Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czas na pompe oleju.

Featured Replies

Napisano

No i trafiło na mnie - po 60 tkm i 13 miesiącach posiadania asterki przytrafiła mi się awaria uniemożliwiająca dalszą jazdę. Jak sądze zawiniona przeze mnie - podczas wymiany uszczelki pod miską olejową najprawdopodobniej został w misce jakiś syf i zatarła się pompa olejowa (tak jak u kol. Zubu ). Po wymianie uszczeliki (i oleju) przejechałem ~60 km i zaparkowałem pod domem. Po ok 2 godzinkach gdy chciałem odjechać kontrolka smarowania nie zgasła po odpaleniu i słychać że kompensatory się nie napełniły bo zaworu stukały. Mam nadzieję że to tylko to - dziś (ew. jutro) mechanior rozbiera auto i zobaczymy.

PS.: Straszna przebitka w Gdańsku - nowa pompa kosztuje najtaniej 240 PLN gdzie w internetowych sklepach można dostać w cenach 140-170 PLN...

Napisano

> PS.: Straszna przebitka w Gdańsku - nowa pompa kosztuje najtaniej 240

> PLN gdzie w internetowych sklepach można dostać w cenach 140-170

> PLN...

To zamawiaj przez neta skoro dużo taniej wyjdzie.

A wracając do mojego wątku to mechanior nie znalazł nic co mogło niby zatkać jakiś kanał, czy sito czy zatrzeć pompe. Okazało się że moja pompa była już wcześniej ruszana tzn. coś tam było w niej wymieniane i niestety na dobrą robote to nie wygladało. Po rozebraniu i wyczyszczeniu chcieliśmy ją nawet założyć spowrotem jednak jak mechanior powiedział że ma lekkie luzy stwierdziłem że nie ma to sensu tymbardziej że u mnie w sklepie nowa pompa firmy Hans Pries (?) kosztowała 160 PLN.

Na szczęście nie ma z wymianą dużo roboty i wymiana zajęła nam dosłownie pół dnia. Oczywiście nowy olej i filtr który został wymieniony dopiero po odpaleniu silnika na nowym oleju!

Pierwsze odpalenie to była maskara bo wogóle nie chciał zaskoczyć (naszczęście kontrolka oleju zgasła odrazu) a jak wkońcu zapali to okazało się że pali na 3 gary. Po sprawdzeniu świeć diagnoza brzmiała - świeca na 1 cylindrze nie daje iskry. Kurna pomyślałem dlaczego!!?? świece przebieg 15 kkm i do tej pory wszystko z nimi było waytogo.gif zresztą po wyciągnięciu wyglądała przyzwoicie. Czemu padła i tylko ta jedna?

No ale dalej po zamontowaniu innej świecy odpalił i pojechałem się przejechać. Był strasznie słaby no maluch mnie wyprzedza bez problemu no ale myśle przejdzie mu. Na drugi dzień po kupnie odpowiedniej świecy wymieniłem ją i samochód powoli wracał do siebie ale... coś do tej pory jest nie tak. Jeździ już w miare spoko ale denerwuje mnie jedna rzecz - gaśniecie po wciśnięciu sprzęgła np. jak dojeźdzam do skrzyżowania. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie było, no i czasem jak opisywałem w innym wątku ciężko go zapalić jak postoi pod górkę. Z tym gaśnięciem wygląda to tak:

podjeźdzam do skrzyżowania hamując silnikiem i jeśli obroty są powyżej 2 tyś. to jest OK ale jak poniżej i wcisne sprzęgło to spadają bardzo nisko i potrafi zgasnąć! bardzo mnie to denerwuje i co miała awaria pompy oleju wspólnego z takimi objawami jakie teraz występują?

Uff ale się rozpisałem więc kończe grinser006.gif

Pzdr. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> To zamawiaj przez neta skoro dużo taniej wyjdzie.

> A wracając do mojego wątku to mechanior nie znalazł nic co mogło niby

> zatkać jakiś kanał, czy sito czy zatrzeć pompe. Okazało się że

> moja pompa była już wcześniej ruszana tzn. coś tam było w niej

> wymieniane i niestety na dobrą robote to nie wygladało. Po

> rozebraniu i wyczyszczeniu chcieliśmy ją nawet założyć spowrotem

> jednak jak mechanior powiedział że ma lekkie luzy stwierdziłem

> że nie ma to sensu tymbardziej że u mnie w sklepie nowa pompa

> firmy Hans Pries (?) kosztowała 160 PLN.

Mam nadzieję że u mnie wystarczy przepłukać pod ciśnieniem pompe...

Jak dzwoniłem do sklepów w jej sprawie to się dziwili że chce nową - podobno te pompu są praktycznie wieczne...

Dziś mechanior chyba rozbierze dół i zobaczymy - napewno to musi być wina syfu - zbytni zbieg okoliczności - zarówno u mnie jak i u Ciebie. Zresztą jak drugi raz ściągałem miche to na dnie pływały kawałki korka po starej uszczelce - ale sitko w smoku było czyste...

PS.: Apropos Twojego prooblemu - wydaje mi się że brak smarowania mógł spowodować przytarcie wałka, krzywki lub któregoś z zaworów...

Napisano
  • Autor

Astrolot już śmiga 893goodvibes.gif

Okazało się - tak jak mówiłem - że syf zabił tłoczek od zaworu nadsićnieniowego w pompie tak że ta pozostała w pozycji wpełni otwartej... Wszystko zostało dokładnie wyczyszczone i obyło się bez większych kosztów (w sumie kosztowało mnie to 50 PLN i 4 dni bez samochodu)

Napisano

> 4 dni bez samochodu

To chyba najbardziej bolało... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To chyba najbardziej bolało...

Oj bolało, bolało beksa.gif

Tymbardziej, że jakoś nie moge zaprzyjaźnić się z ZKM ani żadną inna komunikacją zbiorową - 4 dni siedzenia w domu - całe szczęście że tu również pracuje vibra.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.