Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik dmuchawy Astra G II - rozbierał ktoś? Pilne!!!

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule.

W sobotę planuję demontaż i remont tego silnika. Objawy: od kilku miesięcy cichutko pogwizdywał na I biegu, jakby były luzy w łożysku, czy lekkie zatarcia. Ostatnio nagle przestał się włączać, na wszystkich biegach, czyli to nie rezystory. Bezpiecznik w porządku, ogrzewana szyba działa, klima też, obieg wewnętrzny przełącza, czyli sterownik wentylacji i jego wtyk są w porządku. Czasem jak walnę pięścią z boku konsoli lub mocno zatrzasnę klapę bagażnika, to się włączy. Czasem działa, ale wolniej i buczy basem.

Czy ktoś ma doświadczenie w naprawie takiej usterki?

Podejrzewam jakieś zatarcie mechaniczne oraz dodatkowo przerwę w obwodzie (coś na styku) zasilania lub masy, bądź też jakiś kondensator rozruchowy nie styka, albo szczotki....

Proszę o sugestie do soboty, nie chcę na nowo odkrywać Ameryki. A muszę szybko to naprawić, bo bez wentylatora szybka przednia paruje jak głupia i muszę jeżdzić z uchylonymi szybkami bocznymi, a rano zimnoooooo....brrrr.

W szczególności zainteresowany jestem informacją, czy to w ogóle da sie rozebrać, czy są łożyska wymienialne, szczotki, kondensator i jaki. Chcę po prostu nastawić się na zakup jakichś elementów na wymianę, a nie dwa razy rozbierać silnik...

Pozdr.

Napisano

Prawie wszystko da sie rozebrac. Skoro wentylator dziala to nie powinno byc zle. Gorzej gdy juz jakis przestal dzialac i ma stopiony np. caly szczotkotrzymacz.

Łożyska pewnie oba ślizgowe trzymające się na nakładce sprężystej zacinanej na korpusie stojana. Jezeli sie nie myle trzeba delikatnie usunac zaciecia a przy montażu zacinać obok.

Łożyska wyciagnąć wyczyścić i nasączyć w bardzo ciepłym oleju.

Szczotki mozesz kupić inne i dotrzeć na papierku ściernym tak aby pasowały do prowadnic lub w przypadku gdy te tylko lekko zacinaja sie dotrzec je tak aby chodzily bez zaciec.

A brak pracy moze byc tez spowodowany wypieciem sie wtyczki przy dmuchawie u mnie tak bylo.Natomiast piszczec moze rowniez gdy dostal Ci sie do wentylatora jakis syf.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź! Juz po robocie, nie wytrzymałem do soboty, ponieważ bałem się, że nie kupię po południu potrzebnych ewentualnie części.

Z wyjęciem silniczka z auta nie było problemu - 3 wkręty i 2 wtyczki.

W domu wyjąłem silnik z plastykowej obudowy, też łatwo poszło.

Gorzej było z dobraniem sie do wirnika i szczotek - musiałem poodcinać nacięcia na korpusie i dekielek ze szczotkotrzymaczem wyszedł. Niestety nie udało mi sie wyjąć wirnika z korpusu. Nie chciałem na siłę ściągać plastykowych śmigieł.

Co zrobiłem:

- przeczyściłem, gdzie sie tylko dało benzyną

- wyjąłem szczotki i usunąłem brud z ich powierzchni oraz z ich prowadników - jedna szczotka była zakleszczona i nie dociskała do komutatora - to była przyczyna braku startu silnika

- przeczyściłem drobnym papierem ściernym komutator na wirniku, aby usunąć rysy

- dolne łożysko ślizgowe nasączyłem specjalnym olejem do nasączania łożysk porowatych

- w poblizu górnego łożyska wkropliłem trochę oleju.

Po założeniu dekielka ze szczotkotrzymaczem miałem problemy z zakuciem go - stare zacięcia poodpadały. porobiłem nowe i zakułem, ale dla pewności spiąłem dekielek z korpusem opaską plastykową.

Reszta montażu - jak demontaż, ale w odwrotnej kolejności.

Sprawdzenie w aucie - silnik startuje na każdym biegu od razu, na I biegu nie słychać już tego dźwięku: "uhuhuhuuuu" jakby sowa pohukiwała....

Mam nadzieję, że remont wystarczy na długo.

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam nadzieję, że remont wystarczy na długo.

> Pozdrawiam.

Nie ma wyjscia musi wytrzymać waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.