Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po robocie głowicy!!

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowiczów!

Mój problem z głowicą sie skończył: jest po planowaniu, zawory dotarne, wymieniony wałek wydechowy, uszcelnione zawory itd.!

Wyczyszcono mi także przepustnicę i silnik krokowy.

Jednak mam dziwne objawy.

1 . Jadąc w trasie zauważyłem, że przy dodaniu mocniej gazu samochód przyśpiesza ale słychać takie buu tzn. dzwięk zassysanego powietrza, tak jaby brakowało LPG. Doszedłem jednak, że to samo jest na benzynie, i w końcu, że na luzie przy dodaniu na max gazu na LPG jest 7 tys. obrotów (kiedyś machało wskazówką poza skalę) , podobnie na Pb . Co to może być?

2. Zauważyłem, że czasami na wolnych obrotach: gdzieś w granicach 700-800 obr. lekko (żarzy się) zaświeca się kontrolka oleju.

3. Czy prawdą jest, że zdarza się w 1,6 16V wada polegajaca na tym, że po wymianie rolki w rozrządzie pasek nie "chodzi" na środku kół zębatych tylko się zssuwa?

Prosze o odpowiedzi i podpowiedzi!

Pozdrawiam!!!

Napisano

> 2. Zauważyłem, że czasami na wolnych obrotach: gdzieś w granicach

> 700-800 obr. lekko (żarzy się) zaświeca się kontrolka oleju.

lo panie brak cisnienia... zacierasz silnik ta kontroka nie zapla sie dla jaj... uszkodzenie czujnika mozna wykluczyc bo mowisz ze tylko na wolnych sie pojawia...

dlugo Ci sie zapal ta kontrolka? jaki masz poziom oleju? czym predzej jedz na pomiar manometrem shocked.gif

Napisano

> lo panie brak cisnienia... zacierasz silnik ta kontroka nie zapla

> sie dla jaj... uszkodzenie czujnika mozna wykluczyc bo mowisz ze

> tylko na wolnych sie pojawia...

> dlugo Ci sie zapal ta kontrolka? jaki masz poziom oleju? czym predzej

> jedz na pomiar manometrem

nie moze wykluczyć uszkodzonego czujnika ciśnienia oleju mój był walnięty i zapalała sie kontrolka dopiero przy spadku ponizej 2500 obrotów ...na diagnostykę wydałem 200 i 3 tyg czasu ...a na czujnik 30 ....

Ale z 1 masz rację nie wolno przyjmować ze to czujnik ...koniecznie na pomiar ciśnienia oleju ... natychmiast !!

Napisano

Kolega z obrotami też miał problem w 1,6 po remoncie głowicy, nie wkręcał się poprostu na max. obroty. Co się okazało??? Że źle założony pasekrozrządu, między wałkami i wałem było poprzestawiane.

Napisano

Mrugająca kontrolka oleju to oznaka, że coś nie tak z ciśnieniem, mogą być dojechane platynki i nie trzyma ciśnienia.

W mojej 1.6 16v były wytarte 2 wałki (około 10 krzywek nadjechanych i 2-3 kompletnie zjechane) i nie chce cię straszyć zrobiłem remont (1800 wymiana wałków) ale nie zdejmowałem michy, dopiero po 3 miechach zajechałem do mechanika bo coś za głośno silnik chodzi (stukał), micha zdjęta a tam kaplica - panewy dno (milimetrowe rysy), wał do szlifu, cylindry porysowane - czyli już nie opłaca się ładować w ten silniczek. A wszystkiemu winne opiłki w wytartych wałków. Wydaje mi się że ten filtr a raczej budowa kanalików olejowych jest dupna i nie wszystko przez niego idzie. Moje szczęście jest taki iż mam dobrą pompę olejową i na razie trzyma ciśnienie, moc ma, jedzie elegandzko, tylko klekocze, ale mam nadzieję ze chociaż te 20-30 tys jeszcze zrobię na tym silniku, bo wyczyściłem michę, wymieniłem olej z filtrem i może nic nie będzie się dalej wycierało.

Więc ściągaj michę i lukaj jak to wygląda bo zaraz okaże się ze wywaliłeś pieniądze w błoto bo będzie trzeba szukać nowego silnika.

Napisano
  • Autor

> Kolega z obrotami też miał problem w 1,6 po remoncie głowicy, nie

> wkręcał się poprostu na max. obroty. Co się okazało??? Że źle

> założony pasekrozrządu, między wałkami i wałem było

> poprzestawiane.

A ta kontrolka też od tego? Zapalć to po przejechaniu 1500 km po remoncie głowicy. Wczoraj zajarzyła mi się drugi raz.

Napisano
  • Autor

bobek358 u mnie wymieniłem tylko jeden wałek i była wytarta tylko jedna krzywka czy też mogła tak na broić? niewiem.gif

Napisano

> bobek358 u mnie wymieniłem tylko jeden wałek i była wytarta tylko

> jedna krzywka czy też mogła tak na broić?

Tego to ja Ci nie powiem, ale dla spokoju odkręcił bym michę - przynajmniej po ostatnich wydarzeniach jakie miałem - koszt mały bo tylko silikon trzeba kupić. I przy okazji ciśnienie oleju sprawdź jak najszybciej, bo jak Ci pada pompa to zaraz silnik zajedziesz.

Ale najpierw ciśnienie, bo jak ciśnienie będzie oki to tylko nowy czujnik a jak będzie złe to i tak musisz ściągać michę, aby sprawdzić co z pompą.

Napisano
  • Autor

Problem jest też taki, zuważyłem, że przy równej jeździe tak w okolicach 80-90 km/h silnik pracuje niby równo ale od czasu do czasu czuć coś tak jakby przerywanie. Występuje to na gazie i na paliwie. Przewody chyba nie, bo by strzelało. Co znowu?

I jeszcze po odpaleniu jak jest silnik zimny (tak ja miałem to zimą) telepie nim.

Pozdrawiam!!!!!

HEEEELP! blagam.gifblagam.gif

Napisano

1. Moze slyszysz tzw szmery ssania. Sprawdz czy przed puszka filtra powietrza masz wszystkie rury.

2. Sprawdz poziom oleju.

Napisano

Byc moze naruszyli przewody wn. Wyjmij kazdy po kolei i sprawdz czy nie sa od czegos wilgotne, tak samo gniazda swiec, pozniej wloz kazdy w swoje gniazdo i obserwuj czy wskakuje w rowek na swiecy. Przy cewce podobnie ok.gif

Napisano

Najpowszechniejsza opinia o swiecacym sie cisnieniu oleju na wolnych obrotach mowi, ze do wymiany sa panewki korbowodowe glowne.

Jednakze bardzo czesto (szczegolnie po remoncie silnika) dochodzi do zapchania sitka w pompie olejowej badz uszkodzeniu samej pompy olejowej.

Przyczyna moze byc tez zapchany filtr oleju.

Moze tez czujnik cisnienia jest kaput.

Zanim pojedziesz zmierzyc cisnienie oleju wymien olej i filtr oleju. Jak nie pomoze pojedz na pomiar cisnienia oleju.

Napisano
  • Autor

> 1. Moze slyszysz tzw szmery ssania. Sprawdz czy przed puszka filtra

> powietrza masz wszystkie rury.

> 2. Sprawdz poziom oleju.

Poziom jest ok.

Jak się przyśpiesza i wciska pedła gazu to słychac coś w rodzaju (nie równej pracy ) trrrrrrrrr..... - furkotanie.

Stwierdzam - klamor angryfire.gif

I jeszcze pytanie czy u Was też tak jest?

Na wolnych gdy włącza sie jakiś odbiornik prądu np. światła długie, wentylator chłodnicy, obroty spadaja prawie do zera podczas załączania, że mało co nie gaśnie.

Napisano

> Poziom jest ok.

> Jak się przyśpiesza i wciska pedła gazu to słychac coś w rodzaju (nie

> równej pracy ) trrrrrrrrr..... - furkotanie.

> Stwierdzam - klamor

> I jeszcze pytanie czy u Was też tak jest?

> Na wolnych gdy włącza sie jakiś odbiornik prądu np. światła długie,

> wentylator chłodnicy, obroty spadaja prawie do zera podczas

> załączania, że mało co nie gaśnie.

nie u nas razej tak nie jest.

U mnie tez migala kontrolka cisnienia, ale tylko przy gwaltownych hamowaniu.

PO rozebraniu silnika panewki glowne i korbowe okazaly sie kompletnym zlomem.

Tak samo jak wal, ktory nie nadawal sie juz do szlifu nawet, ani pierwszy ani drugi szlif juz go nie lapal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.