chyba tamte zaworki poszły,

> faktycznie teraz da sie z tym żyć, ale wkurzające to jest czasem

> chce sie uchylic okno lekko a tu dupa

> wymieniał ktoś te zaworki na baku? gdzie one dokładnie są? gdzieś

> koło pompy paliwa? czy w jakimś innym miejscu?

odgrzebałem wątek ponieważ sprawa sie rozwiązała:

otórz, zanim zaczeło śmierdzieć auto pożyczyłem bratu i on w tym czasie dotankował troche benzynki i.... nie dokręcił korka dobrze! i to był cały problem, z tym że troche zdziwiony byłem bo korek był zakrecony troche nie było to jakoś tak że był wogóle nie zakręcony, po solidnym dokręceniu korka problem znikł całkowicie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.