Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pukanie przy kręceniu kierownicą

Featured Replies

Napisano

Sprawa przedstawia się następująco.

Pojawiło się pukanie w przednim kole po stronie kierowcy. Puka wyłącznie przy kręceniu kierownicą zarówno na odpalonym jak i zgaszonym silniku (mam wspomaganie). Nie puka przy jeździe na wprost ani na nierównościach. Nie puka też jak wciskam i puszczam przód jak to się robi przy sprawdzaniu amortyzatorów. Ręką wyczułem to pukanie na sprężynie w nadkolu i na mocowaniu amorka w komorze silnika.

W związku z tym proszę o wszelkie sugestie co to może być i ile mnie będzie kosztował remont.

Wielkie dzięki.

Napisano

Prawdopodobnie łożysko górne amortyzatora.

Około 30zł.

Napisano

Mam podobnie tylko w moim przypadku puka jescze na minimalnych nierównościach i tak jak kolega opisał przy kręceniu kierownicą. Czy to może być to samo ????

Napisano

> Prawdopodobnie łożysko górne amortyzatora.

> Około 30zł.

Też bym za tym obstawał... Koszt części nieduży ale troche upierdliwa robota - jeśli robić samemu.

Napisano
  • Autor

> Też bym za tym obstawał... Koszt części nieduży ale troche upierdliwa

> robota - jeśli robić samemu.

A jeśli zrobi to mechanior to ile powinien wziąć?

Napisano

> A jeśli zrobi to mechanior to ile powinien wziąć?

Wszystko zależy ile mu to zajmie i jaką ma stawkę godzinową tongue.gif Tak na oko powinien się wyrobić w jakieś 1,5 godzinki. Więc uwzględniając stawkę godzinową ~40pln to razem z częściami nie powinno cię wynieść wyżej jak 100pln.

Napisano

IMO tak jak mówią poprzednicy - łożysko amortyzatora. Koszt niewielki. TUTAJ masz manuala... zadecyduj czy sam dasz radę ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie sugestie.

Mam tylko jeszcze pytanko.

1. Na jakie elementy zawieszenia zwrócić jeszcze uwagę przy okazji rozbierania MacPersona i wymiany łożyska amortyzatora żeby za jakiś czas znowu tego nie rozkręcać?

2. Czy konieczne jest ustawianie zbieżności po takiej akcji?

Pozdrawiam.

Napisano

> 1. Na jakie elementy zawieszenia zwrócić jeszcze uwagę przy okazji

Możesz zerknąć w jakim stanie jest poduszka MacPersona i sprężyna... Ale skoro nie ma żadnych niepokojących objawów to nie oglądaj dokładnie zlosnik.gif

> 2. Czy konieczne jest ustawianie zbieżności po takiej akcji?

Teoretycznie nie potrzeba, ale... w moim przypadku (przez niedokręcony amortzator) miałem rozbite gniazdo mocowania amortyzatora. Swojego czasu (jkieś półtora roku temu) założyłem wątek o lokalizowaniu stukania wink.gif Przez to właśnie rozbicie amortyzator jakby nie był na swoim miejscu i przy ustawianiu zbieżności było OK, ale po wymianie poduszki i powrocie amorka na swoje miejsce trzeba było ponownie regulować...

To samo będzie jeżeli masz krzywy amortyzator i po przykręceniu go w innym położeniu (np półobrocie wokół własnej osi) ustawienie kół/koła/kolumny się zmieni. Ale o amorka się nie bój, bo dawałby jakieś znaki swojej niedyspozycji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie łożysko górne amortyzatora.

> Około 30zł.

Bingo.

Dziś byłem u mechanika i razem z łożyskiem zapłaciłem 65 PLN czyli całkiem nieźle.

Wielkie dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.